ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

One Laptop Per Child (OLPC)

Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστές

Μαθαίνοντας (και) με υπολογιστέςΑπό το Σεπτέμβριο 2009 δύο Ελληνικά σχολεία, το Γυμνάσιο της Σμίνθης και το 2ο Πειραματικό Δημοτικό Σχολείο Φλώρινας, χρησιμοποιούν μαθητικούς υπολογιστές OLPC XO-1 σε μία τους τάξη. Σε συνέχεια αυτού του πιλοτικού προγράμματος, το Re-public και η ΕΕΛ/ΛΑΚ απευθύνουν ανοιχτό κάλεσμα για την αποστολή και χρήση 500 ακόμα μαθητικών υπολογιστών OLPC XO-1 σε Ελληνικά σχολεία.

Για την πιο αναλυτική παρουσίαση του προγράμματος θα πραγματοποιηθούν δύο εργαστήρια στις 28 Νοεμβρίου 2009 στη Θεσσαλονίκη και τις 5 Δεκεμβρίου 2009 στην Αθήνα. Η αποστολή των μαθητικών υπολογιστών θα ξεκινήσει το Φεβρουάριο 2010.

Οι προϋποθέσεις για τη συμμετοχή στο πιλοτικό πρόγραμμα είναι:

Το πρόγραμμα απευθύνεται πρωταρχικά σε σχολεία ευαίσθητων περιοχών, είτε οικονομικά υποβαθμισμένων, είτε και περιοχών όπου τα ελληνικά δεν είναι η μητρική γλώσσα των περισσότερων μαθητών.

URLs:
http://www.re-public.gr/if
http://olpc.ellak.gr

OLPC XO-2: Εικόνες από το μέλλον

OLPC XO-2Το νέο φορητό XO-2 του μη κερδοσκοπικού οργανισμού OLPC (One Laptop Per Child), που οραματίστηκε ο Nicolas Negroponte, προβλέπεται να κυκλοφορήσει το 2010, έχει σχεδόν το μισό μέγεθος από το παλιό, είναι πιο ελαφρύ, καταναλώνει 1 watt, και θα είναι ίσως ο πρώτος φορητός υπολογιστής που θα μπορεί να αντικαταστήσει εξ’ ολοκλήρου τα βιβλία.

Μοιάζει σαν ένα ebook, δεν έχει πληκτρολόγιο και ποντίκι αλλά δύο οθόνες αφής, με την ίδια ευκρίνεια με την υπάρχουσα οθόνη του OLPC XO (1200x900 στα 200DPI), χαρακτηριστικό που θα επιτρέψει τη μεγαλύτερη διαδραστικότητα του χρήστη. Όποτε χρειάζεται η μία οθόνη θα γίνεται πληκτρολόγιο, θα μπορούν να φορτωθούν δύο σελίδες στις οθόνες και να πάρει τη μορφή βιβλίου, οι δύο οθόνες να γίνονται σαν μία συνεχόμενη, θα παίζει παιχνίδια όπως σκάκι και τάβλι με φυσικό τρόπο και πολλά ακόμη.

Η επόμενη γενιά του OLPC θα χρησιμοποιεί κατά πάσα πιθανότητα επεξεργαστή ARM αφήνοντας τον γερασμένο πλέον AMD Geode. Η κίνηση αυτή φαίνεται μάλλον παράξενη καθώς τα Windows XP δεν υποστηρίζουν τους συγκεκριμένους επεξεργαστές. Το ίδρυμα OLPC τους τελευταίους μήνες έχει παρουσιάσει μία σαφή στροφή της πολιτικής του υπέρ της Microsoft. Ο ίδιος ο Negreponte δήλωσε ότι ελπίζει η Microsoft να κάνει τα Windows XP συμβατά με τους επεξεργαστές ARM μέχρι τότε.

To μηχάνημα αυτό αναμένεται να προκαλέσει μεγάλη επανάσταση στο χώρο των υπολογιστών, ειδικά των φορητών, μια και θα αναγκάσει τον ανταγωνισμό να κυκλοφορήσει δικά του παρόμοια μοντέλα και σε ανταγωνιστικές τιμές. Να επισημανθεί ότι το OLPC XO είναι αυτό που κατά κάποιο τρόπο δημιούργησε την αγορά των Netbooks, που εμφανίζει μεγάλη επιτυχία.

