ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Εκπαιδευτικό Κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου

Εκπαιδευτικό Κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου

imageΤο κοινωφελές Ίδρυμα Ευγενίδου συστάθηκε το 1956 με τη μορφή του νομικού προσώπου ιδιωτικού δικαίου, υλοποιώντας τη διαθήκη του αείμνηστου εθνικού ευεργέτη Ευγένιου Ευγενίδη. Η δραστηριότητα του Ιδρύματος έχει στόχο να συμβάλλει στην επιστημονική και τεχνική εκπαίδευση των νέων της Ελλάδας. Στον πολυχώρο του λειτουργούν το Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο, η τεχνική και επιστημονική Βιβλιοθήκη, το Εκδοτικό Τμήμα και σύγχρονες Εκθέσεις Επιστήμης & Τεχνολογίας.

Νέο Ψηφιακό Πλανητάριο. Σαράντα χρόνια μετά τη δημιουργία του πρώτου Πλανηταρίου στην Ελλάδα από το Ίδρυμα Ευγενίδου, ο υπερσύγχρονος διάδοχός του λειτουργεί από το Νοέμβριο 2003. Αν το παλαιό Πλανητάριο ήταν μοναδικό στο είδος του στην Ελλάδα και ένα από τα πλέον σύγχρονα Πλανητάρια της εποχής του, το Νέο Πλανητάριο με διάμετρο 25 μέτρα και επιφάνεια θόλου 950 τ.μ. είναι το μεγαλύτερο και καλύτερα εξοπλισμένο ψηφιακό Πλανητάριο στον κόσμο. Το Νέο Πλανητάριο είναι αμφιθεατρικό και κεκλιμένο κατά 23,5 μοίρες ως προς το επίπεδο.

imageΤο Νέο Πλανητάριο συνδυάζοντας όλες τις δημιουργικές και τεχνικές δυνατότητες που παρέχουν σήμερα τα σύγχρονα οπτικοακουστικά μέσα και οι νέες τεχνολογίες, αφηγείται την ιστορία της επιστήμης με τρόπο συναρπαστικό. Το κοινό δεν είναι απλώς ένας θεατής σε μια ρεαλιστική σκηνογραφία αλλά μπορεί να συμμετάσχει ενεργά στο πρόγραμμα και να καθορίσει ακόμη και την εξέλιξη του. Επειδή οι κινούμενες εικόνες που βλέπει δεν είναι προκαθορισμένες αλλά παράγονται σε πραγματικό χρόνο το κοινό μπορεί να αλληλεπιδρά με το χώρο και να καθορίζει την συμπεριφορά του ανάλογα. Για παράδειγμα, σε κάποιο ταξίδι σε έναν πλανήτη, μπορεί να επιλέγει κατά βούληση μια συγκεκριμένη διαδρομή ή να δει με λεπτομέρεια συγκεκριμένα χαρακτηριστικά της επιφάνειας του πλανήτη. Είναι δυνατό να πετάξει πάνω από μια πόλη, ή να καταδυθεί στα νερά του ωκεανού, ή να περπατήσει πάνω σε μια πλανητική επιφάνεια χρησιμοποιώντας απλά εργαλεία όπως είναι τα διαδραστικά κουμπιά που βρίσκονται εγκατεστημένα στο πλάι των καθισμάτων.

Ο βασικός εξοπλισμός του Νέου Πλανηταρίου έχει προσαρμοστεί πλήρως στις νεώτερες εξελίξεις των οπτικοακουστικών παραστάσεων και της νέας υψηλής τεχνολογίας συνδυάζοντας αρμονικά την ψηφιακή τεχνολογία με την σύγχρονη αναλογική παρουσίαση ταινιών και διαφανειών μεγάλης επιφάνειας. Έτσι, χάρη στην εγκατάσταση συστήματος προβολής κινηματογραφικών ταινιών μεγάλης επιφάνειας, οι μεγάλες διεθνείς παραγωγές ταινιών τύπου IMAXTM και OMNIMAXTM προβάλλονται πλέον και στη χώρα μας. Με το σύστημα αυτό προβάλλονται ταινίες 70/15 που έχουν δεκαπλάσια επιφάνεια εικόνας από τις ταινίες που προβάλουν οι συμβατικοί κινηματογράφοι. Η ευκρίνεια, η φωτεινότητα της εικόνας και το τεράστιο μέγεθος της ημισφαιρικής οθόνης κάνει τους θεατές να έχουν την ψευδαίσθηση ότι βρίσκονται εκεί αυτοπροσώπως. Έτσι, οι ταινίες αυτές μεταφέρουν τους θεατές στην άκρη του κρατήρα ενός ηφαιστείου της Χαβάης, στην κορυφή του Έβερεστ, σε καταδύσεις στις Αυστραλιανές ακτές ή και σε έναν περίπατο στο Διάστημα και τη Σελήνη.

