ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ)

imageΤο Ίδρυμα Μείζονος Ελληνισμού (ΙΜΕ) είναι Νομικό Πρόσωπο Ιδιωτικού Δικαίου με κοινωφελή, πολιτιστικό, μη κερδοσκοπικό χαρακτήρα και εδρεύει στην Αθήνα. Σκοπός του είναι η διάσωση και διάδοση της ιστορικής μνήμης και παράδοσης, η συνειδητοποίηση της οικουμενικής διάστασης του Ελληνισμού, καθώς και η προβολή της συμβολής του στην εξέλιξη του πολιτισμού. Στόχος του είναι η κατανόηση του παρελθόντος, ως σημείου αναφοράς για τη διαμόρφωση του παρόντος και του μέλλοντος ώστε να μπορέσει να εμπνευστεί και πάλι η σύγχρονη σκέψη από το ελληνικό πνεύμα.

Για την υλοποίηση των στόχων του το ΙΜΕ στηρίζεται στις δυνατότητες που παρέχει η νέα τεχνολογία και το διαδίκτυο. Έχει δημιουργήσει πρωτοποριακό εργαστήριο τρισδιάστατων αναπαραστάσεων και αξιοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας.

Ελληνικός Κόσμος

imageΟ Ελληνικός Κόσμος είναι το Πολιτιστικό Κέντρο του ΙΜΕ, στην οδό Πειραιώς 254, (δίπλα από την Ανωτάτη Σχολή Καλών Τεχνών) και αποτελεί έναν από τους πιο άρτιους μουσειολογικούς χώρους. Σε μία έκταση περίπου 60 στρεμμάτων, στον παλαιό βιομηχανικό άξονα Αθήνας-Πειραιά, εκεί όπου η μνήμη συναντά τη νεότερη ταυτότητα της πόλης αναπτύσσεται ένα υπερσύγχρονο, ζωντανό μουσείο, που επιδιώκει να γίνει πηγή μάθησης και να ανταποκριθεί στις ανάγκες της σύγχρονης «κοινωνίας της γνώσης».

Μέρος του έργου του ΙΜΕ παρουσιάζεται στον «Ελληνικό Κόσμο», ενώ ένα άλλο τμήμα είναι διαθέσιμο μέσω διαδικτύου. Διαδραστικές εκθέσεις, εκπαιδευτικά προγράμματα, περιηγήσεις εικονικής πραγματικότητας, και ντοκιμαντέρ, στα οποία συνδυάζονται η άρτια ιστορική πληροφορία με τις πλέον σύγχρονες τεχνολογικές εφαρμογές, εξοικειώνουν τον επισκέπτη με την ελληνική ιστορία και τον πολιτισμό.

Το Δεκέμβριο του 2006 εγκαινιάστηκε η «Θόλος» που στεγάζει το τελειότερο, αυτή τη στιγμή, σύστημα εικονικής πραγματικότητας, ενώ ετοιμάζεται το «Θέατρον», ένα κτίριο πολλαπλών χρήσεων, όπου θα παρουσιάζονται θεατρικές παραστάσεις και εκθέσεις. Παράλληλα, σχεδιάζονται κτίρια για μόνιμες και περιοδικές εκθέσεις.

Εκθέσεις. Στους εκθεσιακούς χώρους του «Ελληνικού Κόσμου» φιλοξενούνται μόνιμες και προσωρινές εκθέσεις, που στόχο έχουν να παρουσιάσουν ποικίλες όψεις του ελληνικού πολιτισμού. Βασίζονται σε σύγχρονο μουσειολογικό σχεδιασμό, αξιοποιούν την υψηλή τεχνολογία και αποβλέπουν στην ενεργό συμμετοχή των επισκεπτών.

