ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Ενημερωτικό Δελτίο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

Τεύχος 01 / Νοέμβριος 2006

Με το Ενημερωτικό Δελτίο εγκαινιάζουμε έναν ακόμα τρόπο επικοινωνίας με τους συναδέλφους καθηγητές Πληροφορικής αλλά και κάθε άλλο συνάδελφο εκπαιδευτικό που χρησιμοποιεί, ή επιθυμεί να χρησιμοποιήσει, τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) στα πλαίσια της εκπαιδευτικής διαδικασίας.

Με το Δελτίο αυτό φιλοδοξούμε να συμβάλλουμε στην πληροφόρηση και στην ανταλλαγή απόψεων για εκπαιδευτικά και τεχνικά θέματα σχετικά με τη χρήση των Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ αλλά και γενικότερα των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση. Για το σκοπό αυτό είναι ευπρόσδεκτες παρατηρήσεις, απόψεις, ανακοινώσεις, ειδήσεις, άρθρα κ.λπ. που θα θέλατε να μας στείλετε.

Για το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Ηλείας
Νικόλαος Αδαμόπουλος

comic

Περιεχόμενα

Νέα & ανακοινώσεις

Εκπαιδευτικά θέματα

Τεχνικά θέματα

Ημερολόγιο

22 Νοεμβρίου 2006 Ημερίδα (Πάτρα) Hμερίδα με θέμα «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης»
28 Νοεμβρίου 2006 Ημερίδα (Πύργος) Ενημερωτική Ημερίδα eTwinning & Workshop επίδειξης της πλατφόρμας eTwinning
30 Νοεμβρίου 2006 Λήξη δηλώσεων συμμετοχής Διαγωνισμός Safer Internet Day 2007
1 Δεκεμβρίου 2006 Λήξη υποβολής αιτήσεων Πρόσκληση για ανανέωση του Μητρώου Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)
15 Δεκεμβρίου 2006 Λήξη δηλώσεων συμμετοχής Διαγωνισμός «Επιστημονικές & Τεχνολογικές Εργασίες» (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ)
26 Ιανουαρίου 2007 Λήξη εγγραφών 19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής
28 Ιανουαρίου 2007 Λήξη Α' φάσης 19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής
18 Φεβρουαρίου 2007 Λήξη υποβολής εργασιών για κρίση 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ
21 Απριλίου 2007 Παρουσίαση εργασιών & απονομή βραβείων (Πάτρα) Διαγωνισμός «Επιστημονικές & Τεχνολογικές Εργασίες» (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ)
4-6 Μαΐου 2007 Εργασίες συνεδρίου (Σύρος) 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις ΤΠΕ

Νέα & ανακοινώσεις

Λειτουργία ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Ηλείας

imageΣας ενημερώνουμε ότι από το φετινό σχολικό έτος λειτουργούν στο Ν. Ηλείας δύο Κέντρα Πληροφορικής & Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.). Το πρώτο έχει έδρα στη Διεύθυνση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Υπεύθυνο τον Αδαμόπουλο Νικόλαο και Τεχνικούς Υπεύθυνους τους Αγγελόπουλο Βασίλειο και Δαούση Δημήτριο. Το δεύτερο έχει έδρα το 1ο Γραφείο Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης με Υπεύθυνο τον Νταλούκα Βασίλειο και Τεχνικούς Υπεύθυνους τους Αλικανιώτη Ελένη και Μπράτη Γεώργιο.

Τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ενημερώνουν τους εκπαιδευτικούς ΠΕ19-20 για θέματα οργάνωσης, λειτουργίας και τεχνικής υποστήριξης των Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ, για τεχνολογικά θέματα, για την ορθή χρήση και παιδαγωγική αξιοποίηση του λογισμικού και των τηλεματικών υπηρεσιών των εργαστηρίων, και συνεργάζονται μαζί τους για τα προβλήματα και τις ανάγκες που παρουσιάζονται. Συνεργάζονται με τους αρμόδιους Σχολικούς Συμβούλους για θέματα πληροφορικής και διοργανώνουν τοπικά επιμορφωτικά σεμινάρια και ενημερωτικές ημερίδες, με τεχνολογικό ή εκπαιδευτικό περιεχόμενο. Διατηρούν και ενημερώνουν αρχείο νομοθεσίας σχετικής με θέματα πληροφορικής στην εκπαίδευση, αρχείο προδιαγραφών των εργαστηρίων, αρχείο εκπαιδευτικού λογισμικού, βιβλιοθήκη με σχολικά βιβλία πληροφορικής και νέων τεχνολογιών, τεχνικά εγχειρίδια και βιβλία παιδαγωγικής αξιοποίησης των εκπαιδευτικών εργαλείων. Συμβάλλουν στη διάχυση της τεχνογνωσίας και στη διαμόρφωση σύγχρονων τάσεων στην ανάπτυξη και αξιοποίηση των υποδομών, συντονίζουν αποκεντρωμένες επιμορφωτικές δράσεις και υποστηρίζουν συντονιστικά τις δράσεις του ΥΠΕΠΘ για τον εξοπλισμό των εργαστηρίων.

Επιπλέον τα ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. παρέχουν τεχνική υποστήριξη στον υπολογιστικό εξοπλισμό των εκπαιδευτικών και διοικητικών μονάδων αλλά και στην διασύνδεσή τους με το Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο. Ο τρόπος λειτουργίας, οι αρμοδιότητες και οι υπηρεσίες που τα ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. παρέχουν καθορίζονται από την υπ’ αρ. πρωτ. 65854/Γ7/3-7-2006 Υ.Α. με θέμα «Επιλογή και Αρμοδιότητες των Υπευθύνων και Τεχνικών Υπευθύνων των Κέντρων Πληροφορικής και Νέων Τεχνολογιών (ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.). Λειτουργία των ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ.».

Για την εξυπηρέτηση όλων αυτών των στόχων έχει δημιουργηθεί και θα βρίσκεται σε συνεχή ενημέρωση ο δικτυακός τόπος των ΚΕ. ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. όπου θα υπάρχει ενημερωτικό υλικό για τεχνικά και εκπαιδευτικά θέματα σχετικά με τη χρήση των εργαστηρίων αλλά και των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και των Επικοινωνιών στην Εκπαίδευση.

URL: http://dide.ilei.sch.gr/keplinet


Hμερίδα με θέμα «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης»

imageΤο Τμήμα Δικτύων του Πανεπιστημίου Πατρών διοργανώνει στην Πάτρα ημερίδα με θέμα «Ψηφιακές Τεχνολογίες στην υπηρεσία της Εκπαίδευσης». Η ημερίδα θα διεξαχθεί στις 22 Νοεμβρίου 2006 και ώρα 09:30, στο Συνεδριακό και Πολιτιστικό Κέντρο του Πανεπιστημίου Πατρών. Στόχος της ημερίδας είναι η παρουσίαση των νέων δυνατοτήτων που παρέχουν οι Τεχνολογίες Πληροφορικής και Επικοινωνιών στην υποστήριξη της εκπαιδευτικής διαδικασίας. Στα πλαίσια της ημερίδας, ο κ. Β. Ασημακόπουλος, Ειδικός Γραμματέας Ψηφιακού Σχεδιασμού του Υπουργείου Οικονομίας και Οικονομικών, θα παρουσιάσει την οπτική της Ψηφιακής Στρατηγικής 2007-2013 για την εκπαίδευση. Επίσης, θα πραγματοποιηθούν ενδιαφέρουσες ομιλίες για την ευρωπαϊκή στρατηγική σε σχέση με τις ψηφιακές τεχνολογίες στην εκπαίδευση, τις νέες προηγμένες δικτυακές υπηρεσίες του Εθνικού Δικτύου Έρευνας και Τεχνολογίας (ΕΔΕΤ) και θα παρουσιαστούν συγκεκριμένα παραδείγματα και υπηρεσίες ψηφιακής μάθησης στην δευτεροβάθμια και τριτοβάθμια εκπαίδευση.

