ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Υγεία

Εστία μικροβίων τα πληκτρολόγια

imageΌπως δείχνουν έρευνες, το πληκτρολόγιο και το ποντίκι αποτελούν καταφύγιο και πηγή μικροβίων, αφού μπορούν να φιλοξενούν ακόμα και κολοβακτηρίδια ή σταφυλόκοκκο.

Έρευνα που πραγματοποιήθηκε από την οργάνωση καταναλωτών Which σε διάφορους χώρους εργασίας, έδειξε ότι τα περισσότερα πληκτρολόγια περιέχουν μικρόβια, τα οποία προκαλούν τροφική δηλητηρίαση. Ο μικροβιολόγος Peter Wilson, της συγκεκριμένης οργάνωσης, διαπίστωσε ότι στα γραφεία της στο Λονδίνο, κάποια πληκτρολόγια είχαν 150 φορές περισσότερα βακτήρια από το επιτρεπτό όριο.

Ο Βρετανός μικροβιολόγος James Francis εξέτασε σε περιβάλλον γραφείου 33 πληκτρολόγια, κάθισμα τουαλέτας και πόμολο πόρτας τουαλέτας και ανακάλυψε ότι 4 πληκτρολόγια αποτελούσαν πιθανό κίνδυνο για την υγεία καθώς είχαν κατά 5 φορές υψηλότερα επίπεδα μικροβίων από το κάθισμα της τουαλέτας.

Τα ευρήματα ευθυγραμμίζονται με αυτά άλλων ερευνών που δείχνουν ότι η καθημερινή ρουτίνα μάς φέρνει κοντά σε δυνητικά επικίνδυνα μικρόβια. Αν σκεφτούμε το πόσο συχνά ερχόμαστε σε επαφή με το πληκτρολόγιο δεν θα πρέπει να μας εκπλήσσει το γεγονός ότι τα πλήκτρα, όπως και τα κενά που υπάρχουν ανάμεσά τους, αποτελούν «παράδεισο» για βακτήρια και άλλα μικρόβια.

Η ερώτηση για το πόσο επικίνδυνα μπορεί να είναι τα μικρόβια που κρύβονται στα πληκτρολόγια παραμένει. Ο ερευνητής Aaron Glatt, που παλαιότερα είχε διερευνήσει τα επίπεδα μόλυνσης στους χώρους του μετρό της Νέας Υόρκης, σημειώνει ότι δεν υπάρχει κανένα μέρος πάνω στη γη που να είναι «αποστειρωμένο», αλλά θεωρεί ότι αυτό δεν αποτελεί κίνδυνο για τους περισσότερους ανθρώπους. Όταν τα μικρόβια αντιμετωπίζουν την αδιάβροχη μεμβράνη, το δέρμα, τα περισσότερα παραμένουν εκεί. Αν όμως μέσω κάποιας αμυχής στο δέρμα ή μέσω του στόματος εισχωρήσουν στο σώμα, τότε μπορούν να φτάσουν στους πιο ευάλωτους ιστούς και να γίνουν επικίνδυνα.

Η καλύτερη μέθοδος προφύλαξης έρχεται με τη μορφή του σαπουνιού. Το πλύσιμο των χεριών αποτελεί τον καλύτερο και οικονομικότερο τρόπο να περιορίσουμε την έκθεσή μας σε δυνητικά επικίνδυνα βακτήρια.

Ο τακτικός καθαρισμός του πληκτρολογίου είναι ακόμα μια έξυπνη λύση που πολλοί αγνοούν. Ωστόσο, το να μοιράζεστε το πληκτρολόγιο με άλλους το καθιστά περισσότερο επικίνδυνη επιφάνεια όσον αφορά τη μετάδοση ασθενειών.

Εθισμός και παραβατικότητα των εφήβων στο διαδίκτυο

του Γιώργου Κορμά, ιατρού
Επιστημονικού συνεργάτη Μονάδας Εφηβικής Υγείας,
Πρόεδρου Ελληνικής Εταιρείας Πρόληψης και Αγωγής υγείας

imageΕίκοσι αγόρια (14 – 16 ετών) με συμπτώματα εξάρτησης από το διαδίκτυο παρακολουθεί η επιστημονική ομάδα της Μονάδας Εφηβικής Υγείας (Μ.Ε.Υ.) της Β’ Παιδιατρικής Κλινικής του Πανεπιστημίου Αθηνών στο νοσοκομείο «Αγλαΐα Κυριακού».

Εξειδικευμένες ομάδες με παιδοψυχολόγους και παιδοψυχίατρους εφαρμόζουν γνωσιακές συμπεριφορηκές θεραπείες και ψυχοθεραπεία.

Τα συμπτώματα του εθισμού στο διαδίκτυο, μερικά από τα οποία εμφανίζουν τα παιδιά αυτά, είναι: ανοχή (συνεχή παραμονή στο Διαδίκτυο που αυξάνεται καθημερινά), συμπτώματα συνδρόμου απόσυρσης (θλιμμένη συμπεριφορά, μειωμένη ανταπόκριση στα εξωτερικά ερεθίσματα, απώλεια ενδιαφέροντος), αδυναμία τήρησης προκαθορισμένου χρόνου παραμονής στο διαδίκτυο, έκπτωση της λειτουργικότητάς τους, άγχος, αίσθηση αποδιοργάνωσης εκτός διαδικτύου.