imageΕκτός όμως από τις διεθνείς υπερπαραγωγές το Νέο Πλανητάριο έχει τη δυνατότητα να παρουσιάζει και ελληνικές παραγωγές χάρη στην πληθώρα των νέων οπτικοπροβολικών συστημάτων του. Ο ηλεκτρομηχανικός Αστρικός Προβολέας Zeiss του παλαιού Πλανηταρίου παραμένει ως μουσειακό έκθεμα στο φουαγιέ, ενώ τη θέση του παίρνουν τα υπερσύγχρονα Ψηφιακά Συστήματα Αστρικών Προβολών DigistarTM και Digital SkyTM. Τα συστήματα αυτά έχουν την δυνατότητα παρουσίασης δεκάδων χιλιάδων άστρων έτσι όπως φαίνονται από οποιοδήποτε σημείο του πλανήτη μας, του ηλιακού συστήματος, αλλά και από οποιοδήποτε άλλο άστρο σε απόσταση εκατοντάδων ετών φωτός από τη Γη. Η πλοήγηση γίνεται σε δευτερόλεπτα δίνοντας έτσι στους θεατές την ψευδαίσθηση μεταφοράς τους σε τρισδιάστατα ταξίδια με μία μηχανή του χώρου και του χρόνου. Τα δύο αστρικά προβολικά συστήματα υποβοηθούνται από το σύστημα S-M ProjectionTM κινήσεων και εμφάνισης των διαφόρων αντικειμένων του Ηλιακού μας Συστήματος, όπως του Ήλιου, της Σελήνης και των πλανητών. Το σύστημα αυτό έχει την ικανότητα να προσομοιώνει τις κινήσεις των αντικειμένων αυτών χιλιάδες χρόνια στο παρελθόν ή το μέλλον, ενώ συγχρόνως μπορεί να αποδίδει επακριβώς την εμφάνιση που έχουν τα αντικείμενα αυτά όπως φαίνονται καθημερινά με τη βοήθεια των μεγαλύτερων επίγειων και διαστημικών τηλεσκοπίων του κόσμου.

imageΣτην παραγωγή πολυθεαμάτων χρησιμεύει επίσης και η εκτεταμένη σειρά ψηφιακών προβολικών συστημάτων Digital Multimedia SystemTM, ενώ για τη διαδραστική επικοινωνία των θεατών στις διάφορες παραστάσεις έχουν εγκατασταθεί στα καθίσματά τους οι μονάδες ελέγχου SS Interactive ControlsTM. Έτσι, οι θεατές έχουν την ευκαιρία να συμμετέχουν στην εξέλιξη κατευθύνοντας τη ροή της παράστασης προς διαφορετικές κατευθύνσεις, ανάλογα με τα ενδιαφέροντά τους.

Ένα ακόμη προβολικό σύστημα ακτίνων λέιζερ Krypton Laser Projection SystemTM, που έχει σχεδιαστεί ειδικά για την δημιουργία γραφικών αναπαραστάσεων αστρονομικών και φωτιστικών εφέ, συμβάλλει στην παραγωγή των παραστάσεων. Το σύστημα αυτό επικουρείται με την σειρά του από το υπέρλαμπρο σύστημα προβολής 2πTM τεράστιων στατικών εικόνων που προέρχονται από τις διάφορες διαστημοσυσκευές που επισκέπτονται τους πλανήτες, καθώς επίσης και από τα όργανα καταγραφής των απόμακρων αντικειμένων του Σύμπαντος.

