ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Η τεχνολογία στη σύγχρονη ζωή

Τα κινητά του χθες και του σήμερα

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

imageΠριν από δεκαπέντε χρόνια μας ήταν άγνωστα, σήμερα όμως δεν μπορούμε να κάνουμε χωρίς αυτά και τα παίρνουμε πάντα μαζί μας. Μας είναι απαραίτητα. Ο λόγος βέβαια για τα κινητά τηλέφωνα, που όλοι μας έχουμε τουλάχιστον από ένα. Πώς ξεκίνησαν όμως; Εξυπηρετούν σήμερα μόνο τον σκοπό για τον οποίο κατασκευάστηκαν ή κάνουν και άλλα;

Τον Ιούνιο του 1993 μπήκαν στην ζωή μας, μεγάλα τότε σε μέγεθος - «παντόφλες». Τα κινητά της εποχής εκείνης διέθεταν τα βασικά, ασπρόμαυρη οθόνη μικρού μεγέθους seven segment. Μπορούσαν να πραγματοποιούν και να λαμβάνουν κλήσεις και να δέχονται SMS. Η αποστολή των SMS τότε γινόταν με κλήση σε ειδικό κέντρο. Τα μενού τους ήταν στα Αγγλικά και μπορούσαν να αποθηκεύουν στην κάρτα SIM έναν μικρό αριθμό τηλεφώνων. Η κεραία τους ήταν αρκετά μεγάλη, ενώ μεγάλη ήταν και η ισχύς εκπομπής τους που έφτανε τα 2 watt, και μπορούσαν να εκπέμπουν μόνο στο GSM900.

Το επόμενο βήμα έγινε με τα κινητά που είχαν μονόχρωμη οθόνη και μπορούσαν να συντάσσουν SMS. Επίσης, εμπλουτίστηκαν με ελληνικό μενού και αρκετά μονοφωνικά ringtones. Το άνοιγμα στο πλατύ κοινό είχε ξεκινήσει να γίνεται. Προστέθηκε επίσης μνήμη στα κινητά που μπορούσαν τώρα να αποθηκεύουν τηλεφωνικούς καταλόγους ανεξάρτητα από την μνήμη της κάρτας SMS.

Το 1998 που ξεκίνησε η λειτουργία των δικτύων GSM1800 έπρεπε τα κινητά να εξυπηρετούν τους χρήστες και των δύο δικτύων. Για το σκοπό αυτό δημιουργήθηκαν τα dual band κινητά που μπορούσαν να συνδέονται και στα δύο είδη δικτύων. Επίσης, τα κινητά αυτά εμπλουτίστηκαν με μεγαλύτερη μνήμη και με μεγαλύτερες οθόνες. Είχαν ακόμα τη δυνατότητα εκτέλεσης και άλλων εφαρμογών, όπως αριθμομηχανή, ημερολόγιο, ατζέντα, κ.ά.

Η επόμενη γενιά ήρθε με τα κινητά που ενσωμάτωναν το πρωτόκολλο GPRS το οποίο μπορούσε να μεταφέρει όγκο δεδομένων μέσα από τα δίκτυα κινητής τηλεφωνίας. Οι οθόνες των κινητών άρχισαν να γίνονται έγχρωμες σταδιακά, ενώ προστέθηκε και κάμερα. Η νέα υπηρεσία που μπορούσαν να υποστηρίξουν τα τηλέφωνα αυτά ήταν η αποστολή και λήψη MMS. Τα MMS ήταν η εξέλιξη των SMS μόνο που τώρα μπορούσαν να σταλούν εικόνες, βίντεο και ήχος μαζί με το κείμενό μας. Τα κινητά αυτά είχαν τη δυνατότητα να τρέχουν εφαρμογές java, και να ανταλλάσουν αρχεία.

Ακολούθησε η δημιουργία κινητών που μπορούσαν να συνδέονται μεταξύ τους μέσω blue tooth. Να εκτελούν λειτουργικά συστήματα, όπως ειδικές εκδόσεις των windows, να τρέχουν εφαρμογές, όπως κειμενογράφους αλλά και παιχνίδια, να ενσωματώνουν φωτογραφικές μηχανές μεγάλης ανάλυσης, να παίζουν μουσική, όπως mp3, και να έχουν μεγάλες χωρητικότητες σε μνήμη.

