ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Ανακύκλωση

Ανακύκλωση Συσκευών

Η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα. Ως πρωταρχική επιδίωξη έχει την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε. Η εταιρεία έχει αρχίσει συνεργασία με όλους τους Δήμους έτσι ώστε να συλλέγει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και τις ανακυκλώνει.

Στο ν. Ηλείας υπάρχουν σημεία συλλογής στους εξής Δήμους:

URL: http://www.electrocycle.gr

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών   Ανακύκλωση Λαμπτήρων

Φορητές ηλεκτρικές στήλες & Προστασία του περιβάλλοντος

Ιστορικά στοιχεία

imageΟι φυσικοί Luigi Galvani (1737-1798) και Alessandro Cont di Volta (1745-1827) ήταν οι πρώτοι επιστήμονες που ασχολήθηκαν με τα φαινόμενα του ηλεκτρισμού. Οι δύο αυτοί επιστήμονες έμειναν στην ιστορία και προς τιμήν τους οι όροι «γαλβανικό στοιχείο» και «βολτ» φέρουν τα ονόματά τους.

Χρησιμοποιώντας μία απλή μηχανή παραγωγής στατικού ηλεκτρισμού παρατήρησαν πρώτοι τα ηλεκτρικά φαινόμενα και τις επιπτώσεις τους στους ζωντανούς οργανισμούς. Το 1780 ο Volta κατασκεύασε και την πρώτη «ηλεκτρική στήλη». Η κατασκευή ήταν ιδιαίτερα απλή, από πλάκες ψευδαργύρου και χαλκού τοποθετημένες η μία πάνω στην άλλη, ενώ ενδιάμεσα είχαν τοποθετηθεί χαρτόνια βουτηγμένα σε διάλυμα άλατος. Αυτή η στήλη του Volt παρήγαγε ηλεκτρικό ρεύμα όταν οι πλάκες συνδέονταν με ένα σύρμα.

Με την πάροδο του χρόνου η τεχνολογία των μπαταριών, όπως είναι πιο γνωστές οι ηλεκτρικές στήλες, εξελίχθηκε, καθώς οι ανάγκες για αποθήκευση ενέργειας συνεχώς μεγάλωναν.

Εφαρμογές

Μερικές από τις ηλεκτρικές συσκευές που χρησιμοποιούμε καθημερινά και η λειτουργία τους απαιτεί μπαταρίες είναι: κασετόφωνα, ραδιόφωνα, walkman & discman, παιχνιδομηχανές τσέπης και διάφορα άλλα παιχνίδια, κινητά τηλέφωνα, ασύρματα τηλέφωνα, φορητοί ηλεκτρονικοί υπολογιστές, φακοί, ρολόγια, φωτογραφικές μηχανές, βιντεοκάμερες, ηλεκτρικά τρυπάνια και άλλα φορητά εργαλεία, ακουστικά βαρυκοΐας, walky talky, τηλεχειριστήρια κ.λπ. Και είναι μόνο μερικές από αυτές που χρησιμοποιούμε σπίτι μας. Μεγάλο μέρος των μπαταριών χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία και από επαγγελματίες σε φορητές συσκευές που χρησιμοποιούν στη δουλειά τους.

Είδη μπαταριών
1. Πρωτογενείς

Οι πρωτογενείς μπαταρίες είναι μίας χρήσης. Οι περισσότερες είναι κυλινδρικές, επίπεδες ή κομβιόσχημες (σαν κουμπιά) με χωρητικότητα κάτω από 20 Ah. Οι κυριότεροι τύποι είναι:

Ψευδαργύρου/Άνθρακα (Zn/C). Οι γνωστές σε όλους απλές μπαταρίες. Για τις απλούστερες χρήσεις και με τη μικρότερη διάρκεια ζωής.

Αργύρου. Συνήθως κομβιόσχημες, περιέχουν οξείδιο του αργύρου και χρησιμοποιούνται κυρίως σε ρολόγια.

Ψευδαργύρου - αέρα. Επίσης κομβιόσχημες, έχουν την καινοτομία ότι αντί θετικού πόλου χρησιμοποιείται το ατμοσφαιρικό οξυγόνο.

Ψευδαργύρου/Χλωριδίου (Zn/Cl). Με λίγο μεγαλύτερη διάρκεια ζωής. Χρησιμοποιούνται εκεί που υπάρχουν μεγαλύτερες απαιτήσεις σε ενέργεια.

