ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Google

Google Chrome

Google Chome LogoΚυκλοφόρησε η beta έκδοση του Google Chrome σε πάρα πολλές γλώσσες, μεταξύ των οποίων και η ελληνική. Πρόκειται για ένα νέο πρόγραμμα περιήγησης του παγκόσμιου ιστού (browser).

Για τη δημιουργία του χρησιμοποιήθηκαν τμήματα από διάφορα προγράμματα ανοιχτού λογισμικού, μεταξύ των οποίων το WebKit της Apple και το Firefox της Mozilla, και για αυτό όλος ο κώδικας είναι διαθέσιμος ως ανοιχτό λογισμικό.

Εξωτερικά, το παράθυρο περιήγησης είναι απλό και λειτουργικό, όπως και η αρχική σελίδα της Google, με αρκετά μεγάλη και ευανάγνωστη γραμμή διευθύνσεων. Πάνω από τη γραμμή διευθύνσεων βρίσκονται οι καρτέλες (tabs).

Μόλις ανοίξουμε μια νέα καρτέλα εμφανίζονται μικρογραφίες (thumbnails) από τις ιστοσελίδες που επισκεπτόμαστε πιο συχνά. Έτσι, μπορούμε με ένα μόνο κλικ να μεταβούμε αμέσως σε κάποια από αυτές χωρίς να πληκτρολογήσουμε τη διεύθυνση. Αν θέλουμε μπορούμε να ανοίξουμε μια καρτέλα σε νέο παράθυρο σύροντάς την με το ποντίκι στην επιφάνεια εργασίας.

Google Chome

Το Chrome προειδοποιεί κατάλληλα σε περίπτωση επίσκεψης σε επικίνδυνα site που είναι γνωστά για τη διακίνηση malware ή έχουν χαρακτηριστεί ως phishing site. Επιπλέον, υποστηρίζει την ανώνυμη περιήγηση, πράγμα που σημαίνει ότι δεν αποθηκεύει τίποτα στο σκληρό δίσκο (cookies, passwords, κ.ά.). Αυτό είναι εφικτό ενεργοποιώντας την επιλογή «Νέο παράθυρο για ανώνυμη περιήγηση».

Το πρόγραμμα είναι αρκετά γρήγορο στη λειτουργία του, ειδικά σε εφαρμογές του παγκόσμιου ιστού που κάνουν χρήση Javascript και Ajax. Διαθέτει διαχειριστή εργασιών μέσω του οποίου μπορούμε να δούμε διάφορες παραμέτρους, όπως για παράδειγμα πόση μνήμη καταναλώνει μία ανοιχτή καρτέλα. Από άποψη σταθερότητας κατά τη λειτουργία του, οι καρτέλες διατηρούνται απομονωμένες έτσι ώστε μια προβληματική καρτέλα να μην προκαλεί προβλήματα στις άλλες. Επίσης, θα αναβαθμίζεται αυτόματα κάθε φορά που θα κυκλοφορεί μια νέα του έκδοση.

Το Google Chrome αφήνει καλές εντυπώσεις και είναι αρκετά ώριμο λογισμικό, παρά την ένδειξη «beta» στην ονομασία του, που είναι κάτι που το συνηθίζει η Google στα νέα της προϊόντα. Ωστόσο, θα πρέπει να χρησιμοποιηθεί αρκετό καιρό για να βγουν αξιόπιστα συμπεράσματα για τη λειτουργία του και για να διαπιστωθεί αν τελικά τύχει αναγνώρισης από μεγάλο αριθμό χρηστών.

Εμείς πάντως ευχόμαστε να συμβάλει στο να γίνει ο παγκόσμιος ιστός καλύτερος.

URL: http://www.google.com/chrome

GIS υπηρεσίες του Google: Latitude, Ocean, Mars

επιλογές του Δημήτρη Δαούση, εκπαιδευτικού ΠΕ19
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Google Latitude

Η νέα υπηρεσία που εγκαινίασε πρόσφατα η Google δείχνει τη θέση του συνδρομητή στο χάρτη. Επιτρέπει στους χρήστες κινητών τηλεφώνων και άλλων ασύρματων συσκευών να κρατούν ενημερωμένους φίλους και γνωστούς για το πού βρίσκονται ανά πάσα στιγμή.

