ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam)

Ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam)

imageSpam είναι η μαζική αποστολή μεγάλου αριθμού μηνυμάτων που απευθύνονται σε ένα σύνολο παραληπτών του Διαδικτύου χωρίς αυτοί να το επιθυμούν και χωρίς να έχουν συνειδητά προκαλέσει την αλληλογραφία με τον εν λόγω αποστολέα. Το spam συχνά έχει τη μορφή ενημερωτικών ή διαφημιστικών μηνυμάτων για προϊόντα ή υπηρεσίες τα οποία φθάνουν στο γραμματοκιβώτιό μας χωρίς να έχουμε ζητήσει αυτήν την πληροφόρηση. Αυτή η αλληλογραφία, λοιπόν, μπορεί να χαρακτηριστεί ως ανεπιθύμητη.

Τα κυριότερα χαρακτηριστικά του spam μπορούν να συνοψιστούν στα ακόλουθα σημεία:

Η αναγκαιότητα για την αντιμετώπιση του spam εντοπίζεται στα ακόλουθα σημεία:

Ιδιαίτερο πρόβλημα αντιμετωπίζουν οι χρήστες που χρησιμοποιούν μεγάλα διαστήματα της ημέρας το ηλεκτρονικό ταχυδρομείο και είναι αναγκασμένοι να σβήνουν όλη αυτήν την ανεπιθύμητη αλληλογραφία. Τα μηνύματα αυτά σε αρκετούς παραλήπτες φθάνουν να είναι πολλές φορές εκατοντάδες σε μια ημέρα.

Ακολουθεί μία σειρά από μέτρα για την αποφυγή της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας:

Μη δημοσιεύετε την e-mail διεύθυνσή σας. Βάζοντας τη διεύθυνση ηλεκτρονικού ταχυδρομείου σε μια ιστοσελίδα είναι σχεδόν σίγουρο ότι σύντομα θα δείτε μηνύματα spam στο γραμματοκιβώτιό σας (βλ. «Προβλήματα από τη δημοσίευση e-mail διευθύνσεων στους δικτυακούς τόπους»).

Μη δίνετε την e-mail διεύθυνσή σας σε οργανισμούς που δεν εμπιστεύεστε. Να είστε προσεκτικοί όταν επισκέπτεστε διάφορους δικτυακούς τόπους και ζητείται η συμπλήρωση προσωπικών στοιχείων επικοινωνίας, όπως το e-mail (π.χ. για να εγγραφείτε, ή για να προβείτε σε λήψη κάποιου αρχείου, κ.λπ.). Αν είστε αναγκασμένοι να κάνετε κάτι τέτοιο διαβάστε προσεκτικά τους όρους χρήσης και την πολιτική εχεμύθειας του συγκεκριμένου οργανισμού.

Εναλλακτική e-mail διεύθυνση. Για τις περιπτώσεις που απαιτείται να δώσετε την e-mail διεύθυνσή σας και δεν είστε σίγουροι για το πώς αυτή θα χρησιμοποιηθεί, μπορείτε να ανοίξετε έναν άλλο λογαριασμό e-mail σε κάποιον από τους φορείς που παρέχουν δωρεάν Web-mail λογαριασμούς (in.gr, yahoo, gmail, κ.ά.). Έτσι δε θα είστε αναγκασμένοι να δημοσιοποιείτε την κανονική διεύθυνσή σας.

Μην απαντάτε στο spam. Μην απαντάτε σε spam μηνύματα όταν υπάρχει σχετική προτροπή σε αυτά, ούτε ακόμα και για τη διαγραφή σας από τις λίστες παραληπτών τους. Μία τέτοια απάντηση θα έχει ως αποτέλεσμα: α) να ελεγθεί η εγκυρότητα της e-mail διεύθυνσής σας και να γίνει στόχος αποστολής επιπλέον spam μηνυμάτων, β) να χάνετε το χρόνο σας και να σπαταλάτε δικτυακούς πόρους χωρίς λόγο, αφού δεν αλλάζει κάτι.

Αναφέρετε τα μηνύματα spam που λαμβάνετε. Υπάρχουν σχετικές υπηρεσίες του Διαδικτύου η οποίες συντηρούν λίστες από spammers. Τις λίστες αυτές αξιοποιούν πολλοί εξυπηρετητές ηλεκτρονικού ταχυδρομείου για τον περιορισμό του spam που φθάνει στους χρήστες.

