ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Η τεχνολογία στο σύγχρονο σχολείο

Δόρυ-φορικό Internet από το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Πρόγραμμα «ΔΟΡΥ»Το διαδίκτυο έχει μπει στη ζωή μας εδώ και αρκετά χρόνια. Πήρε όμως άλλη διάσταση με την πρώτη εγκατάσταση των ευρυζωνικών γραμμών ADSL. Εδώ και περίπου 4 χρόνια που άρχισε να αναπτύσσεται ραγδαία στη Ελλάδα η τεχνολογία αυτή, βλέπουμε την ταχύτητα πλοήγησης στο Ιnternet διαρκώς να αυξάνεται. Από τα 384 Kbps download του ADSL περάσαμε μέχρι και στα 24 Mbps του ADSL2. Οι ταχύτητες αυτές όμως δεν ισχύουν σε όλα τα μέρη της Ελλάδας. Οι μεγαλύτερες ταχύτητες αυτή τη στιγμή είναι προσβάσιμες μόνο από τα μεγάλα αστικά κέντρα και τις μεγαλύτερες πόλεις, μικρότερες ταχύτητες περίπου 2 ΜBps έχουν οι κάτοικοι των μικρότερων κωμοπόλεων και κάποιων χωριών, ενώ μικρότερα ορεινά και δυσπρόσιτα χωριά δεν έχουν τη δυνατότητα σύνδεσης ούτε με απλή PSTN γραμμή, ή ακόμα και αν έχουν οι ταχύτητες είναι πολύ αργές, περίπου 20 Kbps.

Την ανισότητα αυτή που υπάρχει και σε σχολικές μονάδες προσπαθεί να εξισορροπήσει και το Υπουργείο Παιδείας που σε συνεργασία με το Υπουργείο Εργασίας και των Ελληνικών συμφερόντων δορυφόρο Hellas Sat δημιούργησαν το πρόγραμμα «ΔΟΡΥ». Το «ΔΟΡΥ» πρόκειται να δώσει ευρυζωνική πρόσβαση σε 819 σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης μέσω δορυφορικής σύνδεσης με τον Hellas Sat και με ειδικό εξοπλισμό που θα διατεθεί. Στο νομό Ηλείας έχουν επιλεγεί 16 σχολικές μονάδες οι οποίες δεν διαθέτουν ευρυζωνικές συνδέσεις, αλλά ούτε στο άμεσο μέλλον προβλέπεται να υπάρξει υποδομή για τέτοιες. Τα σχολεία αυτά βρίσκονται κυρίως στις δυσπρόσιτες περιοχές των Δήμων Αλιφείρας, Ωλένης, Σκιλλούντος, Λαμπείας, Αμαλιάδας, Λεχαινών, κ.λπ. Στις μονάδες αυτές πρόκειται να δοθεί ειδικός εξοπλισμός που περιλαμβάνει δορυφορική κεραία και ειδικό modem. H κεραία θα προσανατολιστεί στη γωνία του Hellas Sat για να είναι δυνατή η αμφίδρομη μετάδοση δεδομένων. Το πρόγραμμα αναμένεται να ξεκινήσει στα μέσα του 2009 και να δώσει οριστική λύση στο πρόβλημα σύνδεσης με το διαδίκτυο που είχαν οι μονάδες αυτές.

Μερικά από τα πλεονεκτήματα του δορυφορικού Internet είναι οι μεγάλες ταχύτητες μετάδοσης δεδομένων, σε συνδυασμό με την ευκολία σύνδεσης από οποιοδήποτε σημείο, ανεξάρτητα από την ύπαρξη τηλεφωνικού ή οποιουδήποτε άλλου καλωδιακού δικτύου. Είναι μία λύση δηλαδή σε περιοχές που δεν υπάρχει ευρυζωνικό Internet.

Εφαρμογή e-School

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

e-SchoolΚατά το σχολικό έτος που μόλις τελείωσε λειτούργησε σε πιλοτική βάση σε πολλά σχολεία πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης η πλατφόρμα e-School. Το λογισμικό αυτό, που αναπτύχθηκε από την εταιρία Έπαφος σύμφωνα με προδιαγραφές του Υπουργείου Παιδείας, έχει ως στόχο την ενοποίηση των μηχανογραφικών εφαρμογών γραμματειακής υποστήριξης που χρησιμοποιούν οι διάφορες σχολικές μονάδες και ο συγχρονισμός των δεδομένων με το Υπουργείο Παιδείας.