Τελευταία τα κινητά ενσωματώνουν και το γεωγραφικό σύστημα GPS που, σε συνδυασμό με τους ενσωματωμένους χάρτες που διαθέτουν, μπορούν να μας βοηθούν στην εξεύρεση ενός δρόμου ή μίας περιοχής.

Οι εξελίξεις, όμως, στο τομέα αυτό προχωρούν με ραγδαίους ρυθμούς και σε ένα χρόνο οι συσκευές που αγοράζουμε φέτος μάλλον θα θεωρούνται παρωχημένες τεχνολογικά.

Πάντως, είναι γεγονός ότι τα σύγχρονα κινητά, σε αντίθεση με τα πρώτα που δημιουργήθηκαν, δεν είναι τίποτα άλλο από φορητοί υπολογιστές χειρός με ενσωματωμένο σύστημα κινητού τηλεφώνου!

Η τεχνολογική εξέλιξη των δικτύων κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

imageΔεκαπέντε χρόνια έχουν περάσει από τότε που η κινητή τηλεφωνία έκανε την εμφάνισή της στην Ελλάδα. Το 1993 δόθηκαν οι πρώτες άδειες εκμετάλλευσης δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Το καλοκαίρι εκείνης της χρονιάς, στις 29 Ιουνίου ξεκίνησε η εμπορική εκμετάλλευση του δικτύου από την Τelestet, ενώ ακολούθησε δύο μέρες αργότερα, την 1η Ιουλίου η Panafon.

Το δίκτυο που χρησιμοποιούσαν τότε οι εταιρίες ήταν το GSM 900, οι συσκευές ήταν αρκετά μεγάλες «παντόφλες» σε σχέση με τις σημερινές και η ακτινοβολία που εξέπεμπαν ισχυρότερη. Στους πρώτους μήνες η εμβέλεια των δικτύων δεν ξεπερνούσε τα στενά όρια του νομού Αττικής και του Αργοσαρωνικού. Σταδιακά όμως επεκτάθηκαν και στις υπόλοιπες περιοχές της Ελλάδας.

Το δίκτυα τα οποία «στηθήκαν» από τις εταιρίες κινητής τηλεφωνίας βασίστηκαν στα πρότυπα GSM. Groupe Spécial Mobile (GSM) ονομάστηκε αρχικά μία ομάδα εμπειρογνωμόνων που συστήθηκε από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή Τηλεπικοινωνιών και Ταχυδρομείων (CEPT), και σκοπό είχε την έκδοση προδιαγραφών ενός κοινού συστήματος κινητών επικοινωνιών για την δυτική Ευρώπη. Αργότερα όμως η συντομογραφία αυτή έγινε γνωστή με τον όρο Global System for Mobile Communications (GSM).

Στo GSM 900 (δεύτερης γενιάς) στηριχτήκαν αρχικά και οι δύο εταιρίες που είχαν πάρει άδεια δημιουργίας δικτύου στην Ελλάδα. Πρόκειται για το πιο «πρωτόγονο» σύστημα κινητών τηλεπικοινωνιών, χρησιμοποιεί τις συχνότητες των 800 και 900MHz. Το δίκτυο χωρίζεται σε κυψέλες και σε κάθε κυψέλη αντιστοιχεί ένας σταθμός βάσης που είναι επιφορτισμένος με την λειτουργία της διασύνδεσης των κινητών τηλεφώνων με το δίκτυο. Τα κινητά τηλέφωνα που εκπέμπουν στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούν μέγιστη ισχύ τα 2W (αρκετά ισχυρή).

Τον Ιανουάριο του 1998 ξεκίνησε την δημιουργία και εκμετάλλευση δικτύου κινητής τηλεφωνίας η Cosmote. To δίκτυο που δημιούργησε η Cosmote ήταν βασισμένο στα πρότυπα του GSM 1800. Tο πρότυπο αυτό χρησιμοποιεί συχνότητες στα 1800 MHz και είναι περισσότερο εξελιγμένο. Εφαρμόζει και αυτό την ίδια λογική με κυψέλες και σταθμούς βάσης όπως το GSM 900, αλλά λόγω της υψηλότερης συχνότητας χρειάζεται μεγαλύτερο αριθμό κυψελών για την κάλυψη μιας γεωγραφικής περιοχής, έχει όμως μεγαλύτερη χωρητικότητα ανά κυψέλη. Τα τηλέφωνα που εκπέμπουν στις συχνότητες αυτές χρησιμοποιούν μέγιστη ισχύ 1W (το μισό από την ισχύ των τηλεφώνων GSM 900) . Οι εταιρίες παραγωγής συσκευών κινητής τηλεφωνίας προσανατολιστήκαν τότε στην δημιουργία συσκευών που να καλύπτουν τις ανάγκες και των δυο προτύπων (GSM 900 και GSM 1800), και δημιούργησαν τις συσκευές dual band. Με την πάροδο χρόνων και οι υπόλοιπες εταιρίες εξασφάλισαν φάσμα στα 1800 MHz και δημιούργησαν μικτά δίκτυα.