Διαδώστε τη γνώση σας και την εμπειρία σας σε σχέση με το spam. Μιλήστε στους χρήστες του δικτύου σας, μαθητές, εκπαιδευτικούς, διοικητικό προσωπικό, στην οικογένειά σας και τους φίλους σας για αυτό το θέμα και την αντιμετώπισή του. Είναι αρκετά συνηθισμένο οι spammers να συγκεντρώνουν e-mail διευθύνσεις από τις απαντήσεις χρηστών του Διαδικτύου.

Ελέγξτε τα συστήματά σας ώστε να είναι σωστά διαμορφωμένα και ασφαλή. Μεταξύ των άλλων:

  1. Χρησιμοποιείστε λογισμικό προστασίας από τους ιούς (Antivirus) με δυνατότητα αυτόματης ανανέωσης για τους τελευταίους ιούς.
  2. Ενεργοποιείστε τις δυνατότητες προστασίας που διαθέτουν τα σύγχρονα συστήματα (π.χ. στα Windows XP ενεργοποιείστε από τις «Ιδιότητες» της σύνδεσής σας στο δίκτυο, στην καρτέλα «Για προχωρημένους», το «Τείχος προστασίας των Windows»).
  3. Τέλος μπορείτε να χρησιμοποιήσετε ειδικό λογισμικό τύπου firewall για την προστασία του δικτύου σας ή του μεμονωμένου υπολογιστή σας.

Χρήση προγραμμάτων αλληλογραφίας με δυνατότητα εντοπισμού της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Τα σύγχρονα προγράμματα αλληλογραφίας όπως το Microsoft Outlook 2003, Mozilla mail, κ.λπ. επιτρέπουν τον αυτόματο εντοπισμό και το φιλτράρισμα του spam. Χρησιμοποιούν διάφορες τεχνικές, η πιο γνωστή από τις οποίες είναι η Bayesian filtering και διάφορες παραλλαγές. Τα προγράμματα αυτά επιτρέπουν το διαχωρισμό του spam σε ξεχωριστό φάκελο (π.χ. Junk Email στο Microsoft Outlook) ή επιτρέπουν στο χρήστη την οριστική διαγραφή των μηνυμάτων που χαρακτηρίζονται ως spam. Ο χαρακτηρισμός μπορεί να γίνει είτε μέσω black lists (οι οποίες δεν επιτρέπουν την παραλαβή μηνυμάτων από χρήστες που υπάρχουν σε αυτές) και white lists (οι οποίες επιτρέπουν την παραλαβή μηνυμάτων μόνο από χρήστες που υπάρχουν σε αυτές), είτε και με φιλτράρισμα βάσει του περιεχομένου των μηνυμάτων χρησιμοποιώντας χαρακτηριστικές λέξεις-κλειδιά.

Χρήση εξειδικευμένων προγραμμάτων φιλτραρίσματος. Επιπλέον υπάρχει μια σειρά από εξειδικευμένα εμπορικά αλλά και ελεύθερα προγράμματα spam φίλτρων. Λίστα τέτοιων προγραμμάτων μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του SORBS Project (Spam and Open Relay Blocking System), στο σύνδεσμο: Spam Fighting FAQ > Spam Prevention > (Ενότητα) Filtering.

Η λειτουργία εξειδικευμένων προγραμμάτων για την αντιμετώπιση του spam απαιτεί τη λήψη όλου του όγκου των ενοχλητικών μηνυμάτων τοπικά στον υπολογιστή του χρήστη. Άρα, αν πρόκειται για τηλεφωνική σύνδεση, δε βελτιώνεται η επιβάρυνση της γραμμής σύνδεσης με το Διαδίκτυο και δε μειώνεται η καθυστέρηση και ο εκνευρισμός του χρήστη.

Βέβαια υπάρχουν φίλτρα τα οποία μπορούν να εφαρμοστούν στην πλευρά του εξυπηρετητή ηλεκτρονικού ταχυδρομείου πριν την είσοδο των μηνυμάτων στο γραμματοκιβωτίου του χρήστη, αλλά για να εφαρμοστούν αυτά απαιτείται υποστήριξη του Παροχέα Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISP), ο οποίος μπορεί να παρέχει τη συγκεκριμένη προστασία με όρους και προϋποθέσεις που αυτός επιλέγει.