Όλα τα προβολικά συστήματα καθοδηγούνται πλήρως από το σύστημα αυτοματισμού SPICE AutomationTM, αφού τα επί μέρους στοιχεία μιας παράστασης προγραμματίζονται εκ των προτέρων. Το σύστημα αυτοματισμού ελέγχει επίσης και το νέο 7-κάναλο ψηφιακό σύστημα ήχου SS 6.1 Digital Surround Sound SystemTM συνολικής ισχύος 40.000 watt το οποίο μεταφέρει με την βοήθεια 44 ειδικών ηχείων τη μουσική και την αφήγηση στην αίθουσα προβολών.

imageΜε τα νέα αυτά συστήματα οι παραστάσεις του Νέου Ευγενιδείου Πλανηταρίου μετατρέπονται σε πολύπλοκες θεατρικές παραγωγές. Οι επισκέπτες φεύγουν από το Πλανητάριο συνεπαρμένοι από τη συμμετοχή τους σε ένα πανηγύρι των αισθήσεων χωρίς να συνειδητοποιούν άμεσα ότι απέκτησαν νέες γνώσεις σαν αποτέλεσμα της εμπειρίας τους αυτής.

Βιβλιοθήκη. Λειτουργεί από το 1966 ως δανειστική και ανοιχτής πρόσβασης, με εξειδίκευση στην Τεχνολογία και τις Θετικές Επιστήμες. Σε καθημερινή βάση φιλοξενούνται στους χώρους της και χρησιμοποιούν ελεύθερα τα ευρύχωρα αναγνωστήρια, τους υπολογιστές και το υλικό της μαθητές, φοιτητές, εκπαιδευτικοί, επιστήμονες, επαγγελματίες αλλά και άλλο κοινό. Η βιβλιοθήκη καταλαμβάνει 1.100 τ.μ., έχει 32.000 επισκέπτες το χρόνο, διαθέτει 47.000 βιβλία, 400 τίτλους έντυπων και ηλεκτρονικών περιοδικών, 270 CD-ROMs και DVDs, 260 βιντεοκασέτες, υπολογιστές για χρήση CD-ROMs και για πρόσβαση στο Internet, κ.ά.

Εκδοτικό Τμήμα. Η πρώτη δραστηριότητα του Ιδρύματος ήταν η έκδοση καταλλήλων τεχνικών εγχειριδίων για τους μαθητές και σπουδαστές των Τεχνικών και Επαγγελματικών σχολών της χώρας. Οι 400 τίτλοι των βιβλίων που έχουν συγγραφεί και εκδοθεί και τα 40.000.000 αντίτυπα που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν μαθητές και σπουδαστές από το 1957 μέχρι σήμερα συνέβαλαν και συμβάλλουν στην πρόοδο της Τεχνικής και Επαγγελματικής Εκπαιδεύσεως της χώρας μας. Οι νέες προτεραιότητες και ανάγκες που θέτει η σύγχρονη κοινωνία της πληροφορίας αλλά και οι καινούργιες δραστηριότητες του Ιδρύματος οδήγησαν στον επαναπροσδιορισμό και την εξειδίκευση των στόχων του Εκδοτικού Τμήματος.

imageΣύγχρονες Εκθέσεις Επιστήμης και Τεχνολογίας. Το Ίδρυμα Ευγενίδου δημιούργησε έναν πρότυπο εκθεσιακό χώρο με σκοπό να συμβάλλει στην εκπαίδευση των νέων μέσα από μια σύγχρονη αντίληψη για τη διάδοση της γνώσης τόσο στο επιστημονικό όσο και στο τεχνολογικό πεδίο. Στη νέα πτέρυγα, σε τρεις ορόφους συνολικής επιφάνειας 1.200 τ.μ., εγκαταστάθηκαν μόνιμα εκθέματα υπό τον τίτλο «Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας». Απαρτίζεται από τρεις μόνιμες συλλογές διαρθρωμένες σε αντίστοιχες θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά», «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» και «Βιοτεχνολογία». Διαφορετικά υλικά με ποικίλες ιδιότητες και εφαρμογές, τεχνολογικές συσκευές και εργαλεία της καθημερινής ζωής, ομοιώματα ζωτικών στοιχείων των ζωντανών οργανισμών, περιμένουν τον επισκέπτη για να του αποκαλύψουν θεμελιώδη επιστημονικά αξιώματα και αρχές.

Με αυτό το έργο εκσυγχρονίζεται και αναβαθμίζεται η εκθεσιακή και επικοινωνιακή υποδομή του Ιδρύματος στον τομέα του τεχνολογικού πολιτισμού. Εφαρμόζεται μουσειολογική άποψη αιχμής, με κυρίαρχο το στοιχείο της συμμετοχικότητας και της λειτουργικότητας, με χρήση μέσων παρουσίασης που βασίζονται στις πιο σύγχρονες παιδαγωγικές απόψεις. Μέσα από πραγματικές καταστάσεις πειραματισμού, σε ένα πλήρως διαδραστικό περιβάλλον, ο επισκέπτης δοκιμάζει τις γνώσεις, τη φαντασία και την εφευρετικότητά του. Πατάει κουμπιά, πληκτρολογεί, γυρίζει διακόπτες, συνδυάζει εικόνες και ήχους, παρεμβαίνει στο εκθεσιακό περιβάλλον, εξερευνά, ανακαλύπτει και μαθαίνει.