Αλκαλικές Μαγγανίου. Με αρκετά μεγάλη διάρκεια ζωής. Είναι μάλιστα και φιλικότερες προς το περιβάλλον σε σχέση με άλλα είδη.

Λιθίου. Μεγάλης διάρκειας ζωής, περιέχουν μεταλλικό λίθιο και χρησιμοποιούνται ευρέως στον φωτογραφικό εξοπλισμό.

Υδραργύρου. Με οξείδιο του υδραργύρου, χρησιμοποιούνται κυρίως σε ιατρικές συσκευές, όπως ακουστικά βαρυκοΐας, κ.ά. Δυστυχώς, ο υδράργυρος που περιέχουν είναι επικίνδυνος για το περιβάλλον.

Οι πρωτογενείς μπαταρίες είναι εύκολες και απλές στη χρήση τους και έχουν λίγες απαιτήσεις στη συντήρηση. Επιπλέον, μπορούν να έχουν τέτοιο σχήμα και μέγεθος ώστε να προσαρμόζονται σε οποιαδήποτε συσκευή. Τέλος, έχουν αξιοπιστία και αποδεκτό κόστος σε συνδυασμό με ικανοποιητική διάρκεια ζωής, πυκνότητα ενέργειας και ισχύος.

2. Δευτερογενείς

Οι δευτερογενείς μπαταρίες επαναφορτίζονται ηλεκτρικά και μπορούν να χρησιμοποιηθούν σχεδόν παντού. Οι κυριότεροι τύποι δευτερογενών μπαταριών είναι:

Νικελίου - καδμίου (Ni-Cd). Οι πρώτες επαναφορτιζόμενες μπαταρίες που φτιάχτηκαν ποτέ. Χρησιμοποιούνται σε ηλεκτρικά εργαλεία, φορητά τηλέφωνα, φορητούς υπολογιστές, παιχνίδια, κ.λπ., με διάρκεια ζωής 4-5 χρόνια. Δυστυχώς το κάδμιο είναι βλαβερό. Έτσι γίνονται προσπάθειες να απομακρυνθεί αυτό το είδος μπαταρίας από την αγορά, και όπου είναι δυνατό να αντικατασταθεί.

Νικελίου - μετάλλου υδριδίου (NiMH). Φιλικότερες προς το περιβάλλον και με μεγαλύτερη διάρκεια ζωής από τις Ni-Cd, τις οποίες τείνουν να αντικαταστήσουν.

Ιόντων Λιθίου (Li-ion). Επαναφορτίζονται γρήγορα, αποθηκεύουν αρκετή ενέργεια και έχουν μικρό βάρος. Για λόγους ασφαλείας απαιτούνται ειδικά ηλεκτρονικά κυκλώματα προστασίας στις συσκευές φόρτισης. Χρησιμοποιούνται σε φορητούς υπολογιστές, βιντεοκάμερες, κινητά τηλέφωνα, κ.λπ.

Μολύβδου (Pb). Η ανακάλυψή τους έφερε την επανάσταση στην αυτοκινητοβιομηχανία, αφού οι περισσότερες μπαταρίες αυτοκινήτων ανήκουν σε αυτήν την κατηγορία. Δυστυχώς, ο μόλυβδος είναι κι αυτός επικίνδυνος για το περιβάλλον, γι’ αυτό έχει ξεκινήσει η αντίστοιχη προσπάθεια συλλογής των άδειων μπαταριών από τα συνεργεία αυτοκινήτων και η αποστολή τους προς ανακύκλωση.

Οι επαναφορτιζόμενες μπαταρίες παρουσιάζουν πολλά πλεονεκτήματα, οικονομικά και τεχνολογικά. Η ίδια μπαταρία μπορεί να χρησιμοποιηθεί πολλές φορές, κάνοντας απόσβεση του κόστους αγοράς της πολύ γρήγορα. Λειτουργούν σε υψηλές και χαμηλές θερμοκρασίες και έχουν πολύ υψηλή απόδοση στο μεγαλύτερο μέρος της λειτουργικής τους ζωής.

Ανακύκλωση μπαταριών

Ανακύκλωση μπαταριών είναι η διαδικασία ανάκτησης και αξιοποίησης των υλικών που τις αποτελούν, δηλαδή η απόσπαση των υλικών της μπαταρίας και η επαναφορά τους στον φυσικό και οικονομικό κύκλο, με την επαναχρησιμοποίηση τους για την κατασκευή νέων μπαταριών ή άλλων προϊόντων. Τελικός σκοπός της ανακύκλωσης είναι η εξοικονόμηση ενέργειας και πρώτων υλών, η μείωση του όγκου απορριμμάτων, καθώς και η προστασία του περιβάλλοντος.