URLs:
http://www.sch.gr/spam
http://www.de.sorbs.net
http://www2.e-yliko.gr/safety/smail3.htm

Phishing & chain e-mails

imageΤο phishing (παραλλαγή της λέξης «fishing», δηλαδή ψάρεμα) αναφέρεται στην προσπάθεια απόσπασης προσωπικών στοιχείων, οικονομικού συνήθως χαρακτήρα, χρησιμοποιώντας ως δόλωμα κάποιο ψεύτικο πρόσχημα. Συνήθως ζητούνται πληροφορίες όπως το όνομα χρήστη (username) και ο κωδικός πρόσβασης (password) για οποιαδήποτε υπηρεσία, αριθμοί τραπεζικών λογαριασμών, πιστωτικών καρτών, ταυτότητας, διαβατηρίου, κ.λπ. Αυτά τα στοιχεία μπορούν να χρησιμοποιηθούν για την πραγματοποίηση μη εξουσιοδοτημένων και παράνομων οικονομικών συναλλαγών, για πλαστοπροσωπίες και άλλες απάτες.

Επιχειρείται συνήθως με την αποστολή κάποιου spam e-mail, το οποίο αναφέρει ψευδώς ότι αποστέλλεται από κάποια υπαρκτή και νόμιμη εταιρεία (τράπεζα, ηλεκτρονικό κατάστημα, υπηρεσία ηλεκτρονικών πληρωμών, κ.λπ.), σε μία προσπάθεια να παραπλανήσει τους παραλήπτες και να τους αποσπάσει τα παραπάνω στοιχεία. Τα μηνύματα αυτά παροτρύνουν τους παραλήπτες να ενημερώσουν ή να επαληθεύσουν άμεσα κάποια προσωπικά στοιχεία τους για λόγους ασφαλείας, και τους οδηγούν μέσω συνδέσμων σε πλαστές ιστοσελίδες. Χρειάζεται ιδιαίτερη προσοχή από τους παραλήπτες γιατί τέτοια e-mail μοιάζουν αρκετά επίσημα και οι πλαστές ιστοσελίδες είναι τις περισσότερες φορές πανομοιότυπες με αυτές πραγματικών τραπεζών και οργανισμών, αφού δημιουργούνται με αντιγραφή του κώδικά τους (βλ. Παράδειγμα Α του Παραρτήματος).

Σε μία προσπάθεια να μειώσουν το χρόνο αντίδρασης των ανυποψίαστων παραληπτών, ορισμένα μηνύματα απειλούν ότι εάν δεν προβούν στις απαιτούμενες ενέργειες (ενημέρωση, επαλήθευση στοιχείων) εντός του υποδεικνυόμενου, και σύντομου, χρονικού διαστήματος τότε ο λογαριασμός τους θα μπλοκαριστεί και δε θα μπορούν να πραγματοποιήσουν περαιτέρω συναλλαγές. Σκοπός τους είναι να εξαναγκάσουν τους παραλήπτες να αποκαλύψουν τις πληροφορίες που τους ζητούνται χωρίς να προλάβουν να εξετάσουν τη γνησιότητα του μηνύματος.

Τέτοιες απάτες μπορούν επίσης να γίνουν και αυτοπροσώπως ή μέσω τηλεφώνου. Στην τελευταία περίπτωση, σε αντίθεση με τα κοινά phishing e-mails, δεν υπάρχει διεύθυνση για να απαντήσει κανείς, αλλά ένα τηλεφωνικό νούμερο όπου πρέπει ο παραλήπτης να τηλεφωνήσει και να δώσει τις ζητούμενες πληροφορίες. Καλώντας το νούμερο αυτό, τους χρήστες καλωσορίζει συνήθως ένα ηχογραφημένο μήνυμα, το οποίο τους καθοδηγεί στη συνέχεια στην καταχώρηση των προσωπικών τους στοιχείων.

Μια ειδική περίπτωση phishing είναι η αποκαλούμενη «απάτη της προκαταβολής», όπου οι παραλήπτες του μηνύματος καλούνται να «βοηθήσουν» σε κάποια υποτιθέμενη αποδέσμευση μεγάλων χρηματικών ποσών από κάποια τριτοκοσμική χώρα, ή σε μεταφορά τους μέσω του προσωπικού τους λογαριασμού, ή σε «ξέπλυμα» αυτών, και εννοείται με το αζημίωτο πάντα. Καλούνται λοιπόν να έρθουν σε επαφή με τον αποστολέα του μηνύματος ώστε να κανονίσουν τις λεπτομέρειες (βλ. Παράδειγμα Β). Οι παραλήπτες, λοιπόν, δεν πρέπει να απαντούν σε τέτοια μηνύματα.