Παράλληλα με τις μόνιμες εκθέσεις, στους χώρους του ιδρύματος φιλοξενούνται περιοδικές εκθέσεις με θέματα επίκαιρου χαρακτήρα και θεματογραφία από τον ευρύτερο χώρο της επιστήμης και της τεχνολογίας («Επιστήμη των Ολυμπιακών Αθλημάτων», «Εξερευνώντας το Ηλιακό Σύστημα», «School Foresight», έκθεση ανακυκλωμένων υλικών του Ι.Βορρέ «Όταν το σκουπίδι κάνει όνειρα ... γίνεται λουλούδι!» κ.ά.). Οι περιοδικές εκθέσεις ανανεώνουν, προσθέτουν σε ποικιλία και λειτουργούν συμπληρωματικά με τα μόνιμα εκθέματα.

URL: http://www.eugenfound.edu.gr

Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας

Ίδρυμα ΕυγενίδουΜε ιδιαίτερη χαρά, το Ίδρυμα Ευγενίδου σας προσκαλεί και φέτος σε μια διαδραστική «περιπέτεια» στο συναρπαστικό κόσμο της επιστημονικής γνώσης και των τεχνολογικών επιτευγμάτων.

Οι μαθητές των Γυμνασίων και των Λυκείων της χώρας μας έχουν στη διάθεσή τους ένα χώρο που συνδυάζει αρμονικά μάθηση και ψυχαγωγία: τη μόνιμη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας που λειτουργεί στο Ίδρυμα Ευγενίδου από το 2007. Η έκθεση εκτείνεται σε τρεις ορόφους, συνολικής επιφάνειας 1200 m2 και περιλαμβάνει 65 διαδραστικά εκθέματα χωρισμένα στις εξής θεματικές ενότητες: «Ύλη και Υλικά» (ισόγειο), «Επικοινωνία: Ήχος και Εικόνα» (1ος όροφος) και «Βιοτεχνολογία» (2ος όροφος).

Η Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας αποτελεί μια εναλλακτική προσέγγιση σε επιστημονικούς νόμους και αρχές, αλλά και σε τεχνολογικές εφαρμογές. Η προσέγγιση αυτή συμπληρώνει ιδανικά τις μεθόδους και τις πρακτικές του σχολείου.

Ο μαθητής, ερχόμενος σε επαφή με τα εκθέματα της Διαδραστικής Έκθεσης Επιστήμης και Τεχνολογίας έχει τη δυνατότητα να δοκιμάσει τις γνώσεις του, να αφήσει ελεύθερη τη φαντασία και την εφευρετικότητά του και να αγαπήσει την ανακάλυψη.

Οι προτεινόμενοι τρόποι επίσκεψης είναι οι εξής:

Πέραν από αυτούς τους τρόπους επίσκεψης, ο εκπαιδευτικός μπορεί να χρησιμοποιήσει το δικό του τρόπο επίσκεψης, να συνθέσει τη δική του «Διαδρομή», εκείνη που ταιριάζει καλύτερα με τη σύνθεση της τάξης, τις προτιμήσεις των μαθητών, αλλά και το εκάστοτε περιεχόμενο της διδασκαλίας εντός της τάξης.

Σε κάθε περίπτωση, για την επίτευξη των εκπαιδευτικών στόχων είναι απαραίτητη η προετοιμασία της επίσκεψης και η ενεργός συμμετοχή των συνοδών καθηγητών θετικών επιστημών. Ο/Η εκπαιδευτικός που θα εκδηλώσει ενδιαφέρον για τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας, θα έχει στη διάθεσή του/της κατάλληλο εκπαιδευτικό υλικό που παρέχεται από το Ίδρυμα Ευγενίδου, αλλά και υποστήριξη από εξειδικευμένο προσωπικό.

