ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

MS Windows

Δοκιμαστική έκδοση των Windows 7

Windows 7Ένα βήμα πιο κοντά προς την εμπορική διάθεση της επόμενης γενιάς του δημοφιλέστερου λειτουργικού συστήματος για υπολογιστές, των Windows, πραγματοποίησε στις 9 Ιανουαρίου 2009 η Microsoft, διαθέτοντας μέσω του Διαδικτύου τη δοκιμαστική έκδοση (beta) των Windows 7, όπως θα ονομάζονται.

Τα Windows 7 (προηγουμένως γνωστά με τις κωδικές ονομασίες Blackcomb και Vienna) είναι η επόμενη έκδοση των Microsoft Windows και διάδοχος των Windows Vista που δεν βρήκαν μεγάλη ανταπόκριση από το κοινό. Η Microsoft έχει ανακοινώσει ότι «θα έχει ολοκληρώσει την ανάπτυξη των Windows 7 μέσα σε ένα διάστημα τριών χρόνων» και ότι «η ημερομηνία κυκλοφορίας τους θα εξαρτηθεί απόλυτα από το βαθμό ποιότητάς τους». Τα Windows 7 υπολογίζεται ότι θα κυκλοφορήσουν στο τέλος του 2009 ή τον Ιανουάριο του 2010 και σε 32-bit και σε 64-bit εκδόσεις, παρόλο που ο αντίστοιχος server (που θα διαδεχτεί τον Windows Server 2008), ο οποίος βρίσκεται σε ανάπτυξη (Windows Server 7), θα είναι αποκλειστικά 64-bit.

Η επιτάχυνση της διαδικασίας παρουσίασης της επόμενης γενιάς των Windows κρίθηκε απαραίτητη δεδομένου ότι τα Vista δεν έχουν καταφέρει να γίνουν ιδιαίτερα δημοφιλή τόσο από τους απλούς χρήστες όσο και από τις επιχειρήσεις με αποτέλεσμα να υπάρχουν πολλά παράπονα.

Δεν είναι άλλωστε τυχαίο ότι η Microsoft υποστηρίζει ότι τα Windows 7 λειτουργούν με τον τρόπο που θέλουν οι καταναλωτές και προσφέρουν καλύτερη εμπειρία στο χώρο της ψυχαγωγίας. Οι κυριότερες αλλαγές έγκεινται στην εμφάνιση και στα μενού, τα οποία είναι πιο απλά και προσιτά στους χρήστες, ενώ ιδιαίτερη έμφαση έχει δοθεί στον τομέα της δικτύωσης των υπολογιστών και των ψηφιακών συσκευών μέσα στο σπίτι.

Σύμφωνα με διεθνείς αναλυτές που έχουν δοκιμάσει ήδη τα Windows 7 (στην προ-δοκιμαστική έκδοσή τους), το νέο λειτουργικό σύστημα αποτελεί ουσιαστικά μία εξέλιξη των Vista. Φαίνεται, όμως, πως η Microsoft πιστεύει ότι μία αλλαγή της ονομασίας θα βοηθήσει στην καλύτερη προώθηση και στη μεγαλύτερη αποδοχή της καινούριας έκδοσης.

Windows XP Service Pack 3

Έχει κυκλοφορήσει η ελληνική έκδοση του Windows XP Service Pack 3 (SP3) που περιέχει και όλες τις προηγούμενες ενημερώσεις για το λειτουργικό σύστημα. Επιπλέον, περιέχει ένα μικρό αριθμό νέων λειτουργιών. Αφορά στα: Windows XP Home Edition, Windows XP Professional Edition, Windows XP Service Pack 1, Windows XP Service Pack 2.

Παρόλο που το SP3 είναι διαθέσιμο μέσα από το Windows Update, ωστόσο διατίθεται για λήψη μέσω διαδικτύου το «Πακέτο εγκατάστασης μέσω δικτύου για επαγγελματίες IT και προγραμματιστές» (Windows XP Service Pack 3 Network Installation Package for IT Professionals and Developers) που μπορεί να χρησιμοποιείται για εγκατάσταση σε πολλούς υπολογιστές (μέγεθος αρχείου λήψης: 308.9 MB).