Άλλες φορές οι παραλήπτες καλούνται να κάνουν κλικ σε κάποιο σύνδεσμο (link) που βρίσκεται στο μήνυμα ώστε με αυτόν τον τρόπο να λάβουν μέρος σε μία ψηφοφορία, ή σε μία διαμαρτυρία, ή γιατί έτσι θα βοηθήσουν κάποιον που έχει ανάγκη, κ.λπ. (βλ. Παραδείγματα Α, Γ, Δ). Όμως έτσι μπορεί να ενεργοποιηθεί κάποιο αυτόματο script που θα συλλέγει προσωπικά στοιχεία, ή να εγκατασταθεί κάποιος δούρειος ίππος (trojan), ή dialer, ή άλλο κακόβουλο λογισμικό στον υπολογιστή τους. Να σημειωθεί ότι είναι τεχνικά εφικτό η διεύθυνση του συνδέσμου που βλέπουν οι παραλήπτες μέσα στο μήνυμα να είναι διαφορετική από αυτήν που τελικά θα ενεργοποιηθεί αν αυτοί ακολουθήσουν τις οδηγίες.

Chain e-mails

Πρόκειται για μηνύματα που προτρέπουν τους παραλήπτες να τα προωθήσουν κι αυτοί με τη σειρά τους σε άλλους παραλήπτες (βλ. Παραδείγματα Δ, Ε, ΣΤ, Ζ, Η, Θ).

Χαρακτηριστική είναι η περίπτωση που αφορά σε συγκέντρωση χρηματικού ποσού που θα βοηθήσει την αποκατάσταση κάποιου σημαντικού προβλήματος υγείας ενός παιδιού σε μία μακρινή χώρα. Το αξιοπερίεργο είναι ότι οι παραλήπτες δεν χρειάζεται να δώσουν αυτοί χρήματα, αλλά μόνο να προωθήσουν το μήνυμα σε όσο το δυνατό περισσότερους παραλήπτες ώστε να συγκεντρωθεί όσο το δυνατό μεγαλύτερο ποσό! (βλ. Παραδείγματα ΣΤ, Ζ). Πιο εντυπωσιακή είναι η περίπτωση όπου το υποτιθέμενο ποσό το παίρνουν αυτοί που προωθούν τα μηνύματα! (βλ. Παράδειγμα Η).

Άλλες φορές υποτίθεται ότι το μήνυμα έχει κάνει το γύρο του κόσμου x φορές και πρέπει ο παραλήπτης να προωθήσει το μήνυμα σε y παραλήπτες για να μη σπάσει η αλυσίδα. Τέτοια μηνύματα εκμεταλλεύονται την αφέλεια, το φόβο, και τις δεισιδαιμονίες, που δυστυχώς ακόμα και στην εποχή μας διακατέχουν μεγάλο μέρος των ανθρώπων, αφού υποτίθεται πως αν οι παραλήπτες ακολουθήσουν τις οδηγίες τότε θα βγουν κερδισμένοι επαγγελματικά, οικονομικά, συναισθηματικά, κ.λπ.! Αλλιώς θα υπάρχουν τραγικές συνέπειες στην υγεία τους, ή θα καταστραφούν οικονομικά, ή θα χάσουν τη δουλειά τους, και άλλα τέτοια «διασκεδαστικά»!

Πάντως, πρέπει να τονίσουμε ότι δεν είναι τεχνικά εφικτό να εξακριβωθεί πόσες προωθήσεις έχουν γίνει σε κάποιο μήνυμα και ποιοι τις έκαναν ή δεν τις έκαναν.

Μέτρα προστασίας

Για προστασία από πιθανή εξαπάτηση οι χρήστες του διαδικτύου μπορούν να εφαρμόζουν τα εξής:

URLs:
http://www.antiphishing.org
http://en.wikipedia.org/wiki/Phishing
http://cert.sch.gr


ΠΑΡΑΡΤΗΜΑ

Παράδειγμα Α

image


Παράδειγμα Β

Ονομάζομαι Μομπάτε-Κόκο-Σούμα και είμαι γιός του ένδοξου Σομπάτε-Κάκο-Σούμα Βασιλιά του Ραμπούτου, ενός μικρού αλλά πλούσιου κρατίδιου στη Ζιμπάμπουε.