Επιπλέον, οι εκπαιδευτικοί που ενδιαφέρονται να επισκεφθούν τη Διαδραστική Έκθεση Επιστήμης και Τεχνολογίας δικαιούνται ελεύθερη είσοδο δύο ατόμων, τις ημέρες και ώρες λειτουργίας της, με την επίδειξη της κάρτας μέλους της ΟΛΜΕ ή της κάρτας ελεύθερης εισόδου που δικαιούνται από το Υπουργείο Πολιτισμού.

Περισσότερες πληροφορίες για τον τρόπο λειτουργίας της Διαδραστικής Έκθεσης μπορείτε να λάβετε στον πρόσφατα ανανεωμένο διαδικτυακό τόπο του Ιδρύματος Ευγενίδου.

URL: http://www.eugenfound.edu.gr

Παραστάσεις και Ταινίες Θόλου στο Ψηφιακό Πλανητάριο (2009)

Στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προβάλλονται ψηφιακές παραστάσεις, που είναι παραγωγές του Ιδρύματος, αλλά και ταινίες θόλου μεγάλης επιφάνειας. Μέχρι τις 4 Ιανουαρίου 2009 θα προβάλλονται οι ψηφιακές παραστάσεις «Το Άστρο των Χριστουγέννων», «Το Τραίνο της Φαντασίας» και «Τα 7 Θαύματα του Κόσμου» και η ταινία θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες». Από τις 5 Iανουαρίου έως την 1 Φεβρουαρίου 2009 θα προβάλλονται οι ψηφιακές παραστάσεις «Το Βίαιο Σύμπαν», «Το Τραίνο της Φαντασίας» και «Τα 7 Θαύματα του Κόσμου» και η ταινία θόλου «Θαλάσσιοι Γίγαντες». Το Πλανητάριο θα παραμείνει κλειστό ανήμερα Χριστούγεννα και Πρωτοχρονιά.

Ψηφιακό Πλανητάριο

Οι ψηφιακές παραστάσεις «Το Άστρο των Χριστουγέννων» και «Το Βίαιο Σύμπαν» έχουν παρουσιαστεί παρακάτω.

Λίγα λόγια για τις υπόλοιπες:

Το Τραίνο της ΦαντασίαςΤο Τραίνο της Φαντασίας. Είναι μία νέα πρωτότυπη Ψηφιακή Παράσταση από την Ιαπωνία που ζωντανεύει, μέσα από εντυπωσιακές εικόνες, το παραμύθι του Mιγιαζάβα Κέντζι με τον ομώνυμο τίτλο. «Το Τραίνο της Φαντασίας» δημιουργήθηκε πολύ πριν υπάρξουν πύραυλοι ή ανθρώπινα χνάρια πάνω στη Σελήνη. Είναι η ιστορία ενός ταξιδιού στα βάθη της ανθρώπινης ψυχής και ταυτόχρονα μία περιπλάνηση στο απέραντο Σύμπαν. Πρόκειται για ένα παραμύθι γεμάτο ευαισθησίες, υπέροχα χρώματα και εικόνες, κατάλληλο για να φέρει τα μικρά παιδιά (κάθε ηλικίας) σε επαφή με τον πανέμορφο νυκτερινό ουρανό που μας περιβάλλει. Μας δίνει την ευκαιρία να έρθουμε σε επαφή με τον πολιτισμό της Ιαπωνίας και να γνωρίσουμε από κοντά, τόσο έναν συγγραφέα του περασμένου αιώνα, τον Μιγιαζάβα Κέντζι, όσο και να έρθουμε σε επαφή με την εικαστική αντίληψη ενός σύγχρονου δημιουργού, του Kagaya.

Ο Μιγιαζάβα Κέντζι, δάσκαλος, συγγραφέας και ποιητής, γεννήθηκε στην Ιαπωνία στο τέλος του 19ου αιώνα (1896). Ήταν γνωστός για τα ποιήματα και τα παιδικά του βιβλία. Έφυγε από τη ζωή σε ηλικία μόλις 37 χρονών αφήνοντας πολλά από τα έργα του αδημοσίευτα. Το χειρόγραφο από «Το Τραίνο της Φαντασίας» βρέθηκε ημιτελές δίπλα στο κρεβάτι του. Πρόκειται για ένα έργο που έγραφε και ξαναέγραφε συνεχώς για περισσότερα από δέκα χρόνια.