URL: http://www.microsoft.com/downloads

Windows Vista

imageΚυκλοφόρησε στις 30 Ιανουαρίου 2007 στην παγκόσμια αγορά η αγγλική έκδοση των Windows Vista και του Microsoft Office 2007. Η νέα έκδοση του δημοφιλούς λειτουργικού συστήματος απαίτησε πέντε χρόνια προετοιμασίας από την εταιρία Microsoft και διαθέτει κομψότερα γραφικά, αυξημένη ασφάλεια και καλύτερη διαχείριση των ψηφιακών πολυμέσων. Τα Vista παρέχονται με τον Internet Explorer 7 που έχει επανασχεδιαστεί, είναι αρκετά πιο λειτουργικός, ενσωματώνει δυνατότητες που πρωτοεμφανίστηκαν στο ανταγωνιστικό πρόγραμμα Mozilla Firefox, όπως το tabbed browsing, έχουν προστεθεί RSS feeds, κ.ά. Η εμφανέστερη αλλαγή είναι το γραφικό περιβάλλον εργασίας Aero, με ημιδιαφανή τρισδιάστατα παράθυρα, προεπισκόπηση παραθύρων, κ.ά., αν και δεν είναι λίγοι αυτοί που τρέφουν επιφυλάξεις για την ευχρηστία και την σκοπιμότητα αυτών των δυνατοτήτων.

Η μετάβαση στο νέο λειτουργικό σύστημα δεν προβλέπεται να γίνει γρήγορα αφού μόνο το 15% των σημερινών των υπολογιστών διαθέτουν αρκετή μνήμη και αρκετά ισχυρή κάρτα γραφικών για να τρέξουν τα Vista με το περιβάλλον Aero. Ουσιαστικά οι περισσότεροι χρήστες θα τα αποκτήσουν με την αγορά νέου υπολογιστή. Οι υπολογιστές που θα είναι ικανοί να λειτουργούν με τα Vista διακρίνονται σε:

imageΝα σημειωθεί ότι οι παραπάνω ελάχιστες απαιτήσεις έχουν καθοριστεί από την ίδια τη Microsoft η οποία στο παρελθόν έχει φανεί αρκετά φειδωλή στον καθορισμό των ελάχιστων απαιτήσεων για τα προϊόντα της σε σχέση με αυτές που θα έπρεπε για να μπορεί ο χρήστης να δουλεύει αποδοτικά. Έτσι, προτείνεται επεξεργαστής διπλού ή τετραπλού πυρήνα (dual ή quad core), μέγεθος κύριας μνήμης 2 GB, κάρτα γραφικών συμβατή με το DirectX 10 και 256 ΜΒ, και σκληρός δίσκος τουλάχιστον 80 GB.

Τα Windows Vista θα κυκλοφορήσουν στις εξής βασικές εκδόσεις: Windows Vista Home Basic, Windows Vista Home Premium, Windows Vista Business και Windows Vista Ultimate. Ακολουθεί μια συνοπτική αναφορά στα χαρακτηριστικά των διαφορετικών εκδόσεων (αναφέρονται μόνο τα επιπλέον χαρακτηριστικά κάθε ανώτερης έκδοσης):

Οι τιμές με ΦΠΑ για τις εκδόσεις DSP οι οποίες θα συνοδεύουν την αγορά καινούργιων υπολογιστών εκτιμώνται από 90 έως 200€. Άλλες εκδόσεις που θα κυκλοφορήσουν είναι τα Windows Vista Home Premium Upgrade Academic, Windows Vista Enterprise για μεγάλες εταιρίες και οργανισμούς, εκδόσεις που δεν θα περιλαμβάνουν τον Windows Media Player 11, κ.ά.

URL: http://www.microsoft.com