Μετά το 2001 άρχισε η ανάπτυξη δικτύων κινητής τηλεφωνίας τρίτης γενιάς, (UMTS – 3G) που προσέφεραν βελτιωμένες υπηρεσίες όπως πρόσβαση σε υπηρεσίες δεδομένων, βιντεοκλήση, κ.λπ. Τα δίκτυα 3ης γενιάς διαφέρουν σημαντικά με αυτά της 2ης γενιάς σε αρκετά τεχνικά ζητήματα. Όμως, βασίζονται και αυτά στην κυψελοειδή γεωγραφική κάλυψη, απαιτούν πολύ περισσότερους σταθμούς βάσης, αφού η συχνότητές τους είναι στα 2100 MHz. Τα κινητά τηλέφωνα 3ης γενιάς έχουν μέγιστη ισχύ 125 mW, δηλαδή 8 φορές λιγότερο από τα τηλέφωνα των 1800 MHz και 16 φορές λιγότερο από τα κινητά τηλέφωνα των 800 ΜΗz.

Το μέλλον βέβαια θα μας προσφέρει ακόμα περισσότερες εξελίξεις στον χώρο των δικτύων κινητής τηλεφωνίας. Μην ξεχνάμε πως βρισκόμαστε ακόμα στην αρχή. Ήδη τα βήματα που έχουν γίνει είναι αρκετά μεγάλα και προς όφελος των προσφερόμενων υπηρεσιών στον άνθρωπο αλλά και προς όφελος της υγείας του (μείωση ισχύος σήματος συνεπώς και ακτινοβολίας) και οπωσδήποτε θα βελτιωθούν ακόμα περισσότερο.

URLs:
http://www.eett.gr
http://www.cosmote.gr
http://www.vodafone.gr
http://www.wind.com.gr

Ηλεκτρονικά ίχνη

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Στη σημερινή εποχή τα ηλεκτρονικά και κυρίως τα ψηφιακά ηλεκτρονικά συστήματα έχουν κυριαρχήσει στη ζωή μας. Οι εκατοντάδες ευκολίες που μας προσφέρουν τα έχουν κάνει απαραίτητα για την πολυτελή διαβίωσή μας. Όμως, μήπως κρύβουν και κινδύνους; Μήπως οι ευκολίες που μας προσφέρουν μπορούν κάποιες στιγμές να μας προδώσουν; Πώς γίνεται αλήθεια κάνοντας χρήση κάποιων συσκευών να αφήνουμε ηλεκτρονικά ίχνη; Τι μπορούμε να κάνουμε για να το αποφύγουμε; Ας εξετάσουμε, όμως, πρώτα μερικές περιπτώσεις χρήσης των τεχνολογικών μέσων που μπορεί να μας φαίνονται φυσιολογικές, αλλά στην πραγματικότητα κρύβουν αρκετούς κινδύνους.

Για αρχή, ας πάρουμε τα μέσα ασφαλείας που χρησιμοποιούνται από αρκετούς φορείς. Στα μέσα αυτά μπορεί να υπάρχουν και κάμερες παρακολούθησης κάποιων χώρων. Οι κάμερες αυτές, λοιπόν, μπορεί να αποτυπώνουν την καθημερινή μας ζωή χωρίς εμείς να το αντιλαμβανόμαστε. Κάμερες σε δημόσιους δρόμους που έχουν τοποθετηθεί, π.χ. από τράπεζες, μπορεί να μας βιντεοσκοπούν καθημερινά. Η κατάσταση μπορεί να είναι πιο δυσάρεστη όταν οι κάμερες αυτές έχουν και μικρόφωνα. Έτσι, μπορεί να υποκλαπεί ακόμα και μια συνομιλία που μπορεί να έχουμε με κάποιο πρόσωπο στο δρόμο.