Να επισημανθεί ότι οι μπαταρίες εμπεριέχουν βαρέα μέταλλα και διαβρωτικά οξέα. Οι ζωντανοί οργανισμοί απορροφούν τα βαρέα μέταλλα με το νερό, τον αέρα και την τροφή και δύσκολα μπορούν να τα αποβάλλουν. Αυτό το φαινόμενο ονομάζεται βιοσυσσώρευση και προκαλεί μεγάλο προβληματισμό στους περιβαλλοντολόγους. Αρκετές δηλητηριάσεις έχουν κατά καιρούς καταγραφεί με αιτία τα βαρέα μέταλλα, και κάποια από αυτά, όπως το κάδμιο, θεωρούνται καρκινογόνα. Τα οξέα είναι βλαβερά και προκαλούν προβλήματα στους ζωντανούς οργανισμούς, κυρίως στα μάτια και το δέρμα. Η απόρριψη των μπαταριών στις χωματερές διευκολύνει την απελευθέρωση αυτών των βλαβερών ουσιών στο περιβάλλον. Συχνά στις χωματερές συμβαίνουν ατυχήματα, όπως πυρκαγιές από τα εύφλεκτα απορρίμματα. Τα μέταλλα που εξαερώνονται κατά την καύση των απορριμμάτων, στην συνέχεια καταλήγουν με τη βροχή στο νερό και το έδαφος. Επίσης, τα στραγγίσματα των χωματερών αποτελούν ιδιαίτερο πρόβλημα αφού μολύνουν τον υδροφόρο ορίζοντα. Με την ανακύκλωση των μπαταριών όλες αυτές οι επιπτώσεις αντιμετωπίζονται προστατεύοντας έτσι το περιβάλλον με τον αποτελεσματικότερο τρόπο.

Ένα ακόμη σημαντικό όφελος είναι ο περιορισμός της σπατάλης πρώτων υλών, δεδομένου ότι δεν είναι ανεξάντλητες. Επίσης, γίνεται εξοικονόμηση ενέργειας, αφού υπολογίζεται πως για κάθε τεμάχιο μπαταρίας που ανακυκλώνεται, το ποσοστό της ενέργειας που εξοικονομείται φτάνει έως και το 80%.

Τέλος, ακόμη ένα κοινωνικό όφελος της ανακύκλωσης είναι η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. Καθώς οι υπεύθυνοι φορείς για την ανακύκλωση στελεχώνονται, νέες ευκαιρίες δημιουργούνται για τους νέους στον τομέα αυτό.

Πολύ σημαντική θεωρείται η προώθηση της ανακύκλωσης μέσα στα σχολεία και η καλλιέργεια περιβαλλοντικής συνείδησης στους μαθητές. Αυτό θα οδηγήσει σε ακόμα μεγαλύτερα ποσοστά συλλογής και ανακύκλωσης των μπαταριών, αφού τα παιδιά είναι οι μεγαλύτεροι καταναλωτές μπαταριών, λόγω των πολυάριθμων παιχνιδιών και φορητών συσκευών που χρησιμοποιούν.

Σύμφωνα με την Ευρωπαϊκή νομοθεσία (άρθρο 10 της Οδηγίας 2006/66) που ψηφίσθηκε πρόσφατα, έχει καθοριστεί ως στόχος για όλα τα κράτη μέλη μέχρι τις 26/9/2012 η συλλογή του 25% και μέχρι τις 26/9/2016 η συλλογή του 45% κατά βάρος των φορητών μπαταριών που διακινούνται στην αγορά.

URLs:
http://www.batteryuniversity.com
http://www.afis.gr

 

ΑΦΗΣ. Ανακύκλωση Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών

http://www.afis.gr

image

Η ΑΦΗΣ ΑΕ ιδρύθηκε το Μάρτιο του 2004 με σκοπό την οργάνωση του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης Φορητών Ηλεκτρικών Στηλών σύμφωνα με την υπ. αριθ. 106155/7-7-2004 απόφαση του Υπουργού ΠΕ.ΧΩ.Δ.Ε. (ΦΕΚ 1056Β/14-7-2004). Η ΑΦΗΣ λειτουργεί ως μη κερδοσκοπικός οργανισμός που στοχεύει στην καλύτερη δυνατή αξιοποίηση των εισφορών που διαθέτουν οι εισαγωγείς μπαταριών προκειμένου να επιτευχθούν οι στόχοι της ανακύκλωσης που έχουν τεθεί.

