ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη

Σύμφωνα με την 114880/Γ1/18-9-2009 του ΥΠΕΠΘ πρόκειται να ξεκινήσει η Πράξη «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη» (επιμόρφωση Β’ Επιπέδου), στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος «Εκπαίδευση και Δια Βίου Μάθηση» που χρηματοδοτείται από το ΕΣΠΑ (2007-2013). Η Πράξη αυτή αποτελεί συνέχεια της Πράξης «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία» του Μέτρου 2.1 του ΕΠΕΑΕΚ II που είχε υλοποιηθεί από το ΥΠΕΠΘ/ ΕΥΕ Προγραμμάτων ΚΠΣ.

Την ευθύνη για την υλοποίηση της Πράξης έχει σύμπραξη φορέων αποτελούμενη από τον Οργανισμό Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών (Ο.ΕΠ.ΕΚ.), ως δικαιούχο και το Ερευνητικό Ακαδημαϊκό Ινστιτούτο Τεχνολογίας Υπολογιστών (ΕΑ.ΙΤΥ) και το Παιδαγωγικό Ινστιτούτο (ΠΙ), ως συμπράττοντες επιστημονικούς φορείς.

Το έργο αυτό έχει ως αντικείμενο την επιμόρφωση 27.800 εκπαιδευτικών των ελληνικών σχολείων της Α’βάθμιας και Β’βάθμιας εκπαίδευσης στη διδακτική αξιοποίηση στην τάξη των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (ΤΠΕ).

Ειδικότερα, η Πράξη αυτή αφορά δύο τύπους επιμόρφωσης, οι οποίοι σχετίζονται άμεσα μεταξύ τους:

α) την επιμόρφωση 27.500 εκπαιδευτικών στις αρχές παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ, καθώς και στην απόκτηση δεξιοτήτων, κατά κλάδο εκπαιδευτικών, για την παιδαγωγική αξιοποίηση εκπαιδευτικού λογισμικού και εργαλείων γενικής χρήσης. Η επιμόρφωση εκπαιδευτικών θα διεξαχθεί σε όλη τη χώρα, στα Κέντρα Στήριξης επιμόρφωσης (ΚΣΕ). Ωστόσο, σε συγκεκριμένες περιπτώσεις απομακρυσμένων νησιών, δυσπρόσιτων ορεινών περιοχών, καθώς και Διευθύνσεων Εκπαίδευσης όπου για οποιοδήποτε λόγο δεν είναι δυνατή η υλοποίηση επιμορφωτικών προγραμμάτων θα υλοποιηθούν ειδικά προγράμματα επιμόρφωσης κατά το μοντέλο της μικτής μάθησης, με συνδυασμό εξ αποστάσεως μαθημάτων και περιορισμένου αριθμού δια ζώσης επιμορφωτικών συνεδριών.

β) την εκπαίδευση 300 εκπαιδευτικών–επιμορφωτών, οι οποίοι θα αποτελέσουν επιμορφωτές της Πράξης. Οι επιμορφωτές αυτοί, μαζί με τους προϋπάρχοντες επιμορφωτές του Μητρώου Επιμορφωτών Β’ επιπέδου, θα διενεργήσουν την επιμόρφωση και θα υποστηρίξουν την εφαρμογή και αξιοποίηση στη διδακτική πράξη των δεξιοτήτων και γνώσεων που θα αποκτήσουν οι επιμορφωμένοι εκπαιδευτικοί του Β’ επιπέδου.

Η επιμόρφωση θα αφορά τους εξής κλάδους: ΠΕ02 (φιλόλογοι), ΠΕ03 (μαθηματικοί), ΠΕ04 (φυσικών επιστημών), ΠΕ60/70 (νηπιαγωγοί/ δάσκαλοι), ΠΕ05/06/07 (γαλλικής, αγγλικής και γερμανικής γλώσσας), ΠΕ19/20 (πληροφορικής). Σε επόμενη φάση προγραμματίζεται η επιμόρφωση και των υπόλοιπων κλάδων.

Τα επιμορφωτικά προγράμματα θα διεξαχθούν σε τρεις επιμορφωτικές περιόδους διάρκειας ενός σχολικού έτους περίπου, στο διάστημα 2009-2012.

Η 1η Περίοδος προβλέπεται να υλοποιηθεί στο διάστημα Οκτωβρίου 2009 - Μαΐου 2010 και δικαίωμα συμμετοχής θα έχουν οι μόνιμοι εκπαιδευτικοί της Πρωτοβάθμιας και Δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης των κλάδων ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ60/70.

Η επιμόρφωση για τους κλάδους εκπαιδευτικών ΠΕ05, ΠΕ06, ΠΕ07, ΠΕ19/20 θα διεξαχθεί σε επόμενες επιμορφωτικές περιόδους.

Προϋπόθεση συμμετοχής των εκπαιδευτικών είναι: (i) η επιτυχημένη πιστοποίηση για τις γνώσεις και δεξιότητες Α’ Επιπέδου στο πλαίσιο προγενέστερων Πράξεων ή (ii) να είναι ενταγμένοι στο μητρώο επιμορφωτών αυτών των Πράξεων.

Προκειμένου να διευκολυνθούν οι εκπαιδευτικοί που δεν πληρούν την 1η προϋπόθεση, προβλέπονται επίσης διαδικασίες πιστοποίησης Α' Επιπέδου στο πλαίσιο της παρούσας Πράξης.

URL: http://b-epipedo2.cti.gr

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών για την αξιοποίηση και εφαρμογή των ΤΠΕ στη διδακτική πράξη