URL: http://www.upnet.gr/imerida2006.php


Eνημερωτική Hμερίδα eTwinning

imageΤο «eTwinning - Συνεργασίες σχολείων στην Ευρώπη» είναι μία εκ των τεσσάρων δράσεων του e-Learning, μέσω της οποίας σχολεία από διαφορετικές ευρωπαϊκές χώρες, κάνοντας χρήση εργαλείων Τεχνολογιών Πληροφορίας και Επικοινωνιών (ΤΠΕ), συνεργάζονται ώστε να αποκομίσουν παιδαγωγικά, κοινωνικά και πολιτισμικά οφέλη. Η δράση ξεκίνησε επίσημα τον Ιανουάριο του 2005 και επί του παρόντος είναι εγγεγραμμένα πάνω από 20.000 ευρωπαϊκά σχολεία. Το eTwinning υποστηρίζεται από την Κεντρική Υπηρεσία Υποστήριξης (ΚΥΥ) και ένα δίκτυο από Εθνικές Υπηρεσίες Υποστήριξης (ΕΥΥ), όπως είναι η Ελληνική Υπηρεσία eTwinning του ΥΠΕΠΘ. Κατά το έτος 2005-2006, από την ΕΥΥ και τους προωθητές της δράσης eTwinning διοργανώθηκαν επιτυχώς περισσότερα από 50 eTwinning workshops σε όλη την Ελλάδα, με στόχο την αρτιότερη ενημέρωση των εκπαιδευτικών σχετικά με τη δράση. Η ΕΥΥ eTwinning, έχοντας προδιαγράψει workshops σε όλους τους νομούς της Ελλάδας και για το σχολικό έτος 2006-2007, διοργανώνει κατά τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο 2006 περί τις 70 ενημερωτικές εκδηλώσεις - workshops eTwinning.

Tην Τρίτη 28 Νοεμβρίου και ώρα 17:00, στο 2ο Γενικό Λύκειο Πύργου θα πραγματοποιηθεί Eνημερωτική Hμερίδα eTwinning η οποία απευθύνεται σε αρχάριους στο eTwinning. Μετά το τέλος των εισηγήσεων θα λάβει χώρα workshop επίδειξης της πλατφόρμας eTwinning. Μετά τις εκδηλώσεις θα δοθούν βεβαιώσεις συμμετοχής. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί πρέπει να υποβάλλουν ηλεκτρονικά συμμετοχή στη διεύθυνση: http://etwinning.sch.gr/events.php

URLs:
http://etwinning.sch.gr
http://www.etwinning.net


Πρόσκληση για ανανέωση του Μητρώου Κέντρων Στήριξης Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.)

Αφορά στο νέο έργο επιμόρφωσης με τίτλο «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πρωτοβάθμιας & Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης Σε Βασικές Δεξιότητες Των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (Τ.Π.Ε.) Στην Εκπαίδευση» (ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ). Σε συνέχεια των θεμάτων που αφορούν στη συγκρότηση του Μητρώου Κ.Σ.Ε., η Ειδική Υπηρεσία Εφαρμογής Προγραμμάτων ΚΠΣ του ΥπΕΠΘ, δημοσίευσε «Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος» προκειμένου να εμπλουτιστεί το σχετικό μητρώο από φορείς που ικανοποιούν τις προβλεπόμενες ελάχιστες απαιτήσεις. Αιτήσεις από ενδιαφερόμενους φορείς γίνονται δεκτές μέχρι την 1/12/2006. Το κείμενο της πρόσκλησης και περισσότερες λεπτομέρειες είναι διαθέσιμες και στον δικτυακό τόπο της Επιτροπής Επιμόρφωσης Ν. Ηλείας.