Στις δραστηριότητές της συμπεριλαμβάνονται:

  • Τοποθέτηση ειδικών κάδων για την εναπόθεση των χρησιμοποιημένων μπαταριών, σε σημεία εύκολα προσβάσιμα στους πολίτες (δήμους, δημόσιους φορείς, στρατιωτικές μονάδες, σχολεία, περιβαλλοντικές οργανώσεις, επιχειρήσεις, εμπορικά καταστήματα, σουπερμάρκετ, ξενοδοχεία, νοσοκομεία, κ.λπ.).
  • Συλλογή των μπαταριών από τους κάδους ανακύκλωσης και μεταφορά τους σε ειδικούς χώρους αποθήκευσης.
  • Διαλογή των μπαταριών ανά τύπο.
  • Αποστολή τους σε εργοστάσια του εξωτερικού όπου γίνεται η ανακύκλωση με τρόπο φιλικό προς το περιβάλλον.
  • Ενημέρωση και ευαισθητοποίηση των πολιτών για την ανακύκλωση μέσω των Μέσων Μαζικής Ενημέρωσης και άλλων ενεργειών.
  • Συστηματική παρακολούθηση των παραπάνω διαδικασιών ώστε να επιτυγχάνεται η μέγιστη συλλογή των χρησιμοποιημένων μπαταριών με το ελάχιστο δυνατό κόστος.

Σήμερα οι κάδοι της ΑΦΗΣ βρίσκονται σε περισσότερα από 23.000 σημεία σε ολόκληρη την Ελλάδα. Ο αριθμός αυτός δείχνει μια πολύ αισιόδοξη εικόνα για τη χώρα μας σε σύγκριση με αντίστοιχους Ευρωπαϊκούς φορείς που έχουν ξεκινήσει προγράμματα ανακύκλωσης πριν από 5 έως 15 χρόνια και μας φέρνει στη δεύτερη θέση στην Ευρωπαϊκή Ένωση μετά από τη Γερμανία. Το ποσοστό συλλογής ανέρχεται στο 17% των μπαταριών που διακινήθηκαν στην Ελληνική αγορά μέσα στο 2007, ένα σημαντικό επίτευγμα σε σχέση με τις επιδόσεις των άλλων χωρών. Έτσι, προβλέπεται ότι ο αρχικός στόχος για τη συλλογή του 25% των φορητών μπαταριών μέχρι το 2012 θα καλυφθεί από τη χώρα μας πολύ νωρίτερα.

Ειδικά στα σχολεία έχει ξεκινήσει μία σημαντική προσπάθεια για την συλλογή και ανακύκλωση των μπαταριών. Ήδη, μέχρι σήμερα πάνω από 7.300 σχολεία από όλη την Ελλάδα συμμετέχουν ενεργά στο πρόγραμμα ανακύκλωσης. Η ΑΦΗΣ ενισχύει αυτήν την προσπάθεια παρέχοντας δωρεάν κάδους ανακύκλωσης, ενημερωτικό υλικό και παρουσιάσεις για την ανακύκλωση στα σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης.

Στους κάδους ανακύκλωσης μπαταριών συλλέγονται όλα τα είδη μπαταριών μέχρι 1500 γραμμάρια, είτε αυτές είναι μίας χρήσης είτε επαναφορτιζόμενες, αρκεί να μην είναι ενσωματωμένες σε κάποια συσκευή. Για μεγαλύτερες μπαταρίες ή ηλεκτρικούς συσσωρευτές αρμόδιος φορέας είναι το ΣΥΔΕΣΥΣ ΑΕ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Συσσωρευτών, http://www.sydesys.gr). Για μπαταρίες που είναι ενσωματωμένες σε συσκευές αρμόδιος φορέας είναι η Ανακύκλωση Συσκευών ΑΕ (Συλλογικό Σύστημα Εναλλακτικής Διαχείρισης Αποβλήτων Ηλεκτρικού & Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού, http://www.electrocycle.gr).

Για δωρεάν αποστολή κάδου ανακύκλωσης, οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να συμπληρώνουν τα στοιχεία τους ηλεκτρονικά στο δικτυακό τόπο της ΑΦΗΣ.