Τα κινητά τηλέφωνα, που ο καθένας από εμάς μπορεί να έχει πλέον περισσότερα από ένα, αφήνουν και αυτά κάποια ηλεκτρονικά ίχνη. Όταν έχουμε μαζί μας τη συσκευή του κινητού τηλεφώνου ενεργοποιημένη, σε τακτά χρονικά διαστήματα αυτή επικοινωνεί με την πλησιέστερη κεραία του δικτύου κινητής τηλεφωνίας. Έτσι, είναι δυνατόν, όσοι έχουν πρόσβαση σε τέτοιου είδους δεδομένα να γνωρίζουν σε ποια γεωγραφική περιοχή βρισκόμαστε. Επίσης, σε κάθε τηλεφώνημα που πραγματοποιούμε, ή σε κάθε sms που στέλνουμε καταγράφεται ο καλούμενος αριθμός. Αυτό το γνωρίζουμε καλύτερα αφού κάθε φορά που παίρνουμε και τον λογαριασμό, μας έρχεται και αναλυτική κατάσταση με τις εξερχόμενες κλήσεις.

Οι ηλεκτρονικές μας περιηγήσεις στο διαδίκτυο αφήνουν και αυτές τα αποτυπώματά μας σε κάθε ιστοχώρο που επισκεπτόμαστε. Κάθε φορά που συνδεόμαστε στο διαδίκτυο ο πάροχος μας δίνει στον υπολογιστή που χρησιμοποιούμε μία διεύθυνση IP. Αυτή η διεύθυνση είναι που μας συνοδεύει για την αποστολή και λήψη δεδομένων. Η διεύθυνση αυτή μπορεί να είναι είτε στατική είτε δυναμική. Όταν λοιπόν βρισκόμαστε σε κάποιον ιστοχώρο, η διεύθυνσή μας φαίνεται και πολλές φορές αποθηκεύεται σε αυτόν. Οι πάροχοί μας είναι υποχρεωμένοι να κρατούν λίστες με τους χρήστες τους και τις διευθύνσεις IP που είχαν κάθε φορά για χρονική περίοδο έξι μηνών τουλάχιστον. Έτσι, είναι δυνατός ο εντοπισμός των χρηστών που επισκέπτονται κάθε δικτυακό τόπο.

Οι πιστωτικές ή οι χρεωστικές κάρτες χρησιμοποιούνται και αυτές ευρύτατα, είτε για την αγορά ειδών, είτε για την ανάληψη χρημάτων από τα ΑΤΜ. Παρόλα αυτά κάθε φορά που εκτελούμε μία συναλλαγή, αφήνουμε ίχνη. Κάθε τράπεζα που μας τις παραχωρεί, έχει τη δυνατότητα να γνωρίζει το ακριβές σημείο στο οποίο κάναμε κάθε συναλλαγή καθώς και το ποσό της συναλλαγής αυτής.

Καλό είναι επίσης να αναφερθεί εδώ και η χρήση διάφορων καρτών που εκδίδουν είτε πολυκαταστήματα, είτε super market. Μέσω των καρτών αυτών στον καταναλωτή προσφέρεται η δυνατότητα να επωφεληθεί από κάποιες προσφορές. Ίσως όμως να μην είναι τόσο απλά τα πράγματα αφού οι κάρτες αυτές έχουν την δυνατότητα να τροφοδοτούν βάσεις δεδομένων με τα προϊόντα που ψωνίζει ο κάθε καταναλωτής και εν συνεχεία να δίνουν, ίσως, σε εταιρίες τα στοιχεία αυτά και στην καλύτερη περίπτωση να επικοινωνούν εταιρίες με καταναλωτές που γνωρίζουν ότι προτιμούν τα προϊόντα τους, με σκοπό να τους δελεάσουν για κάτι.

Στη συνοπτική περιγραφή που κάναμε προσπαθήσαμε να αναφέρουμε μερικούς από τους τρόπους με τους οποίους μπορεί η τεχνολογία να μην είναι υπέρ μας. Σίγουρα υπάρχουν και άλλοι κίνδυνοι από τη νέα τεχνολογία που δεν αναφέρθηκαν, έγινε όμως μία σύντομη περιγραφή σε εργαλεία που χρησιμοποιούμε στην καθημερινή ζωή μας. Ίσως κάποιος συμπεράνει, παρόλα αυτά, ότι η τεχνολογία είναι ένα αναγκαίο κακό, και ίσως κάποιος άλλος πει ότι τελικά αυτός που είναι πιο ελεύθερος άνθρωπος είναι ο ερημίτης που ζει ξεχασμένος σε κάποιο καλύβι σε κάποια παραλία και απολαμβάνει την ζωή ψαρεύοντας και βλέποντας τον ήλιο από την ανατολή μέχρι τη δύση.