URL: http://epimil35.ilei.sch.gr


4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις Τ.Π.Ε.

imageΤο 4ο Πανελλήνιο Συνέδριο των Εκπαιδευτικών για τις Τεχνολογίες της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας (Τ.Π.Ε.) «Αξιοποίηση των Τεχνολογιών της Πληροφορίας και της Επικοινωνίας στη Διδακτική Πράξη» θα πραγματοποιηθεί στη Σύρο στις 4-5-6 Μαΐου 2007. Σκοπός του Συνεδρίου είναι ο γόνιμος προβληματισμός και ο δημιουργικός διάλογος αναφορικά με την εφαρμογή των Τ.Π.Ε. στην Εκπαίδευση, καθώς και στις σύγχρονες πρακτικές τους έτσι όπως διαμορφώνονται στο σημερινό σχολείο. Απευθύνεται στους Εκπαιδευτικούς όλων των γνωστικών αντικειμένων της Προσχολικής και Πρωτοβάθμιας εκπαίδευσης, της Δευτεροβάθμιας Γενικής και Επαγγελματική Εκπαίδευσης, της Ειδικής Αγωγής, στους Επιμορφωτές των ΤΠΕ, καθώς και στους Σχολικούς Συμβούλους, και γενικότερα στα Στελέχη Εκπαίδευσης. Επιπρόσθετα αναζητεί τη συμβολή των Τ.Π.Ε. στα ειδικευμένα σχολεία όπως αυτά των Παλιννοστούντων, τα Πολυπολιτισμικά Σχολεία, τα Μουσικά Σχολεία, τα Ολοήμερα Δημοτικά κ.ά. Υποβολή εργασιών για κρίση μέχρι 18 Φεβρουαρίου 2007.

URL: http://www.e-diktyo.eu


Η μεγαλύτερη ανάκληση ηλεκτρονικών εξαρτημάτων παγκοσμίως

Σε ανακοίνωση των ιαπωνικών αρχών την Τρίτη 29 Αυγούστου αναφέρεται η πρώτη επίσημη περίπτωση notebook στην Ιαπωνία, το οποίο πήρε φωτιά μετά από υπερθέρμανση της μπαταρίας του. Σύμφωνα με την ανακοίνωση, το περιστατικό συνέβη τον περασμένο Απρίλιο και αφορούσε ένα iBook G4 της Apple, που χρησιμοποιούσε μπαταρία της Sony. Ο χρήστης υπέστη, ευτυχώς, μόνο ελαφρά εγκαύματα, σύμφωνα με τον εκπρόσωπο της Apple, ο οποίος επιβεβαίωσε το γεγονός. Η εταιρεία προχώρησε στην ανάκληση 1,8 εκατομμυρίων notebooks που φέρουν παρόμοιες ελαττωματικές μπαταρίες ιόντων λιθίου. Στη συνέχεια πολλοί κατασκευαστές notebooks ανακοίνωσαν ότι ανακαλούν τις μπαταρίες που έχουν κατασκευαστεί από την Sony. Συγκεκριμένα, η Toshiba ανακάλεσε 830.000 μπαταρίες, η Dell 4,2 εκατομμύρια, η Lenovo 526.000 μπαταρίες, η Sharp 28.000 μπαταρίες. Η ίδια η Sony αποφάσισε ότι πρέπει να ανακαλέσει τις προβληματικές μπαταρίες κατασκευής της από τα δικά της notebooks. Έτσι, ανακάλεσε περίπου 60.000 μπαταρίες στην Ιαπωνία, ενώ ακόμη δεν έχει ανακοινωθεί ο αριθμός αυτών που θα ανακληθούν στον υπόλοιπο κόσμο. Επιπλέον όλο και περισσότερες αεροπορικές εταιρείες απαγορεύουν τη χρήση notebooks κατά τη διάρκεια της πτήσης μετά από αναφορές για έναν φορητό IBM που έπιασε φωτιά σε αεροδρόμιο στις ΗΠΑ.