URL: http://www.olpcnews.com/laptops/xo2

OLPC XO-2   OLPC XO-2

Πρόσκληση εθελοντών του OLPC

imageΗ ομάδα εθελοντών του OLPC (One Laptop Per Child) του Πανεπιστήμιου Πατρών και ΕΑΙΤΥ, καλεί όσους ενδιαφέρονται να συμβάλουν στο έργο της που αφορά:

να επικοινωνήσουν με την ομάδα εθελοντών. Για περισσότερες πληροφορίες:

URLs:
http://olpc.cti.gr
http://olpc.ellak.gr

Πρωτοβουλία για την ελληνοποίηση του φθηνού μαθητικού υπολογιστή

imageΤο λογισμικό για την ελληνική έκδοση του φθηνού μαθητικού υπολογιστή αναπτύσσεται υπό την αιγίδα της Ειδικής Γραμματείας για την Κοινωνία της Πληροφορίας και εθελοντικά από την ελληνική κοινότητα του Ελεύθερου Λογισμικού/ Λογισμικού Ανοιχτού Κώδικα (ΕΛ/ΛΑΚ). Για το σκοπό αυτό έχει συσταθεί Επιτροπή πρωτοβουλίας και έχει συγκροτηθεί ήδη η Ελληνική Ομάδα Εθελοντών στην οποία μπορούν να γίνουν μέλη όσοι ενδιαφέρονται να συμβάλουν στην προσπάθεια αυτή. Η ομάδα αποτελείται από: α) Προγραμματιστές, για την προσαρμογή και βελτίωση των εφαρμογών που ήδη υπάρχουν, αλλά και για την ανάπτυξη νέων που θα τρέχουν στον υπολογιστή, β) Μεταφραστές, για τη μετάφραση και προσαρμογή του λογισμικού και των εφαρμογών στα ελληνικά, γ) Εκπαιδευτικούς και μέλη της εκπαιδευτικής κοινότητας, που μπορούν να σχεδιάσουν, να δημιουργήσουν και να αξιολογήσουν εκπαιδευτικές εφαρμογές και εκπαιδευτικά σενάρια, δ) Φορείς και εργαστήρια, για την ανάπτυξη, δοκιμή και επίδειξη εφαρμογών λογισμικού.

URLs:
http://olpc.ellak.gr
http://wiki.laptop.org/go/OLPC_Greece_Invitation

Τελευταίες εξελίξεις για το φθηνό μαθητικό υπολογιστή

imageΣτον υπολογιστή αποδίδονται διάφορα ονόματα: φορητός των 100 δολαρίων, λάπτοπ των 100 ευρώ, φθηνός μαθητικός υπολογιστής, κ.ά. Αναπτύσσεται από τον μη κερδοσκοπικό οργανισμό One Laptop Per Child (OLPC), που ιδρύθηκε από τον Nicholas Negroponte και άλλα μέλη του Media Lab του MIT τον Ιανουάριο του 2005, με σκοπό να δημιουργήσει έναν τόσο φθηνό φορητό υπολογιστή, ώστε κάθε παιδί στον κόσμο να μπορεί να έχει πρόσβαση στη γνώση και στη νέα τεχνολογία. Θα διανέμεται απευθείας στα σχολεία, σε συνεργασία με τις κυβερνήσεις των χωρών, γεγονός που θα επιτρέπει την παραγωγή σε πολύ μεγάλες ποσότητες. Bασίζεται σε εποικοδομητικές θεωρίες μάθησης παρουσιασμένες από τον Seymour Papert και τον Alan Kay, καθώς και σε αρχές που διατύπωσε ο Nicholas Negroponte στο βιβλίο του Being Digital. Χρηματοδότηση έχει δοθεί ανάμεσα σε άλλους και από τις εταιρίες Advanced Micro Devices (AMD), Brightstar, eBay, Google, News Corporation, Nortel και Red Hat.