Το άδικο καθεστώς του σκληρού και αυταρχικού δικτάτορα Σεμαμπούτου έχει επιβάλλει ένα πρόστιμο 1.000 δολαρίων που απαγορεύει σε μένα και στην ένδοξη οικογένειά μου να διαχειριστούμε την αμύθητη περιουσία μας που αποτελείται από διαμάντια, πετρελαιοπηγές και χιλιάδες εκτάρια εύφορης γης.

Αναγκάζομαι, παρά την καταγωγή μου, να σας ζητήσω να μου στείλετε τα χρήματα με την υπόσχεση να σας τα επιστρέψω στο τετραπλάσιο μόλις ανακτήσω τα οικογενειακά μας πλούτη.

Μετά Τιμής
Μομπάτε-Κάκο-Σούμα
Πρωτότοκος υιός του Σομπάτε Βασιλιά του Ραμπούτο


Παράδειγμα Γ

EAN KANETE KLIK STHN SELIDA AYTH TREFONTAI PAIDIA XVRIS DIKH SAS DAPANH.
5 KLIK TH MERA - 5 PAIDIA EPIBIVNOYN XARI SE SAS!!!!

http://www.fighthunger.org/en/node/2783


Παράδειγμα Δ

Συλλογή υπογραφών για ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων στα νέα Format DVD & Blu Ray Discs

Αγαπητοί φίλοι

Όπως ίσως θα γνωρίζετε, ήδη το γνωστό μας DVD βαδίζει προς την Δύση του και να νέου τύπου DVDs είναι πιά εδώ για να πάρουν τη θέση του. Οι κινηματογραφικές εταιρείες αποφάσισαν να μην συμπεριλάβουν τα ελληνικά στην λίστα των διατιθέμενων υποτίτλων. Με δύο λόγια, η γνωστή κίνηση που κάνατε μέχρι τώρα, πριν δείτε ένα έργο, να επιλέγετε ελληνικούς υποτίτλους πρώτα θα πάψει να υφίσταται ως δυνατότητα. Από εδώ και στο εξής θα πρέπει να επιλέγετε κάποια άλλη εναλλακτική γλώσσα (π.χ. Αγγλικά, Γαλλικά κτλ. ανάλογα με το ποια ξένη γλώσσα μιλά κάποιος) προκειμένου να δείτε την αγαπημένη σας ταινία. Αυτή την περίοδο γίνεται μία προσπάθεια συλλογής υπογραφών που έχει σαν σκοπό την ενσωμάτωση ελληνικών υποτίτλων στα νέου τύπου DVD (High Definition DVDs και Blu-Ray Discs). Η μέχρι τώρα πρόθεση των εταιρειών είναι να μην περιλάβουν την γλώσσα μας στις επιλογές υποτίτλων πράγμα που σημαίνει ότι «όποιος ξέρει Αγγλικά βλέπει έργο ενώ όποιος δεν . τρώει πόρτα από την βιομηχανία του κινηματογράφου». Ας δώσουμε δύο λεπτά από τον χρόνο μας και ας κάνουμε μία βόλτα βάζοντας την υπογραφή μας κι εμείς, ειδάλως θα το δούμε κάποτε μπροστά μας. Μέχρι στιγμής εχουν μπεί μόνο 240 υπογραφές στο site, κατά συνέπεια καλό θα ήταν να βοηθήσετε κι εσείς στην προσπάθεια δημοσιοποίησης της προσπάθειας κάνοντας forward το e-mail αυτό σε όσους γνωρίζετε προκειμένου να επιταχυνθεί η συλλογή υπογραφών στο μέτρο του δυνατού.

Το Link έχει μεταφραστεί στα ελληνικά και είναι το :

http://www.petitiononline.com/grsubs/petion.html


Παράδειγμα Ε

Subject: FW: Epikundunos ios kukloforei!!

Τις επόμενες ημέρες θα πρέπει να είστε προσεκτικοί και να μην ανοίξετε κανένα μήνυμα με τον τίτλο 'invitation', ανεξάρτητα με το ποιος το στέλνει, πρόκειται για ένα ιό ο οποίος 'ανάβει' μια ολυμπιακή δάδα που καίει το σκληρό δίσκο του Pc.