Μέχρι σήμερα μόνο τα Γενικά Λύκεια χρησιμοποιούσαν ενιαία εφαρμογή γραμματειακής υποστήριξης, το «Νέστωρ». Τα Δημοτικά και τα Γυμνάσια δεν ήταν υποχρεωμένα να έχουν μηχανογραφημένη γραμματεία, ωστόσο στην πλειονότητά τους χρησιμοποιούσαν εφαρμογές από την ελεύθερη αγορά λογισμικού, όπως τη «δ-Βάση» για τα Γυμνάσια και το «Άλφα-Βήτα» για τα Δημοτικά. Στο «χάος» αυτό αναμένεται να μπει τάξη με την λειτουργία του e-School, αφού η εφαρμογή αυτή είναι ενιαία για Δημοτικά, Γυμνάσια και Λύκεια.

Το e-School προσφέρει όλες τις υπηρεσίες που είχαν οι μέχρι τώρα εφαρμογές που χρησιμοποιούσαν τα σχολεία, όπως διαχείριση μαθητολογίων, βαθμολογιών, απουσιών, προσωπικού, κ.ά., και επιπλέον συγχρονίζεται με την κεντρική βάση δεδομένων του Υπουργείου. Ο συγχρονισμός των δεδομένων είναι ένα πολύ σημαντικό πλεονέκτημα γιατί θα είναι δυνατή η ανταλλαγή δεδομένων από και προς το Υπουργείο, πράγμα που σημαίνει πρακτικά ότι οι όποιες αλλαγές, όπως π.χ. σε προγράμματα σπουδών, νομοθεσία, κ.λπ., θα αποστέλλονται αυτόματα από το Υπουργείο χωρίς να κάνουν καμία απολύτως ενέργεια οι σχολικές μονάδες. Επίσης, θα είναι δυνατή η αυτόματη αναβάθμιση της εφαρμογής.

Η κεντρική βάση δεδομένων στο Υπουργείο θα διατηρεί τα δεδομένα από όλες της σχολικές μονάδες της χώρας και έτσι θα είναι δυνατή η μοναδική εγγραφή για κάθε μαθητή, ενώ ταυτόχρονα κάθε μαθητής θα αποκτά τον δικό του κωδικό αριθμό που θα τον συνοδεύει από το Δημοτικό μέχρι και την τελευταία τάξη του Λυκείου. Επίσης, μέσω web εφαρμογών θα είναι δυνατή η πρόσβαση γονέων, μαθητών και προσωπικού των σχολείων σε πληροφορίες, όπως βαθμολογίες, απουσίες, κ.λπ., μέσω διαδικτύου. Ένα ακόμα πλεονέκτημα της κεντρικής βάσης είναι η εξαγωγή με αυτοματοποιημένο τρόπο χρήσιμων στατιστικών στοιχείων. Η κεντρική βάση μπορεί να χρησιμεύει και σαν backup σε περίπτωση που για κάποιο λόγο χαθούν τα δεδομένα από την τοπική βάση.

Για την εγκατάσταση της εφαρμογής απαιτείται να υπάρχει σύγχρονος υπολογιστής P4 με τουλάχιστον 1GB RAM και καλό είναι να υπάρχουν τουλάχιστον 2GB ελεύθερου χώρου στο σκληρό δίσκο για να είναι δυνατή η αποθήκευση της βάσης. Για το συγχρονισμό των δεδομένων με την κεντρική βάση κρίνεται απαραίτητη, ιδίως για τα μεγάλα σχολεία, η ύπαρξη γραμμής σύνδεσης ADSL με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο, αφού για λόγους ασφαλείας μόνο μέσα από αυτό μπορεί να γίνει η μετάδοση των δεδομένων.

Η εφαρμογή είναι απλή στη λειτουργία της, παρόμοια με το «Νέστωρα» και τη «δ-Βάση», άλλωστε έχει αναπτυχθεί από την ίδια εταιρία, ενώ μερικά ακόμα πλεονεκτήματά της είναι δυνατότητα εγκατάστασης σε περισσότερους από έναν υπολογιστές που θα λειτουργούν σαν clients του κεντρικού, η εγκατάσταση περισσότερων από μία βάση δεδομένων στον ίδιο υπολογιστή, π.χ. για σχολεία που συστεγάζονται, κ.ά.

Με λίγα λόγια το e-School είναι η πρώτη εφαρμογή του Yπουργείου Παιδείας που αναμένεται να λειτουργήσει σαν ενιαίο σύστημα διαχείρισης δεδομένων και γραμματειακής υποστήριξης σε όλα τα σχολεία της χώρας. Όπως όλα τα προγράμματα που εφαρμόζονται πρώτη φορά, είναι πιθανό να δημιουργήσει κάποια προβλήματα, όμως με λίγη υπομονή και με μερικές αναβαθμίσεις πιστεύουμε ότι θα λειτουργήσει ομαλά.

URL: https://www4.eschooldm.ypepth.gr/Deploy