Εκπαιδευτικά προγράμματα. Αποτελούν μία από τις πιο σημαντικές δραστηριότητες του IME. Oι μουσειοπαιδαγωγοί του Iδρύματος οργανώνουν και υλοποιούν εκπαιδευτικά προγράμματα, τα οποία είτε πλαισιώνουν εκθέσεις και δραστηριότητες του «Ελληνικού Κόσμου», είτε λειτουργούν αυτόνομα, είτε πραγματοποιούνται σε εορταστικές περιόδους, επετείους ή με άλλες αφορμές (Διεθνής Ημέρα Περιβάλλοντος, Ημέρα Βιβλίου κ.λπ.).

Ντοκιμαντέρ. Πιστό στους στόχους του το ΙΜΕ ξεκίνησε την καταγραφή του Ελληνισμού εκτός Ελλάδος σε μορφή ντοκιμαντέρ. Κάποιες από τις παραγωγές του είναι: «Μίλητος... Μία Πόλις σε Τέσσερις Διαστάσεις» (το ντοκιμαντέρ απέσπασε το 1998 το 1ο Bραβείο Aρχαιολογικού Φιλμ στην Αμιένη της Γαλλίας), «Μικρά Ασία... Αναζητώντας Όσα δεν Έσβησε ο Xρόνος», «Όστρακα... της Μαύρης Θάλασσας - Ο Ελληνισμός της Βουλγαρίας», «Θαλάσσιοι Δρόμοι - Kύπρος», κ.ά.

Εργαστήριο Γεωγραφικής Ανάλυσης και Χαρτογραφίας. Έργο του εργαστηρίου είναι η συλλογή, ανάλυση, παραγωγή και παρουσίαση της χωρικής πληροφορίας σε ψηφιακή μορφή. Ειδικά το πρόγραμμα Ιστορικής Χαρτογραφίας έχει αντικείμενο την παραγωγή χαρτών, με στόχο την αναπαράσταση του χώρου στον οποίο δραστηριοποιήθηκε το ελληνικό στοιχείο. Γνώμονας της χαρτογραφικής παραγωγής είναι η σωστή απόδοση των χαρακτηριστικών κάθε περιοχής στην πορεία του χρόνου, δηλαδή η ανασύσταση των πολλαπλών εικόνων που παρουσίασε ανά εποχή, το σύνολο των οποίων συνθέτει τη φυσιογνωμία της. Στο πλαίσιο του προγράμματος έχει δημιουργηθεί μία βάση, όπου χαρτογραφούνται θέσεις ενδιαφέροντος (πόλεις, ιερά, έδρες, μονές, επίνεια, κ.ά.), διοικητικές διαιρέσεις (όρια κρατών, επικρατειών, όρια μητροπόλεων, κ.ά.) καθώς και ειδικά γεγονότα (πολεμικές επιχειρήσεις, εκστρατείες, κ.ά.).

Εργαστήριο Αρχιτεκτονικών Ανασχεδιασμών. Έργο του εργαστηρίου είναι η δημιουργία μιας βάσης τεκμηριωμένων αρχιτεκτονικών σχεδίων για δομικά έργα, η οποία απευθύνεται σε εξειδικευμένο κοινό ερευνητών. Τα δομικά έργα ανασχεδιάζονται με ηλεκτρονικά εργαλεία, με βάση τόσο τις δημοσιεύσεις των αρχαιολογικών ανασκαφών όσο και τη σχετική βιβλιογραφία. Όψεις, κατόψεις, τομές, κ.λπ. δεν ψηφιοποιούνται, αλλά ανασχεδιάζονται σε κλίμακα 1:1 με βάση τις μετρήσεις των συμβατικών σχεδίων. Τα σχέδια υλοποιούνται με την ακρίβεια και τη λεπτομέρεια που επιτρέπουν αφενός οι πηγές και αφετέρου το λογισμικό. Κάθε νέο σχέδιο συνοδεύεται από αναλυτική αναφορά στις πηγές από τις οποίες αντλήθηκε η πληροφορία. Δε σχεδιάζονται τα αρχαιολογικά ευρήματα, δηλαδή τα κτίρια όπως έχουν διασωθεί σήμερα, αλλά επιχειρείται - όπου υπάρχουν στοιχεία - η αποκατάστασή τους. Ήδη έχουν ανασχεδιαστεί περί τα 350 κτίρια πόλεων της Μικράς Ασίας, τα οποία αντιστοιχούν σε 1.100 περίπου σχέδια.