Είναι κατασκευασμένος από υλικά ανθεκτικά στη βρωμιά, όπως το πληκτρολόγιο με μεμβράνη καουτσούκ, και έχει σχεδόν το μέγεθος ενός σχολικού τετραδίου. Λειτουργεί με επεξεργαστή 400MHz, κύρια μνήμη 128MB DRAM, δευτερεύουσα μνήμη 512MB Flash και διαθέτει τρεις USB θύρες. Περιλαμβάνεται μια ενσωματωμένη κάμερα, δυνατότητες VoIP και χρησιμοποιούνται πρωτοποριακές μορφές τροφοδοσίας συμπεριλαμβανομένου ενός χειροκίνητου φορτιστή με μανιβέλα. Η οθόνη είναι περιστρεφόμενη και μπορεί να λειτουργεί με πλήρη χρωματισμό ή μόνο σε ασπρόμαυρο, για καλύτερη ανάγνωση σε καταστάσεις με έντονο ηλιακό φως. Υπάρχει δυνατότητα ασύρματης δικτύωσης μεταξύ των υπολογιστών σε απόσταση έως 700 μέτρα, πράγμα που σημαίνει πως όλοι οι μαθητές ενός σχολείου ή ενός χωριού θα μπορούν να ανταλλάσσουν μηνύματα, να λύνουν μαζί ασκήσεις ή να παρακολουθούν το ίδιο μάθημα που θα παραδίδει ο δάσκαλος. Ακόμα, θα μπορούν να συνδέονται με το Διαδίκτυο, αρκεί να βρίσκονται κοντά σε κάποιο σημείο πρόσβασης. Το λειτουργικό σύστημα, που θα είναι μια έκδοση του Linux, και οι εφαρμογές δημιουργούνται από το ΜΙΤ και άλλους προγραμματιστές της κοινότητας ανοιχτού λογισμικού απ' όλον τον κόσμο.

imageΤο χαμηλό του κόστος δε σημαίνει πως είναι ένα «παιδικό» μηχάνημα αλλά θα μπορεί να φέρει εις πέρας το 90% των εργασιών ενός μέσου χρήστη. Σε σχέση με τους τυπικούς φορητούς υπολογιστές δε διαθέτει ενσωματωμένο σκληρό δίσκο, πράγμα που σημαίνει ότι ο κάτοχός του θα πρέπει να είναι φειδωλός στα δεδομένα που αποθηκεύει, ενώ η υπολογιστική του ισχύς δεν είναι αρκετή για απαιτητικές εφαρμογές, π.χ. για επεξεργασία βίντεο. Παράλληλα, η οθόνη του δεν μπορεί να αναπαράγει εικόνα υψηλής ευκρίνειας, οι ηχητικές επιδόσεις του είναι χαμηλές και δεν διαθέτει DVD ούτε CD.

Το Νοέμβριο του 2006 παραδόθηκε από την εταιρία Quanta της Σαγκάης το πρώτο λειτουργικό πρότυπο, το Β1, ώστε να αξιολογηθεί από τους ειδικούς και να εξαλειφθούν τα όποια προβλήματά του.

Ωστόσο, ο υπολογιστής των 100 δολαρίων κοστίζει για την ώρα... 150 δολάρια! Ο Walter Bender, πρόεδρος του τομέα λογισμικού του OLPC δήλωσε: «Στόχος μας είναι να μειώσουμε το κόστος στα 100 δολάρια μέχρι το 2008». Μέχρι το τέλος του πρώτου εξαμήνου του 2007 θα πρέπει να είναι έτοιμος για να το παραλάβουν παιδιά από τις χώρες Λιβύη, Νιγηρία, Βραζιλία και Αργεντινή. Συγκεκριμένα, 1,2 εκατομμύρια υπολογιστές θα διανεμηθούν στη Λιβύη και σχεδόν 4 εκατομμύρια στις υπόλοιπες χώρες.

Σε ελληνόπουλα ο φθηνός μαθητικός υπολογιστής…;

imageΣύμφωνα με άρθρο της εφημερίδας ΤΑ ΝΕΑ στις 19/12/2006, ο μαθητικός υπολογιστής θα γίνει κτήμα των Ελλήνων μαθητών. Εκτός από τον Γ. Παπανδρέου που ανακοίνωσε ότι το κόμμα του σκοπεύει να μοιράσει 1.000.000 τέτοιους υπολογιστές στα σχολεία, φαίνεται ότι η κυβέρνηση φιλοδοξεί να μοιράσει από έναν υπολογιστή σε 10.000 μαθητές, πειραματικά από την επόμενη σχολική χρονιά. Ο υπεύθυνος για το εγχείρημα, ειδικός γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού καθ. Βασίλης Ασημακόπουλος, μιλώντας στην εφημερίδα είπε ότι ήδη έχει αρχίσει ο απαιτούμενος σχεδιασμός και ότι απώτερος στόχος είναι να αποκτήσει κάθε μαθητής τον υπολογιστή του. Υποστήριξε ότι «Είμαστε σε καλή συνεργασία με το υπουργείο Παιδείας», αποδίδοντας σε παρεξήγηση την εντύπωση που είχε δημιουργήσει το καλοκαίρι με δηλώσεις της η υπουργός Παιδείας κ. Γιαννάκου ότι η Ελλάδα δεν ενδιαφέρεται για τον υπολογιστή.

URLs:
http://wiki.laptop.org
http://www.laptop.org
http://www.olpcnews.com