imageOne Laptop Per Child

Εκπρόσωπος τύπου του οργανισμού One Laptop Per Child ανακοίνωσε στις 31 Ιουλίου ότι τέσσερις χώρες (Νιγηρία, Βραζιλία, Αργεντινή και Ταϊλάνδη) προχώρησαν στην παραγγελία ενός εκατομμυρίου υπολογιστών η κάθε μία, χρησιμοποιώντας το γνωστό πρόγραμμα χαμηλού κόστους υπολογιστών.

 

 


Ανακύκλωση ηλεκτρονικών συσκευών

Η εταιρεία Ανακύκλωση Συσκευών Α.Ε. αποτελεί τον υπεύθυνο φορέα για την οργάνωση και τη λειτουργία του Συλλογικού Συστήματος Εναλλακτικής Διαχείρισης των Αποβλήτων Ηλεκτρικού και Ηλεκτρονικού Εξοπλισμού (Α.Η.Η.Ε.) στην Ελλάδα.

Ως πρωταρχική επιδίωξη έχει την επίτευξη των Εθνικών Στόχων, έτσι όπως αυτοί καθορίζονται από την Ευρωπαϊκή και την Ελληνική νομοθεσία, καθώς και τον αποτελεσματικό έλεγχο του κόστους της Εναλλακτικής Διαχείρισης των Α.Η.Η.Ε. Η εταιρεία έχει αρχίσει συνεργασία με όλους τους Δήμους έτσι ώστε να συλλέγει τις παλιές ηλεκτρικές συσκευές και να τις ανακυκλώνει. Αυτή τη στιγμή τα πιο κοντινά σημεία συλλογής βρίσκονται στον Δήμο Αιγείρας (ΧΥΤΑ Αιγείρας, 26960-39010) και Καλαμάτας (Συνεργεία Δήμου, Τέρμα Νέδοντος, 27210-20081, 22441). Για την ανακύκλωση των παλιών υπολογιστών των σχολικών μονάδων του Ν. Ηλείας θα γίνει προσπάθεια από το ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ώστε η διαδικασία της μεταφοράς τους να μην έχει οικονομική επιβάρυνση.

URL: http://www.electrocycle.gr


Spam Email

Πάνω από το 95% των e-mail που διακινούνται σε παγκόσμιο επίπεδο, είναι spam, μηνύματα λάθους και ιοί, σύμφωνα με πρόσφατες μελέτες. Με βάση την ανάλυση εκατομμυρίων e-mails, η έρευνα απέδειξε ότι μόλις κάτι παραπάνω από το 4% των e-mails είναι νόμιμα. Περαιτέρω ανάλυση των στοιχείων δείχνει ότι τα περισσότερα από αυτά τα junk e-mails προέρχονται από υπολογιστές που έχουν καταληφθεί και λειτουργούν ως zombie. Άλλη έρευνα από την Return Path, εταιρεία ασφάλειας, αποκαλύπτει ότι το 99% των υπολογιστών που η ίδια παρακολουθεί, έχουν καταληφθεί και χρησιμοποιηθεί σε κάποια φάση για την αποστολή e-mails.

Εκπαιδευτικά θέματα

Διαγωνισμός Safer Internet Day 2007 – Ημέρα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο

imageΗ 6η Φεβρουαρίου 2007 είναι η Ημέρα για Ασφαλέστερο Διαδίκτυο (Safer Internet Day, SID). Βρείτε ένα σχολείο συνεργάτη, διαλέξτε ένα θέμα εργασίας από τα προτεινόμενα («Η δύναμη της εικόνας», «e-privacy - Προστασία προσωπικών δεδομένων στο διαδίκτυο», «netiquette - Δεοντολογία διαδικτύου») και εργαστείτε από κοινού για να προετοιμάσετε τη συμμετοχή σας στο διαγωνισμό. Δημιουργήστε μία αφίσα, ένα ενημερωτικό φυλλάδιο, ένα βίντεο-κλιπ, ή άλλο ενημερωτικό υλικό σχετικό με τη δεοντολογικά ορθή και ασφαλή χρήση του διαδικτύου και των κινητών τηλεφώνων, εστιάζοντας στο επιλεγμένο θέμα. Οι συμμετοχές στο διαγωνισμό θα αποστέλλονται στο ιστολόγιο (blog) του διαγωνισμού από 1 έως 5 Φεβρουαρίου 2007. Από τις 6 ως και τις 13 Φεβρουαρίου το ιστολόγιο των συμμετοχών θα είναι ανοικτό για σχόλια, ενώ μετά το κλείσιμο θα ανακοινωθούν οι νικητές του διαγωνισμού. Θα δοθούν συνολικά τέσσερα βραβεία, ένα για κάθε θέμα εργασίας και ένα για την περισσότερο καινοτόμο συμμετοχή. Περισσότερες πληροφορίες στο http://www2.e-yliko.gr/contests.htm. Δήλωση συμμετοχής μέχρι τις 30 Νοεμβρίου 2006. Επαφή για τις ελληνικές σχολικές μονάδες: Αλεξάνδρα Στούμπη, Γραφείο Δικτυακής Εκπαιδευτικής Πύλης, τηλ. 210-5203250.

URL: http://www.saferinternet.org

image


Διαγωνισμός «Επιστημονικές & Τεχνολογικές Εργασίες» (ΙΤΕ/ΕΙΧΗΜΥΘ)

imageΤο Ερευνητικό Ινστιτούτο Χημικής Μηχανικής και Χημικών Διεργασιών Υψηλής Θερμοκρασίας (ΕΙΧΗΜΥΘ) του Ιδρύματος Τεχνολογίας και Έρευνας (ΙΤΕ), με έδρα στην Πάτρα, προκηρύσσει διαγωνισμό με τίτλο «Επιστημονικές & Τεχνολογικές Εργασίες» για μαθητές Γυμνασίων, Λυκείων και ΤΕΕ των εκπαιδευτικών περιφερειών Δυτικής Ελλάδας & Ιονίων Νήσων. Ο διαγωνισμός αφορά στο αντικείμενο διδασκαλίας των καθηγητών των ειδικοτήτων ΠΕ03, ΠΕ04, ΠΕ12, ΠΕ14, ΠΕ17, ΠΕ18, ΠΕ19 και ΠΕ20. Μέχρι τρεις εργασίες ανά κατηγορία Γυμνάσια – Λύκεια – ΤΕΕ θα βραβευτούν με χρηματικά έπαθλα. Στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού οι ενδιαφερόμενοι μπορούν να βρουν την αφίσα του διαγωνισμού, το έντυπο δήλωσης συμμετοχής, τον οδηγό του διαγωνισμού, παραδείγματα εργασιών προηγούμενων ετών, κ.α. Δηλώσεις συμμετοχής έως 15 Δεκεμβρίου 2006, Υποβολή φακέλου υποψηφιότητας έως: 31 Μαρτίου 2007, Παρουσίαση εργασιών & απονομή βραβείων: 21 Απριλίου 2007.

URL: http://www.iceht.forth.gr/sxolikovraveio


19ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

Ξεκίνησε ο 19ος Πανελλήνιος (Μαθητικός) Διαγωνισμός Πληροφορικής (ΠΔΠ). Αφορά στους μαθητές ημερήσιων και νυχτερινών Γυμνασίων, Γενικών Λυκείων (ΓΕ.Λ.), ΕΠΑγγελματικών Λυκείων (ΕΠΑΛ), κ.λπ. O ΠΔΠ διοργανώνεται από την Ελληνική Εταιρεία Επιστημόνων και Επαγγελματιών Πληροφορικής και Επικοινωνιών (ΕΠΥ), τελεί υπό την αιγίδα του ΥΠΕΠΘ και αποτελεί το Εθνικό σκέλος της Διεθνούς Ολυμπιάδας Πληροφορικής που διεξάγεται κατ’ έτος υπό την αιγίδα της UNESCO. Η διεξαγωγή του γίνεται με τη συνεργασία τμημάτων Τριτοβάθμιας Εκπαίδευσης.