Ο Κagaya είναι γνωστός «ψηφιακός» καλλιτέχνης από την Ιαπωνία. Γεννημένος το 1968, έχει δημιουργήσει έργα τέχνης σχετικά με το Σύμπαν, έργα που περιλαμβάνουν κυρίως γραφικά και ψηφιακές εκτυπώσεις, εικόνες για βιβλία και περιοδικά που αφορούν σε αστρονομικά θέματα. Στο «Τραίνο της Φαντασίας» υπογράφει ταυτόχρονα το σενάριο, την σκηνοθεσία, τις ψηφιακές εικόνες και τα γραφικά της παράστασης.

Τα 7 Θαύματα του ΚόσμουΤα 7 Θαύματα του Κόσμου. Είναι για παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και πρόκειται για ένα μοναδικό ταξίδι στο χώρο και το χρόνο. Με τη βοήθεια της τεχνολογίας αιχμής και μέσα από εντυπωσιακές ψηφιακές αναπαραστάσεις η παράσταση ταξιδεύει τον θεατή στο παρελθόν ως την Πυραμίδα του Χέοπα και το Άγαλμα του Διός στην Ολυμπία, αλλά και τους Κρεμαστούς Κήπους της Βαβυλώνας, τον Φάρο της Αλεξάνδρειας, το Ναό της Αρτέμιδος στη Έφεσο, τον Κολοσσό της Ρόδου και το Μαυσωλείο της Αλικαρνασσού για να δει «από κοντά» την αρχιτεκτονική δομή των δημιουργημάτων εκείνων του αρχαίου Κόσμου που δίκαια χαρακτηρίστηκαν «Θαύματα».

Αλλά επειδή παραφράζοντας τον Άμλετ «υπάρχουν πολλά περισσότερα εκεί έξω από όσα μπορούμε να ονειρευτούμε», η συνέχεια της παράστασης ξεφεύγει πέρα από τα όρια του μικρού μας πλανήτη για να φέρει τον θεατή σε επαφή με τα 7 Θαύματα του Ηλιακού μας Συστήματος αλλά και τα 7 Θαύματα του Σύμπαντος. Κομήτες και Διαστημικές Καταιγίδες, Ηφαίστεια και παγωμένοι Πλανήτες, Σφαιρωτά σμήνη και βρεφοκομεία άστρων, Μαύρες Τρύπες ή εκρήξεις Σούπερ Νόβα είναι μερικά μόνο από τα υπέροχα μυστικά που κρύβει η απεραντοσύνη του Διαστήματος και τα οποία προβάλλονται στον τεράστιο θόλο του Πλανηταρίου. Ο επίλογος της παράστασης στέκεται σε ένα και μοναδικό θαύμα: σε αυτό της Δημιουργίας για να βοηθήσει όλους να αναλογιστούμε τη δική μας παρουσία «σε αυτόν τον κόσμο τον μικρό τον μέγα»!

Θαλάσσιοι Γίγαντες. Πρόκειται για μία νέα ταινία θόλου που έχει ξεκινήσει να προβάλλεται στο Πλανητάριο από τις 6 Νοεμβρίου 2008. Η ταινία φέρει την έγκυρη υπογραφή του Νational Geographic Cinema Ventures στην παραγωγή, αλλά και του αμερικανικού National Science Foundation, που την επιχορήγησε μερικώς και αποτελεί την πρώτη ταινία θόλου που ζωντανεύει τα μυθικά όσο και ξεχασμένα προϊστορικά θαλάσσια πλάσματα. Η ταινία περιγράφει τι ακριβώς συνέβαινε στους ωκεανούς την εποχή που στη ξηρά κυριαρχούσαν οι Δεινόσαυροι, μέσα από ολοζώντανες αναπαραστάσεις, που στον τεράστιο θόλου του Πλανηταρίου δημιουργούν την αίσθηση ότι τα υπέροχα αυτά πλάσματα θα κολυμπήσουν έξω από την ταινία για να βρεθούν ανάμεσα στο κοινό. Mε συντροφιά την υποβλητική μουσική των Peter Gabriel and the Footnotes θα ξεκινήσουμε από το Κάνσας των Ηνωμένων Πολιτειών και μαζί με μια ομάδα Παλαιοντολόγων θα προσπαθήσουμε να ανακαλύψουμε τα ίχνη που μας άφησαν τα θαλάσσια αυτά πλάσματα, ώστε να τα γνωρίσουμε καλύτερα και να κατανοήσουμε τις συνήθειές τους. Με τη βοήθεια της τρέχουσας επιστημονικής γνώσης και χρησιμοποιώντας τις δυνατότητες που προσφέρει η υψηλή τεχνολογία, θα μεταφερθούμε στις προϊστορικές θάλασσες και παρέα με μία οικογένεια Δολυχορύγχοπες θα βουτήξουμε σε άγνωστα νερά, γεμάτα αμμωνίτες, προϊστορικούς καρχαρίες, γιγάντια καλαμάρια και πολλά άλλα παράξενα πλάσματα.