Έντυπες Εκδόσεις. Στο χώρο των έντυπων εκδόσεων αποτυπώνεται απόλυτα ο στόχος του Ιδρύματος. Οι εκδόσεις του συμβάλλουν τόσο στην αποτύπωση, και ως εκ τούτου διάσωση της ιστορικής μνήμης, όσο και στη διάδοση της γνώσης. Οι ιδιαίτερα προσεγμένες εκδόσεις του απευθύνονται σε όλες τις κατηγορίες και ηλικίες αναγνωστών.

Πολυμέσα, CD. Δυναμική είναι η παρουσία του Ιδρύματος και στις ηλεκτρονικές εκδόσεις. Έχουν δημιουργηθεί διαδραστικοί δίσκοι (CD-ROM), όπως: «Από την Εποχή του Λίθου στους Ρωμαϊκούς Χρόνους», «Aπό τους Bυζαντινούς στους Nεότερους Xρόνους», «Mυστήριο στην Αρχαία Μίλητο», «Aναζητώντας το Mέγα Aλέξανδρο», «Ολυμπιακοί Αγώνες διαμέσου των αιώνων», κ.ά.

Διαδίκτυο. Το ΙΜΕ προχώρησε από νωρίς στην αξιοποίηση του διαδικτύου και παρουσίασε στην ελληνική και τη διεθνή κοινότητα τους πρώτους ελληνικούς κόμβους ιστορικού περιεχομένου:

imageΕργαστήριο Τρισδιάστατων Αναπαραστάσεων. Mία από τις καινοτομίες του Iδρύματος είναι η τρισδιάστατη αναπαράσταση αρχαίων μνημείων αλλά και πόλεων, που έχουν εν μέρει ή ολοσχερώς καταστραφεί. Όλη η διαδικασία, από το στάδιο της έρευνας για την επιστημονική τους τεκμηρίωση μέχρι την κατασκευή των τρισδιάστατων μοντέλων, γίνεται εξολοκλήρου στο ΙΜΕ, σε ένα πλήρως οργανωμένο εργαστήριο. Σήμερα είναι σε θέση να δημιουργήσει τρισδιάστατα γραφικά:

Το αποτέλεσμα έχουν επιδοκιμάσει επιστήμονες στην Eλλάδα και το εξωτερικό, ενώ επανειλημμένα μέρος του έργου του εργαστηρίου έχει χρησιμοποιηθεί για εκπαιδευτικούς σκοπούς.

Oρισμένα από τα έργα που έχει ολοκληρώσει το εργαστήριο είναι: Ο ναός του Δία στην Ολυμπία και το σύνολο των κτιρίων της αρχαίας Oλυμπίας, Το σύνολο των δημόσιων κτιρίων της αρχαίας Μιλήτου, Ο ναός της Kοιμήσεως της Θεοτόκου στη Νίκαια της Bιθυνίας, Προϊστορικός οικισμός στο Διμήνι της Θεσσαλίας, Αρχαϊκός ναός της Aθηνάς στην Άσσο της Tρωάδος, Tο αρχαίο θέατρο στο Aσκληπιείο της Eπιδαύρου, Tο πολεμικό λιμάνι της Kνίδου, Mια τυπική κατοικία των Ελληνιστικών χρόνων, H δραματοποιημένη ταινία μικρού μήκους «Eρμογένους Oίκος», κ.ά.