Αποτέλεσμα όλων των παραπάνω είναι η σχολική αποτυχία, οι διαταραχές ύπνου, κατάθλιψη, μειωμένη αυτοεκτίμηση, διαταραχή των διαπροσωπικών σχέσεων με τους φίλους και την οικογένεια, μοναξιά, μειωμένη φυσική δραστηριότητα, χαμηλή ποιότητα ζωής.

Η έρευνα που πραγματοποιεί η Μ.Ε.Υ. του Πανεπιστήμιου Αθηνών έδωσε σημαντικά στοιχεία όσο αφορά τον χρόνο που καταναλώνουν οι έφηβοι στο διαδίκτυο καθώς και με τι ασχολούνται όταν βρίσκονται εντός:

Τα ποσοστά είναι υψηλά και ανησυχητικά. Το φαινόμενο της εξάρτησης από το διαδίκτυο είναι συχνότερο στα αγόρια, σε μονογονεϊκές ή δυσλειτουργικές οικογένειες, σε παιδιά με καταθλιπτικό συναίσθημα ή υπερκινητικότητα.

Η αύξηση της επίπτωσης του διαζυγίου, η μοναξιά, η απουσία επίβλεψης από τους γονείς συμβάλλουν στην ανάπτυξη του φαινομένου.

Εδώ πρέπει να λάβουμε υπόψη μας και τις ιδιαιτερότητες που έχει η εφηβεία. Ο πειραματισμός, ο μιμητισμός, η περιέργεια, η μη συνειδητοποίηση του κινδύνου και η φυσιολογική αντίδραση σε κάθε καταπίεση γίνονται βασικά χαρακτηριστικά του εφήβου και τον καθιστούν ευάλωτο και ευαίσθητο σε εξαρτήσεις.

Τα on line παιχνίδια βίας του διαδικτύου, πέρα από την εξάρτηση που μπορούν να προκαλέσουν, εξοικειώνει τα παιδία με τη βία και άρει τις αναστολές τους στο αποτρόπαιο αυτό φαινόμενο.

Στα μάτια των παιδιών η άσκηση βίας μπορεί να φέρεται σαν μια συνηθισμένη πράξη χωρίς να συνειδητοποιούν πολλές φορές τις επιπτώσεις που έχει η άσκησή της σε παιδιά και ενήλικες. Συχνά συμβαίνει τα παιδιά να δημιουργούν ομάδες στα πλαίσια των ηλεκτρονικών παιχνιδιών αλλά μετέπειτα να εξελίσσονται μερικές φορές σε συμμορίες με εγκληματική δράση.

Παραβατικότητα στο διαδίκτυο

Ιδιαίτερο κίνδυνο διατρέχουν τα παιδία στα chat rooms. Επικοινωνούν με άγνωστους, αποστέλλουν φωτογραφίες και αλλά προσωπικά στοιχεία χωρίς να γνωρίζουν ότι υπάρχει πιθανότητα να πέσουν θύματα εκβιαστών ή παιδοφιλικών οργανώσεων.

Η νεανική παραβατικότητα στο διαδίκτυο είναι μεγάλη. Έφηβοι εκβιάζουν και εκβιάζονται, διοχετεύουν φωτογραφίες και video συμμαθητών τους με προσβλητικό και παράνομο περιεχόμενο, εντάσσονται σε ρατσιστικές και άλλες παράνομες οργανώσεις, μπαίνουν σε σελίδες πορνό, διαδικτυακά καζίνο και παράνομα στοιχήματα.

Δυστυχώς, τα παιδιά είναι απροστάτευτα από τους κινδύνους που ανέφερα πιο πάνω. Τα internet café βρίσκονται τα περισσότερα δίπλα στα σχολεία, χωρίς να υπάρχει κανένας περιορισμός στην ηλικία, την θεματολογία των ιστοσελίδων, αλλά και το χρόνο που παραμένουν τα παιδιά στα internet.

Οι γονείς στην χώρα μας είναι κατά το πλείστον ψηφιακά αναλφάβητοι. Με ψυχραιμία πρέπει να συνειδητοποιήσουν δυο βασικά πράγματα: Πρώτον, ότι δεν πρέπει να δαιμονοποιούμε το διαδίκτυο, καθώς αποτελεί τμήμα της κουλτούρας των εφήβων. Δεύτερον, καμία απαγόρευση της χρήσης διαδικτύου δεν μπορεί να φέρει αποτέλεσμα, μιας και ο έφηβος έχει πλέον εύκολη πρόσβαση στο διαδίκτυο. Μερικά μέτρα:

Ο ρόλος του σχολείου πρέπει να γίνει πρωταγωνιστικός στο θέμα αυτό:

Η έρευνα έγινε σε αντιπροσωπευτικό δείγμα 1000 μαθητών (450 αγόρια, 550 κορίτσια) της Αττικής, ηλικίας 15-16 ετών (Μ.Ο. 14,85 έτη).