Ταυτόχρονα στο Περιστύλιο Ισογείου του Πλανηταρίου φιλοξενείται η Έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», που αποτελεί μέρος των εκθεμάτων του Μουσείου Γεωλογίας-Παλαιοντολογίας του Εθνικού και Καποδιστριακού Πανεπιστημίου Αθηνών. Η έκθεση «Ο θαυμαστός Κόσμος των Απολιθωμάτων», η οποία θα διαρκέσει από 6 Νοεμβρίου 2008 έως 31 Ιανουαρίου 2009, αποτελεί μια μοναδική ευκαιρία για τους μικρούς και μεγάλους φίλους του Πλανηταρίου να παρατηρήσουν τα «ζωντανά» ίχνη που άφησαν μέσα στους αιώνες τα θαλάσσια πλάσματα της εποχής των δεινοσαύρων και «να δουν με τα μάτια τους» Κρινοειδή ηλικίας 400 εκατομμυρίων ετών, καθώς και Αμμωνίτες, κάθε μεγέθους, από το Μαρόκο, Κνιδόζωα (μέδουσες) ηλικίας 650 εκατομμυρίων ετών από την Ουκρανία, τον εντυπωσιακό σκελετό ενός Ιχθυοσαύρου, και βέβαια απολιθωμένες πατημασιές δεινοσαύρων αλλά και οστά Απατοσαύρων.

URL: http://www.eugenfound.edu.gr

Παραστάσεις και Ταινίες Θόλου στο Ψηφιακό Πλανητάριο (2008)

Στο Ψηφιακό Πλανητάριο του Ιδρύματος Ευγενίδου προβάλλονται ψηφιακές παραστάσεις, που είναι παραγωγές του Ιδρύματος, αλλά και ταινίες μεγάλης επιφάνειας. Μέχρι τις 6 Ιανουαρίου 2008 θα προβάλλονται: Το «Άστρο των Χριστουγέννων», «Από τη Γη στη Σελήνη», «Δεινόσαυροι». Από τις 7 Iανουαρίου έως 20 Απριλίου 2008 θα προβάλλονται: «Από τη Γη στη Σελήνη», «Μαύρες Τρύπες», «Το Βίαιο Σύμπαν», «Δεινόσαυροι», «Πτήση», «Αναζητώντας το Χωρόχρονο».

Λίγα λόγια:

Το Άστρο των ΧριστουγέννωνΤο Άστρο των Χριστουγέννων. Είναι μια νέα ψηφιακή παράσταση για μικρούς και μεγάλους, με εορταστικό «άρωμα» και επίκαιρο τίτλο. Πρόκειται για μία νέα παραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου, η οποία δημιουργήθηκε εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα, σε σενάριο, σκηνοθεσία και επιστημονική επιμέλεια του Παναγιώτη Σιμόπουλου. Αφορά στο γνώριμο και αγαπημένο Χριστουγεννιάτικο θέμα, το οποίο όμως αποκτά μια επιστημονική και εκπαιδευτική διάσταση. Η παράσταση αναλαμβάνει να διερευνήσει με τη συμμετοχή του θεατή, μερικά από τα πιο δημοφιλή ερωτήματα για το ξεχωριστό εκείνο κοσμικό φαινόμενο που οδήγησε τους τρεις Μάγους. Τι ήταν τελικά εκείνο το «Άστρο»; Ήταν άραγε μετέωρο ή κομήτης; Νόβα ή σουπερνόβα; Μετεωρίτης ή βολίδα; Ισχύει άραγε η διατύπωση του Κέπλερ, πως επρόκειτο για συζυγία πλανητών;

Από τη Γη στη Σελήνη. Με την ευκαιρία συμπλήρωσης 50 ετών από την επιτυχή εκτόξευση του Sputnik 1, του πρώτου τεχνητού δορυφόρου στο Διάστημα, η παράσταση αυτή αναδεικνύει τις εντυπωσιακές όσο και εναγώνιες προσπάθειες Σοβιετικών και Αμερικανών να πατήσουν για πρώτη φορά το πόδι τους στη Σελήνη. Πρόκειται για τα πρώτα βήματα του ανθρώπου σε έναν άλλο κόσμο εκτός της Γης. Τα βήματα αυτά αποδείχτηκαν πραγματικά «ένα γιγάντιο άλμα για την ανθρωπότητα», που άλλαξε τον κόσμο μας για πάντα, και θα παραμείνει αιώνια χαραγμένο στη μνήμη μας ως το πρώτο κεφάλαιο της Μεγάλης Περιπέτειας του ανθρώπου στο Διάστημα.