image

Τμήμα Εικονικής Πραγματικότητας. Το ΙΜΕ είναι ο μοναδικός οργανισμός στον κόσμο που αξιοποιεί την τεχνολογία της εικονικής πραγματικότητας για θέματα πολιτιστικής κληρονομιάς. Επίσης, είναι ο δεύτερος παγκοσμίως που εγκαθιστά τέτοιου είδους πρωτοποριακά συστήματα σε μουσειακό χώρο ανοιχτό στο κοινό. Τα προγράμματα που παρουσιάζονται απευθύνονται σε ενηλίκους αλλά και μαθητές, αποδεικνύοντας ότι η πλέον σύγχρονη τεχνολογία μπορεί να αξιοποιηθεί στην εκπαίδευση. Οι επισκέπτες, φορώντας ειδικά στερεοσκοπικά γυαλιά και χρησιμοποιώντας μια μικρή συσκευή πλοήγησης, συμμετέχουν σε εικονικά ταξίδια και εξερευνούν, ανακαλύπτουν και βιώνουν το χώρο και την ιστορία, επισκέπτονται πόλεις που δεν υπάρχουν πια και μνημεία που έχουν καταστραφεί. Υπάρχουν δύο εκθέματα εικονικής πραγματικότητας που λειτουργούν καθημερινά και είναι ανοιχτά στο κοινό:

Oι εικονικές περιηγήσεις σε αρχαίες πόλεις και τόπους βασίζονται στην ιστορικά ακριβή τρισδιάστατη αναπαράστασή τους. Eπιπλέον, δίνουν στον επισκέπτη την αίσθηση ότι ο εικονικός χώρος τον περιβάλλει και του προσφέρουν τη δυνατότητα να συμμετέχει ενεργά στην εξερεύνηση και, μερικές φορές, ακόμα και στην τροποποίησή του.

Τα προγράμματα εικονικής πραγματικότητας που έχει δημιουργήσει το ΙΜΕ είναι: «Περιήγηση στην Αρχαία Μίλητο», «Περιήγηση στην Αρχαία Ολυμπία», «Ο Nαός του Δία στην Oλυμπία», «Το εργαστήρι του Φειδία στην Ολυμπία», «Συναρμολογήστε τα αγγεία!», «Μαγικό Βεστιάριο», «Αναζητώντας το υγρό χρυσάφι», «Εύρηκα! Ιστορίες από τον Αρχιμήδη», «Αναστηλώστε το Ασκληπιείο της Αρχαίας Μεσσήνης», «Με τα πανιά ανοιχτά στα κύματα της ιστορίας».

imageΘόλος. Η «Θόλος» είναι το νέο ημισφαιρικό «θέατρο» εικονικής πραγματικότητας του ΙΜΕ, χωρητικότητας 132 ατόμων. Είναι ένα κτίριο υψηλής αρχιτεκτονικής, με μοναδική τεχνολογική υποδομή, το οποίο φιλοξενεί τις ψηφιακές συλλογές του Ιδρύματος. Η «Θόλος» μοιάζει με πλανητάριο στα φυσικά και μορφολογικά της χαρακτηριστικά. Ουσιαστικά όμως, το μόνο κοινό χαρακτηριστικό τους είναι το ημισφαιρικό σχήμα της επιφάνειας προβολής. Η σφαιρική εξωτερική μορφή της «Θόλου» παραπέμπει σε ένα ουράνιο σώμα που στροβιλίζεται. Πρόκειται για μια αίσθηση που αποδίδεται με την επεξεργασία των επιφανειών και την επιλογή των υλικών, όπως οι επάλληλοι δακτύλιοι που περιβάλλουν το εξωτερικό κέλυφος και ο ειδικός φωτισμός που την αναδεικνύει κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Οι προβολές είναι διαδραστικές, ελεγχόμενες από τους θεατές, και όχι στατικές. Χάρη στην τεχνολογική τους δομή εμπλουτίζονται διαρκώς, ενώ η διαδραστικότητά τους αφήνει περιθώρια στους θεατές να διαμορφώνουν τη δική τους πορεία κατά την περιήγηση και να βιώνουν κάθε φορά μια διαφορετική εμπειρία.

Αυτήν την περίοδο γίνονται προβολές τριών προγραμμάτων για την Αρχαία Αγορά τα οποία είναι εξ ολοκλήρου παραγωγές του ΙΜΕ:

URLs:
http://www.ime.gr
http://www.fhw.gr
http://www.fhw.gr/cosmos
http://www.hellenichistory.gr
http://www.egiklopedia.gr
http://www.e-history.gr
http://www.tholos254.gr