Αυτός ο ιός θα σας σταλεί από ένα άτομο που έχετε ήδη στη λίστα επαφών σας, για αυτό θα πρέπει να ενημερώσετε όσο το δυνατό περισσότερους.

Εάν λάβετε μήνυμα με τον τίτλο 'invitation' μην το ανοίξετε και κλείστε αμέσως το Pc. Είναι ο χειρότερος ιός που ανακοινώθηκε από το CNN και αξιολογήθηκε από τη Microsoft ως ο πιο καταστροφικός ιός που έχει υπάρξει ποτέ. Ο συγκεκριμένος ιός ανακαλύφθηκε χτές από το MCAfee και δεν υπάρχει ακόμα 'λύση' για αυτόν. Απλά καταστρέφει τον Τομέα Zero του σκληρού δίσκου όπου βρίσκονται οι σημαντικότερες πληροφορίες.

Αποστείλετε αυτό το e-mail σε όσους γνωρίζετε, στους φίλους και γνωστούς σας και θυμηθείτε πως αν το αποστείλετε σε όλους αυτούς, θα επωφεληθούμε όλοι.


Παράδειγμα ΣΤ

Alexandra came out of a fire alive, but now has to fight for her life and a normal future. She is 14 months old and she has burnt skin all over her body, damage facial bones (as a result of very high temperature). She does not have half of her face. She is in hospital in Krakow - Poland and one of the best specialist is looking after her. However she still has to go through many surgeries and then long rehab. Unfortunately her parents do not have any more money.

Therefore we are asking for your help. For each forwarded email her parents will get 3 cents. Please help them and forward that email to as many people as you can.

Thank you!


Παράδειγμα Ζ

Subject: SOLIDARIDAD CON BRIAN

PROKEITAI GIA ENA PAIDI STO Buenos Aires (brian) POY EXEI MIA DYSLEITYRGIA STHN KARDIA KAI XREIAZETAI METAMOSXEYSH. TO KOSTOS THS EGXEIRHSHS EINAI $ 115,200. TO ISP (INTERNET SERVICE PROVIDER) PLHRWNEI $ 0,01 GIA KA8E EMAIL POY STELNETAI ME AYTON TON TTLO: SOLIDARIDAD CON BRIAN.

EINAI SHMANTIKO NA GINOYN OLA GRHGORA. XREIAZONTAI 11,5 EKATOMMYRIA EMAIL GIA NA PLHRW8EI H EGXEIRHSH. EXOYN BALEI DIPLA STO KREBATI TOY BRIAN ENAN YPOLOGISTH ME MODEM GIA NA MPOREI NA TA METRAEI. AN TO STEILEIS SE OLA TA ATOMA POY GNWRIZEIS, 8A SOY PAREI TO POLY 2 LEPTA, KAI 8A BOH8HSEIS NA SW8EI H ZWH ENOS PAIDIOY.

MH SPASEIS THN ALYSIDA KAI PANW APO OLA MHN KSEXASEIS NA BALEIS TON IDIO TITLO MIAS KAI EINAI O MONOS TROPOS ANAGNWRISHS GIA TO IPS.

EYXARISTW POLY.


Παράδειγμα Η

Θέμα: FW: Προώθ.: Fw: Προώθηση: DIABASE TO

EGW EKANA TO LATHOS KAI TO ESTEILA MONO SE DYO ATOMA THN PRWTH FORA KAI MOY ESTEILAN EKEI POY DEN TO PERIMENA ( META APO EPIKOINWNIA) EPITAGH 733 E !!! ETSI APOFASISA NA TO KSANASTEILW, SE ARKETOYS AYTH THN FORA.... KAI OTI PROKYPSEI....

---------

GIA NA MIN POUME OTI DEN DOKIMASAME !!!

H epistoli auti erxetai apo mia Germanida nomiko-dikigoro, fili mou, kai fainetai endiaferousa. An auti epimenei oti to systima leitourgei, tote leitourgei. Se kathe periptwsi den mporei na xathei tipote?!

Mou eipe ta parakatw:

Egw eimai dikigoros kai gnwrizw ton nomo. Auto einai pragmatikotita. Mi gelieste, AOL kai INTEL kratane tis yposxeseis tous me to fovo na min tous pane sta dikastiria kai xasoun ekatommuria!!! Opws ekane prosfata i PEPSI COLA me tin GENERAL ELECTRIC.