Το Βίαιο Σύμπαν. Στην πρόσκαιρη ζωή μας στη Γη τίποτε δεν μας φαίνεται τόσο μόνιμο και σταθερό όσο τα άστρα στον ουρανό. Χρόνια και χρόνια τώρα, τα ίδια άστρα, στους ίδιους αστερισμούς, λαμπυρίζουν σταθερά όσο κι ο Ήλιος. Τα πάντα εκεί πάνω μοιάζουν αναλλοίωτα, γαλήνια και ειρηνικά! Κι όμως, αν επιχειρούσαμε ένα ταξίδι ανάμεσα στα άστρα θα ανακαλύπταμε απτές αποδείξεις για το αντίθετο. Μια συνεχή δημιουργία και καταστροφή, σε ένα εξαιρετικά «Βίαιο Σύμπαν»!

Αναζητώντας το χωρόχρονο. Πρόκειται για μια πρωτότυπη συμπαραγωγή του Ιδρύματος Ευγενίδου και του Μεγάρου Μουσικής, όπου σχήματα, ήχοι και εικόνες συνδυάζονται μοναδικά σε ένα οπτικοακουστικό υπερθέαμα, με οδηγό την εμπνευσμένη μουσική του Δημήτρη Μαραγκόπουλου. Μια περιπέτεια αναζήτησης της σχέσης ανάμεσα στην Επιστήμη και την Τέχνη, που μεταφέρει το θεατή στο χώρο της «τέταρτης διάστασης», εκεί όπου τα όρια του χρόνου και του χώρου καταργούνται. Σε μια ονειρική συνάντηση τρισδιάστατης εικόνας και μουσικής, η διαδοχή των εικόνων και η δυναμική των σχημάτων και ουράνιων σωμάτων δημιουργούν μια συνεχή «έκπληξη» στο θεατή, μια εμπειρία που συμπληρώνεται ιδανικά από την ηχογραφημένη συναυλία που ερμηνεύει η Καμεράτα-Ορχήστρα των Φίλων της Μουσικής.

Δεινόσαυροι. Στη νέα ταινία θόλου θα δούμε μερικά από τα πιο μεγάλα ζώα που περπάτησαν ποτέ πάνω στη Γη και κυριάρχησαν για περισσότερα από 180.000.000 χρόνια, με φόντο τη μακρινή Παταγονία της Νοτίου Αμερικής και ξεναγό το διάσημο παλαιοντολόγο Ροντόλφο Κορία. Ακολουθώντας τα βήματα του τρομερού Γιγαντόσαυρου αλλά και του ανίκητου Αργεντινόσαυρου, σε μια ρεαλιστική και ταυτόχρονα εντυπωσιακή τρισδιάστατη αναπαράσταση εικονικής πραγματικότητας, θα κατανοήσουμε καλύτερα τον ίδιο μας τον εαυτό και τον ρόλο μας πάνω σ’ αυτό τον πλανήτη, σε μία κρίσιμη για όλους μας εποχή.

Πτήση. Μια πανέμορφη ταινία θόλου, αφιερωμένη στη γοητεία που ασκεί στον άνθρωπο η ιδέα της πτήσης. Μια περιεκτική και υπέροχη εμπειρία σχετικά με την εξελικτική πορεία των εναέριων μεταφορών. Από τα αερόστατα του 19ου αιώνα και μέχρι τα διαστημόπλοια του 21ου αιώνα, η ταινία παραθέτει με ευαισθησία το χρονικό της πτήσης τα τελευταία 100 χρόνια. Λόγω της πολιτισμικής της αξίας, η «Πτήση» έχει περιληφθεί από τη Βιβλιοθήκη του Αμερικανικού Κογκρέσου στις σημαντικότερες ταινίες όλων των εποχών, ενώ θεωρείται και ένα από τα εμπορικότερα ντοκιμαντέρ όλων των εποχών, με 100 εκατομμύρια θεατές διεθνώς.