URLs:
http://www.dpa.gr
http://www.adae.gr
http://www.eett.gr

Ψηφιακή τηλεόραση

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Ψηφιακή ΤηλεόρασηΗ εποχή της ψηφιακής επίγειας τηλεόρασης DTTV (Digital Terrestrial Television) έφτασε. Τι είναι όμως η ψηφιακή επίγεια τηλεόραση και ποιες διαφορές υπάρχουν με την αναλογική; Τι εξοπλισμό θα χρειαστούμε;

Σύμφωνα με οδηγία της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όλες οι ευρωπαϊκές χώρες θα πρέπει να σταματήσουν την προβολή των αναλογικών προγραμμάτων μέχρι το τέλος του 2012 και να εκπέμπουν ψηφιακά. Αυτό πρακτικά σημαίνει ότι η ποιότητα της εικόνας και του ήχου που θα λαμβάνουμε σε οποιοδήποτε δέκτη θα είναι καλύτερη, γιατί όπως γνωρίζουμε όλοι το ψηφιακό σήμα είναι απαλλαγμένο από θορύβους. Επίσης, θα υπάρχει η δυνατότητα για πολυκάναλο ήχο και για αποστολή πληροφοριών προγράμματος μέσα από το ίδιο το σήμα του τηλεοπτικού προγράμματος. Με λίγα λόγια η ποιότητα των εκπομπών που θα παρακολουθούμε θα είναι εφάμιλλη της ποιότητας ενός DVD.

Το πρόβλημα που παρουσιάζεται όμως είναι τα εκατομμύρια τηλεοράσεων σε ελληνικό αλλά και σε παγκόσμιο επίπεδο που δεν διαθέτουν ψηφιακό αποκωδικοποιητή. Στις περιπτώσεις αυτές, που είναι και οι περισσότερες, θα πρέπει οι ιδιοκτήτες τους να αναλάβουν το κόστος αγοράς ψηφιακού αποκωδικοποιητή DVB-T, ο οποίος θα μετατρέπει το ψηφιακό σήμα σε αναλογικό, και οι δέκτες θα λειτουργούν όπως παλιά. Το κόστος μίας τέτοιας συσκευής ξεκινά περίπου από τα 30 € και ανεβαίνει ανάλογα με τις απαιτήσεις. Οι νέες τηλεοράσεις ενσωματώνουν τέτοιους αποκωδικοποιητές και δεν θα υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Ψηφιακή ΤηλεόρασηΜερικά πλεονεκτήματα της επίγειας ψηφιακής τηλεόρασης είναι η καλύτερη ποιότητα σήματος, με πολυκάναλο ήχο, πολλαπλούς υπότιτλους και ταυτόχρονη μετάδοση πληροφοριών προγράμματος με τον ηλεκτρονικό οδηγό προγράμματος EPG. Επίσης, εξασφαλίζονται τηλεοπτικές συχνότητες, αφού από την ίδια συχνότητα μέσω πολύπλεξης στο ίδιο κανάλι UHF θα μπορούν να εκπέμπουν μέχρι και 4 κανάλια με συμβατική ποιότητα εικόνας (SDTV) ή ένα κανάλι με εικόνα υψηλής ευκρίνειας (HDTV). Μειονέκτημα είναι η αγορά του αποκωδικοποιητή που θα αναγκάσει κάθε νοικοκυριό να αναλάβει ένα μικρό κόστος για κάθε δέκτη. Επίσης, αν δεν μεταβούμε ομαλά από την μία τεχνολογία στην άλλη ενδέχεται να προκληθεί μια αναστάτωση στον κόσμο που δεν θα έχει τοποθετήσει αποκωδικοποιητές στους δέκτες του.

Στην Ελλάδα η μετάδοση ψηφιακών προγραμμάτων έχει ξεκινήσει εδώ και 3 χρόνια με την ΕΡΤ ψηφιακή η οποία μεταδίδει 4 ψηφιακά προγράμματα, το σπορ+, το πρίσμα+, το σινέ+ και το info+. Τα προγράμματα αυτά εκπέμπονται προς το παρόν σε Αττική, Θεσσαλονίκη, Λάρισα, Βόλο, Τρίκαλα, Καρδίτσα και τις γύρω περιοχές τους, ενώ σύντομα το σήμα θα καλύπτει όλη την ελληνική επικράτεια. Τα προγράμματα αυτά εκπέμπονται με ψηφιακό σήμα και μπορούν να τα απολαύσουν οι τηλεθεατές που έχουν ψηφιακό δέκτη στις παραπάνω περιοχές.