Agapitoi filoi mi theorisete auto san ena xazo asteio. O Bill Gates ftiaxnei tin periousia tou. An s'auto den antidrasete mporei argotera na metaniwsete. Ta Windows akomi einai to programma pou xrisimopoieitai pio syxna.

Oi Microsoft kai AOL peiramatizontai me ti voitheia autou tou email-keimenou. An autin tin epistoli tin steilete stous filous sas, i Microsoft tha mporesei na akolouthisei ta ixni tis 2 vdomades. Kathe atomou sto opoio tha stalei auti i eidopoiisi i Microsoft plirwnei 245 eur. Gia kathe atomo sto opoio steilate kai to opoio esteile tin epistoli parapera sas plirwnei 243 eur. Gia to trito atomo sti seira i Microsoft sas plirwnei 241 eur. Meta apo 2 vdomades tha sas zitithei apo tin Microsoft me aitisi, vevaiwsi me tin dieuthinsi sas gia na sas steiloun epitagi.

Egw auto to elava san apati, alla 2 vdomades meta, afou asxolithika kai esteila tis epistoles, i Microsoft mou zitise tin dieuthinsi mou kai elava epitagi ypsous 24.800 eur! Eseis prepei na apantisete se auto, prin teleiwsei auto to test. An kapoios apo sas exei ti dynatotita, prepei na tin xrisimopoiisei. Gia ton Bill Gates auta einai eksoda gia mia ypopsifiotita.

Parakalw steilte autin tin epistoli se oso perissotera atoma mporeite. Tha eprepe na lavete to ligotero 10.000 eur. Egw den tha estelna autin tin epistoli parapera an den eixa kerdos!! Mia gnwsti tou patera mou, pou teleutaia metakomise edw, mou edeikse, tin teleutaia fora pou tin episkefthika, tin epitagi tis. To ypsos eftane ta 4.324,44 eur. H theia enos kalou mou filou, i opoia ergazetai stin INTEL, gia tin apostoli autis tis epistolis se allous, elave epitagi ypsous 4.523,23 eur.

Oi AOL kai INTEL gia na epivevaiwsoun oti to programma tous einai to pio syxna xrisimopoioumeno programma, efarmozoun auto to test.

Afou metafrasa tin epistoli kai sas tin esteila, elpizw oti kai eseis tha tin prowthisete se allous, kai pisteuw oti den einai ena analato asteio !!!

Egw dokimasa, dokimaste kai eseis twra.

Eseis den xreiazetai na kanete tipote, apla patiste PROWTHISI (FORWARD)

Xairetismous


Παράδειγμα Θ

O πλανήτης Άρης θα είναι ορατός στον ουρανό νύχτας αυτόν τον Αύγουστο.

- Θα φανεί τόσο μεγάλος όσο η Πανσέληνος στο γυμνό μάτι.

- Καλύτερη στιγμή να το παρατηρήσετε θα είναι στις 27 Αυγούστου στις 12.30 το βράδυ όταν ο Άρης θα έρθει σε απόσταση 34.65Μ μίλια από τη γη.

- Να προσέξετε τον ουρανό στις 27 του Αυγούστου 12:30 AM.

- Θα μοιάσει σαν να έχει η γη 2 φεγγάρια.

- ΜΗΝ ΤΟ ΧΑΣΕΤΕ ΑΥΤΟ..... Η επόμενη φορά που ο Αρης θα έρθει τόσο κοντά θα είναι το 2287.

- ΣΗΜΕΙΩΣΗ: Μοιραστείτε το με τους φίλους σας δεδομένου ότι ΚΑΝΕΝΑΣ ΖΩΝΤΑΝΟΣ ΣΗΜΕΡΑ δέν θα ξαναδεί τέτοιο θέαμα.


Παράδειγμα Ι

From: "Account Customer Service" <info@customer.com>
To: <undisclosed-recipients:>
Sent: Wednesday, July 16, 2008 2:34 PM
Subject: UPGRADE YOUR sch.gr ACCOUNT NOW !!!

UPGRADE YOUR sch.gr INTERNET SM ACCOUNT NOW !!!

Dear Account User,

This message is from your sch.gr Internet SM message center to all sch.gr account owners. We are currently upgrading our data base and e-mail account center. We are deleting all unused sch.gr account to create more space for new accounts. You are advice to verify and confirm your account details below to enable us upgrade our sch.gr account Internet Service e.g. sch.gr, Password, and Address etc. Anyone whofails to do his or her own will automatically lost his/her own Account.

