ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Ηλεκτρονικά Παιχνίδια

Πανευρωπαϊκό Σύστημα Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (PEGI)

Σήμερα, τα παιχνίδια για υπολογιστές και κονσόλες αποτελούν μια ψυχαγωγική δραστηριότητα μαζικής κατανάλωσης με εκατομμύρια παίκτες σ’ όλη την Ευρώπη. Στη διάρκεια των τελευταίων ετών, αυξήθηκε η ηλικιακή ομάδα όσων παίζουν παιχνίδια, και η μέση ηλικία των παικτών είναι σήμερα άνω των 23 χρονών. Για να ικανοποιηθούν οι παίκτες μεγαλύτερης ηλικίας, εκ των οποίων πολλοί είναι άνω των 18, οι εκδότες ανέπτυξαν παιχνίδια γι’ αυτήν την πιο ώριμη αγορά. Προς το παρόν, η τάση να διατίθενται παιχνίδια για μεγαλύτερους παίκτες δεν έχει αναγνωριστεί από το μέσο καταναλωτή, ο οποίος πιστεύει ακόμα ότι η πλειοψηφία των παιχνιδιών απευθύνεται σε μικρά παιδιά. Προκειμένου να διασφαλιστεί ότι τα παιδιά κάτω των 18 ετών συνεχίζουν να προστατεύονται, ο ISFE (Interactive Software Federation of Europe), ένας οργανισμός στον οποίο εντάσσονται οι περισσότερες εταιρίες που σχετίζονται με παιχνίδια, ανέλαβε τη δημιουργία του Πανευρωπαϊκού Συστήματος Πληροφόρησης για τα Ηλεκτρονικά Παιχνίδια (Pan European Game Information - PEGI).

Το σύστημα PEGI είναι ένα νέο σύστημα ηλικιακής ταξινόμησης αλληλεπιδραστικών παιχνιδιών, σχεδιασμένο για να διασφαλίσει ότι οι ανήλικοι δεν εκθέτονται σε παιχνίδια ακατάλληλα για την ηλικία τους. Το σύστημα υποστηρίζεται από τους κυριότερους κατασκευαστές κονσόλων, συμπεριλαμβανομένων της PlayStation, Xbox και Nintendo, καθώς και από εκδότες και προγραμματιστές παιχνιδιών όλης της Ευρώπης. Το σύστημα PEGI, το οποίο τέθηκε σε εφαρμογή την άνοιξη του 2003, υποκαθιστά προηγούμενα εθνικά προγράμματα ηλικιακής ταξινόμησης με ένα μοναδικό σύστημα που ισχύει για όλη σχεδόν την Ευρώπη. Αφορά, επίσης, σε παιχνίδια που πωλούνται μέσω του Διαδικτύου, που παίζονται σε on-line περιβάλλον, ή που παρέχονται σε δίσκους μαζί με περιοδικά.

Ηλικιακή Κατάταξη

image   image   image   image   image

Χαρακτηρισμός Περιεχομένου

image

ακατάλληλη γλώσσα

Το παιχνίδι περιέχει γλώσσα ακατάλληλη για παιδιά.

image

φυλετικές διακρίσεις

Το παιχνίδι περιέχει σκηνές ή υλικό που μπορεί να ενθαρρύνει φυλετικές και άλλες διακρίσεις.

image

ναρκωτικά

Το παιχνίδι αναφέρεται σε ναρκωτικά ή περιέχει σκηνές όπου γίνεται χρήση ναρκωτικών.

image

φόβος

Το παιχνίδι μπορεί να τρομάξει τα μικρά παιδιά.

image

τυχερά παιχνίδια

Το παιχνίδι μπορεί να ενθαρρύνει ή να διδάσκει το παίξιμο τυχερών παιχνιδιών.

image

σεξουαλικό περιεχόμενο

Το παιχνίδι περιέχει γυμνές σκηνές και/ή σεξουαλική συμπεριφορά ή σεξουαλικές αναφορές.

image

βία

Το παιχνίδι περιέχει σκηνές βίας.

image

PEGI online

Το παιχνίδι μπορεί να παιχτεί μέσω Διαδικτύου.

Η ταξινόμηση του παιχνιδιού εμφανίζεται στην μπροστινή και πίσω όψη της συσκευασίας του. Το σύστημα PEGI περιλαμβάνει δύο ξεχωριστά μεν αλλά συμπληρωματικά στοιχεία:

1. Κατάταξη σε Ηλικιακές Ομάδες. Η ηλικιακή ταξινόμηση γίνεται με ένα εικονίδιο και στις δύο όψεις της συσκευασίας των παιχνιδιών για μία από τις ηλικίες: 3+, 7+, 12+, 16+ και 18+. Το εικονίδιο υποδηλώνει εάν το παιχνίδι περιέχει στοιχεία που θεωρούνται βλαβερά για παιδιά ή ανήλικους και δεν αναφέρεται στη δυσκολία του παιχνιδιού. Έτσι ένα παιχνίδι με την ετικέτα 3+ θεωρείται ακίνδυνο, μπορεί όμως να είναι πολύπλοκο για ένα παιδί τριών χρονών.

2. Χαρακτηρισμός Περιεχομένου. Ο χαρακτηρισμός του περιεχομένου γίνεται με έναν ή περισσότερους περιγραφείς, δηλαδή κατάλληλα εικονίδια που εμφανίζονται στην πίσω όψη της συσκευασίας του παιχνιδιού, που αντιστοιχούν στον τύπο περιεχομένου του παιχνιδιού.

Ο συνδυασμός ηλικιακής ταξινόμησης και περιγραφέων παιχνιδιού επιτρέπει στους γονείς και σ’ όσους αγοράζουν ηλεκτρονικά παιχνίδια να βεβαιωθούν ότι το παιχνίδι που αγοράζουν είναι κατάλληλο για την ηλικία του μελλοντικού παίκτη.

Συμβουλές προς τους γονείς

Το σύστημα PEGI που προαναφέρθηκε προσφέρει συμβουλές σχετικά με την καταλληλότητα ενός παιχνιδιού σε σχέση με την ηλικία. Ωστόσο, κάθε παιδί είναι διαφορετικό. Την τελική απόφαση σχετικά με το τι μπορούν να δουν ή να βιώσουν τα παιδιά τους πρέπει να την παίρνουν οι ίδιοι οι γονείς.

Ορισμένες συμβουλές:

Online παιχνίδια

Πολλά παιχνίδια βίντεο τα οποία έχουν αγοραστεί σε μορφή CD/DVD μπορούν να παίζονται ενάντια σε άλλους παίκτες με χρήση προσωπικού υπολογιστή ή κονσόλας παιχνιδιού συνδεδεμένων στο Διαδίκτυο. Επιπλέον, υπάρχει πληθώρα δικτυακών τόπων, οι οποίοι προσφέρουν τη δυνατότητα παιχνιδιού σε σύνδεση μέσω Διαδικτύου, είτε μεμονωμένα είτε με έναν τεράστιο αριθμό παικτών σε σύνδεση ταυτόχρονα.

Πολλά από αυτά υποστηρίζουν εικονικές κοινότητες, πράγμα που μπορεί να εκθέσει τους παίκτες σε κινδύνους οι οποίοι σχετίζονται με την επικοινωνία με άγνωστους συμπαίκτες τους σε πραγματικό χρόνο. Τέτοιου είδους κίνδυνοι περιλαμβάνουν:

Έτσι ειδικά για τα online παιχνίδια:

URLs:
http://www.pegi.info
http://www.saferinternet.gr