Προς το παρόν, πάντως, το Google Latitude είναι συμβατό με σχετικά λίγες φορητές συσκευές και η Ελλάδα δεν περιλαμβάνεται στις 27 χώρες όπου είναι διαθέσιμη η υπηρεσία.

Το νέο εργαλείο προβάλλει τη φωτογραφία του χρήστη στη θέση όπου εκείνος βρίσκεται πάνω στους χάρτες του Google Maps, στους οποίους έχει κανείς πρόσβαση μέσω υπολογιστή ή μέσω κινητού με δυνατότητα σύνδεσης στο Διαδίκτυο.

Οι συνδρομητές του Latitude επιλέγουν ποιος βλέπει τις συντεταγμένες τους και μπορούν ανά πάσα στιγμή να απενεργοποιήσουν την υπηρεσία.

«Πέρα από τη διασκέδαση, αναγνωρίζουμε την ευαισθησία των δεδομένων γεωεντοπισμού, γι’ αυτό και εισάγαμε στην εφαρμογή προηγμένα μέσα διαφύλαξης της ιδιωτικότητας» διαβεβαιώνει η Google στο εταιρικό της ιστολόγιο. Η εταιρεία τονίζει επίσης ότι οι υπολογιστές της αποθηκεύουν μόνο την τρέχουσα θέση των χρηστών και όχι όλο το δρομολόγιό τους.

Το Latitude υπολογίζει τις συντεταγμένες κατά προσέγγιση βάσει στοιχείων που αντλεί από συσκευές GPS, δρομολογητές ασύρματων δικτύων και σταθμών βάσης κινητής τηλεφωνίας.

Google Latitude

Προς το παρόν είναι συμβατό με κινητά Blackberry, συσκευές με λειτουργικό σύστημα Symbian ή Windows Mobile, καθώς και με ορισμένα μοντέλα της αμερικανικής T-Mobile που βασίζονται στο λογισμικό Android της Google. Αργότερα πάντως θα επεκταθεί στο iPhone και το iTouch της Apple καθώς και σε αρκετές συσκευές της Sony Ericsson.

URL: http://www.google.com/latitude

Google Ocean

Το 2005 είχε έρθει το Google Earth να μας συναρπάσει όλους και οι περισσότεροι από μας, αν δεν το έχουν εγκατεστημένο στον υπολογιστή τους, το έχουν χρησιμοποιήσει τουλάχιστον 2-3 φορές! Η περιέργεια είναι μεγάλο πράγμα… και η Google το έχει καταλάβει! Για το λόγο αυτό ανακοινώθηκε η καινούργια έκδοση του Google Earth (5.0) στην οποία οι χρήστες μπορούν να δουν και τον βυθό των ωκεανών!

Για το Google Ocean έχουν χρησιμοποιηθεί βίντεο και εικόνες από το National Geographic καθώς και στοιχεία από ηχοβολισμούς (σόναρ) του Πολεμικού Ναυτικού των ΗΠΑ. Έχοντας ήδη κατακτήσει την ξηρά, το Google Earth επεκτείνεται στον βυθό των θαλασσών. Η αναβάθμιση της γνωστής εφαρμογής προβλέπει την παροχή υποβρύχιου τοπογραφικού χάρτη με προσθήκη ενός layer που δείχνει το βάθος του θαλάσσιου πυθμένα. Επιπλέον επιτρέπει στους χρήστες να ψάχνουν για σημεία ιδιαίτερου ενδιαφέροντος, όπως για παράδειγμα διάσημα ναυάγια. Το Google Ocean απεικονίζει το βυθό με υποθαλάσσιες φωτογραφίες όπως και την ξηρά, αλλά οι ειδικοί δήλωσαν ότι αυτό θα απαιτούσε εκατοντάδες χρόνια για να ολοκληρωθεί σε υψηλή ανάλυση.

Google Ocean    Google Ocean

Για να κατεβάσετε και να εγκαταστήσετε στον υπολογιστή σας το Google Earth 5.0 (beta έκδοση):

URL: http://earth.google.com

Google Mars

Να θυμίσουμε ότι εδώ και καιρό είναι διαθέσιμη υπηρεσία απεικόνισης της επιφάνειας του πλανήτη Άρη, μέσω τρισδιάστατων χαρτών που στηρίζονται σε πανοραμικές φωτογραφίες και δορυφορικές εικόνες.

Google Mars

URL: http://www.google.com/mars