URLs:
http://www.ertdigital.gr

Internet στις διακοπές!

του Βασίλη Αγγελόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ20
Τεχνικού Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Internet στις διακοπές!Το καλοκαίρι έχει φτάσει! Όλοι ετοιμαζόμαστε για εξορμήσεις στις παραλίες και για διακοπές. Τι γίνεται όμως με το Internet; Στις παραλίες που θα πάμε θα υπάρχει η δυνατότητα πρόσβασης μέσω του αγαπημένου μας φορητού ή θα μείνουμε χωρίς τις αγαπημένες μας υπηρεσίες; Ποιες λύσεις δίνονται για να μπορούμε να συνδυάσουμε το μπάνιο με την τεχνολογία; Πώς μπορούμε να συνδεθούμε στο Internet από απομακρυσμένα από τον «Πολιτισμό» σημεία;

Η πρώτη λύση είναι να γραφτούμε συνδρομητές στα πακέτα internet που προσφέρουν όλες οι εταιρίες κινητής τηλεφωνίας. Οι συνδέσεις αυτές έχουν τα μειονεκτήματα του μεγάλου κόστους και της μικρής ταχύτητας σε πολλές περιοχές, αλλά για υπηρεσίες όπως το web-email είναι αρκετές. Τα κυριότερα πακέτα που προσφέρουν στον τομέα αυτό οι μεγαλύτερες εταιρίες κινητής τηλεφωνίας στην Ελλάδα είναι: από την Cosmote το internet on the go με μέγιστη ταχύτητα τα 7,5 Μbps download και 1,5 Mbps upload, από τη Vodafone το Vodafone Mobile Brodband με ταχύτητες που φτάνουν τα 10,4 Mbps download και 2,0 Mbps upload, και από την Wind το ADSM (δεν υπήρχε πληροφόρηση στο σχετικό site για τις μέγιστες ταχύτητες). Η πρόσβαση στο Ιnternet και στα 3 πακέτα είναι αρκετά απλή, γίνεται από ειδικό στικάκι που τοποθετείται σε ελεύθερη usb θύρα του υπολογιστή και αναλαμβάνει τη ασύρματη μετάδοση των δεδομένων.

Η δεύτερη λύση είναι στον τόπο διαμονής μας. Σε πολλά ξενοδοχεία και ενοικιαζόμενα δωμάτια υπάρχει πλέον η δυνατότητα πρόσβασης στο Ιnternet, είτε ασύρματα είτε ενσύρματα. Καλό είναι να το γνωρίζουμε ζητώντας πληροφορίες πριν κάνουμε την κράτηση. Επίσης, αρκετοί Δήμοι έχουν εγκαταστήσει ασύρματα δίκτυα στις περιοχές τους που πολλές φορές η πρόσβαση είναι ελεύθερη. Ας κάνουμε ανίχνευση ασύρματων δικτύων από το φορητό μας και μπορεί να μας περιμένει κάποια ευχάριστη έκπληξη! Και σε πολλές καφετέριες όμως είναι δυνατό να βρει κανείς ασύρματο Ιnternet που άλλοτε είναι ελεύθερο και άλλοτε πληρώνουμε κάτι. Κάποιες καφετέριες μάλιστα βρίσκονται δίπλα σε παραλίες οπότε είναι η «τέλεια» λύση!

Σαν τελευταία λύση θα μπορούσαμε να αναφέρουμε την dial-up σύνδεση από κάποια τηλεφωνική γραμμή που πιθανά να υπάρχει. Όμως η σύνδεση αυτή θα μπορούσε να μας δώσει μόνο μέχρι 56 Kbps για το PSTN ή 128 Kbps για το ISDN και με τα 2 κανάλια.

Πιθανότατα να υπάρχουν και αρκετές άλλες λύσεις, όπως π.χ. το δορυφορικό internet, προσπαθήσαμε όμως να συνοψίσουμε τις περισσότερο δυνατές για έναν απλό χρήστη διαδικτύου όπως είμαστε και εμείς άλλωστε. Καλό διαδικτυωμένο καλοκαίρι και καλές βουτιές!