Αποσκοπεί κυρίως στην καλλιέργεια της Πληροφορικής παιδείας των μαθητών. Επιπλέον, στην:

Ο σκοπός του Διαγωνισμού δεν είναι μόνο οι προσέλκυση ταλαντούχων μαθητών αλλά, όσο το δυνατόν περισσότερων μαθητών στην Πληροφορική και στις συνδεδεμένες με αυτήν τεχνολογίες. Ο ρόλος των καθηγητών Πληροφορικής είναι καταλυτικός για τη διάδοση του Διαγωνισμού στους μαθητές. Μια μόνη κουβέντα αρκεί για να παρακινηθούν οι μαθητές να επισκεφτούν τουλάχιστον το site. Είναι απίστευτο αλλά είναι αληθινό, σε χώρες όπως η Τυνησία, μετέχει το 5% των μαθητών προς τους οποίους απευθύνεται, ενώ στην Ελλάδα το 0,1%! Σε χώρες όπως η Ινδία το ποσοστό φθάνει στο 30% των μαθητών που έχουν πρόσβαση σε Η/Υ.

Περισσότερες πληροφορίες για τον κανονισμό του διαγωνισμού, τα βραβεία, τους μεταγλωττιστές και το θέμα της Α’ φάσης στον δικτυακό τόπο του διαγωνισμού. Εγγραφές μέχρι: 26 Ιανουαρίου 2007 και λήξη Α' φάσης: 28 Ιανουαρίου 2007.

URL: http://www.pdp.gr

Τεχνικά θέματα

Ασφάλεια: Προστασία από τους ιούς

Ιοί

Ο ιός του υπολογιστή είναι ένα κομμάτι προγράμματος, το οποίο αντιγράφει τον εαυτό του και επισυνάπτεται σε ένα νομότυπο πρόγραμμα με σκοπό να «μολύνει» άλλα προγράμματα. Όταν το μολυσμένο πρόγραμμα εκτελεστεί (το λεγόμενο «άνοιγμα μολυσμένου αρχείου»), κάτω από ορισμένες συνθήκες, προσπαθεί να μολύνει και άλλα προγράμματα, να διαγράψει, να αλλάξει ή να κρυπτογραφήσει αρχεία. Η ύπαρξη ιών είναι ένα από τα σημαντικότερα προβλήματα του Διαδικτύου. Υπάρχουν σήμερα χιλιάδες διαφορετικοί ιοί, οι οποίοι προσβάλλουν εκατομμύρια υπολογιστών σε όλο τον κόσμο. Πολλοί έχουν τη δυνατότητα να μεταλλάσσονται και να διαφέρουν σε μεγάλο βαθμό από τον αρχικό ιό. Σε περίπτωση που μιλάμε για υπολογιστές δικτύων, η καταστροφή έχει ακόμα μεγαλύτερες διαστάσεις, καθώς μολύνονται και καταρρέουν αρχεία εταιρειών, πανεπιστημίων, ακόμα και κυβερνήσεων.

Δούρειοι Ίπποι (Trojan horses)

Πρόκειται για ένα είδος προγράμματος, το οποίο δεν αναπαράγεται και δρα «υπογείως», χωρίς ο χρήστης του υπολογιστή να αντιλαμβάνεται αρχικά την ύπαρξή του. Το πρόγραμμα αυτό ενεργεί ως μέσο μεταφοράς άλλων μορφών επιβλαβούς λογισμικού (malware), ενεργοποιείται σε συγκεκριμένο χρόνο και δημιουργεί ένα αντίγραφο του αυθεντικού προγράμματος που χρησιμοποιείται από το χρήστη, το οποίο θα δουλεύει κανονικά, σα να ήταν το αυθεντικό. Όταν ο χρήστης εκτελέσει το συγκεκριμένο πρόγραμμα χρησιμοποιεί την έκδοση του Δούρειου Ίππου, ο οποίος δρα καταστροφικά.

Σκουλήκια (Worms)

Πρόκειται για προγράμματα υπολογιστών τα οποία αντιγράφουν τον εαυτό τους σε δίκτυα Η/Υ. Χρησιμοποιούν το Internet ως μέσο διάδοσής τους (emails, irc chat κ.ά.). Αναπαράγονται από υπολογιστή σε υπολογιστή, εκμεταλλευόμενα τα σφάλματα του λογισμικού των υπολογιστών. Οι μολυσμένοι υπολογιστές μετά από κάποιο διάστημα κατακλύζονται από αντίγραφα του «σκουληκιού» και δε μπορούν να λειτουργήσουν.

Βασικές αρχές προστασίας από ιούς

1. Αντιικό λογισμικό: επιτρέπει την προστασία του χρήστη από το σύνολο σχεδόν των ιών. Ωστόσο, δεν αποτελεί πανάκεια στο πρόβλημα. Με σκοπό την βέλτιστη χρήση του αντιικού λογισμικού θα πρέπει να τηρούνται τα εξής:

2. Τακτική ενημέρωση του λειτουργικού συστήματος: μπορεί να πραγματοποιείται αυτόματα. Η ενημέρωση (update) ελέγχει το λειτουργικό του υπολογιστή σας, καθώς και άλλο λογισμικό, και φροντίζει για την απόκτηση όλων των ενημερωμένων εκδόσεων και κρίσιμων αναβαθμίσεων που χρειάζονται.

3. Προσοχή στα μηνύματα με επισυναπτόμενα: είναι σημαντικό να αποφεύγει κανείς το άνοιγμα αρχείων ή εγγράφων που παραλαμβάνει από γνωστούς ή αγνώστους αποστολείς, είτε μέσω ηλεκτρονικής αλληλογραφίας είτε μέσω άλλων μέσων. Ακόμα και αν ο αποστολέας είναι γνωστός, ελέγξτε προσεκτικά το περιεχόμενο του μηνύματος και αν το θέμα του είναι σχετικό με αυτό που συνήθως συζητάτε. Σε αντίθετη περίπτωση, και ιδίως όταν το μήνυμα περιέχει επισυναπτόμενο, αποφύγετε το άνοιγμα του επισυναπτομένου αρχείου. Ιδιαίτερη προσοχή πρέπει να δίνεται σε μηνύματα που σας προτρέπουν να ανοίξετε κάποιο επισυναπτόμενο και ισχυρίζονται πως προέρχονται από την ομάδα υποστήριξης κάποιου φορέα, τράπεζας, κ.λπ.

4. Εγκατάσταση τείχους προστασίας: η εγκατάσταση και ενεργοποίηση λογισμικού τείχους προστασίας επιτρέπει την προστασία του χρήστη από προβλήματα ασφαλείας του λειτουργικού συστήματος για τα οποία δεν υπάρχει διαθέσιμη ακόμα κάποια κρίσιμη ενημέρωση.

5. Τακτική λήψη αντιγράφων ασφαλείας: σε περίπτωση που ένας ιός, ή οποιοσδήποτε άλλος παράγοντας, προκαλέσει ανεπανόρθωτη καταστροφή στα δεδομένα του χρήστη, η διαθεσιμότητα έγκυρων αντιγράφων ασφαλείας είναι ο μόνος τρόπος επαναφοράς τους.

URLs:
http://www.sch.gr
http://www2.e-yliko.gr/safety/safety.htm
http://www.virus.gr
http://www.besafeonline.org/English/computer_viruses.htm