Thanks for using the sch.gr Internet SM

To prevent your Account from closing you will have to update it below before three days from now!

Confirm Your Account Details

**********************
Username:()
Password:()
Zip Code:()
**********************

You will be sent a new confirmation e-mail to your sch.gr id after our upgrading, you have noting to worry about in the proccess of our upgrading your account will still remain as normal

Thanks for your understanding.

Customer Service Warning!!! Account owner that refuses to update his or sch.gr account before two weeks of receiving this warning will lose his or her account permanently.

Sincerely

MANAGEMENT
HELP CENTER CUSTOMER SERVICE

Προβλήματα από τη δημοσίευση e-mail διευθύνσεων στους δικτυακούς τόπους

imageΗ δημοσίευση e-mail διευθύνσεων σε ιστοσελίδες παρόλο που είναι πολύ χρήσιμη, αποτελεί παράλληλα και κακή πρακτική. Βάζοντας μία e-mail διεύθυνση σε μια ιστοσελίδα είναι σίγουρο ότι σύντομα o ιδιοκτήτης της θα λάβει μηνύματα ενοχλητικής αλληλογραφίας (spam) στο γραμματοκιβώτιο. Η ανίχνευση των e-mail διευθύνσεων που γράφονται με το συνήθη τρόπο (π.χ. sxoleio@sch.gr) γίνεται από αυτόματες μηχανές αναζήτησης που διαθέτουν οι spammers.

Ακολουθούν κάποιοι εναλλακτικοί τρόποι δημοσίευσης των e-mail διευθύνσεων σε ιστοσελίδες:

1. Αποτύπωση των e-mail διευθύνσεων με εικόνες

Δημιουργήστε μία εικόνα τύπου GIF ή JPG η οποία θα αποτυπώνει την e-mail διεύθυνση που θέλετε να εμφανίζεται στις ιστοσελίδες σας. Με αυτόν τον τρόπο ο αναγνώστης των σελίδων σας θα μπορεί να τη δει αλλά όχι οι μηχανές αναζήτησης των spammers.

Μία εύκολη λύση για τη δημιουργία της εικόνας είναι να χρησιμοποιήσετε το πρόγραμμα ζωγραφικής που παρέχεται δωρεάν με τα Windows ή και άλλα προγράμματα. Αφού τελειώσετε με τη δημιουργία της εικόνας την εισάγετε στην ιστοσελίδα σας με τον ίδιο τρόπο που εισάγετε οποιαδήποτε άλλη εικόνα.

2. Ειδικός τρόπος γραφής των e-mail διευθύνσεων

Στην ιστοσελίδα που θέλουμε να εμφανίζεται μια e-mail διεύθυνση γράφουμε: onoma[_at_]domain[.]gr, ή onoma(at)domain(.)gr, κ.λπ., όπου «onoma» είναι το πεδίο της διεύθυνσης πριν από το παπάκι (@) και όπου «domain» το πεδίο της διεύθυνσης από το παπάκι έως την τελεία. Έτσι η διεύθυνση sxoleio@sch.gr μπορεί εναλλακτικά να γραφεί: sxoleio[_at_]sch[.]gr.

Να σημειωθεί ότι η e-mail διεύθυνση, ακόμα και με τους παραπάνω τρόπους απεικόνισης, δε θα πρέπει να αποτελεί υπερσύνδεσμο για τη δημιουργία ηλεκτρονικών μηνυμάτων γιατί τότε το αρχικό πρόβλημα θα παραμείνει. Παρόμοια αντιμετώπιση απαιτεί η ενσωμάτωση e-mail διευθύνσεων σε αρχεία τύπου pdf, doc, ppt, κ.λπ. όταν αυτά πρόκειται να αναρτηθούν σε ιστοσελίδες.

3. Χρήση κώδικα JavaScript για την αποτύπωση των e-mail διευθύνσεων

Το μειονέκτημα των παραπάνω τρόπων είναι ότι δεν επιτρέπεται στο χρήστη να δημιουργήσει και να αποστείλει αυτόματα e-mail στη διεύθυνση αυτή, πατώντας με το ποντίκι στην ηλεκτρονική διεύθυνση. Αντίθετα με τη χρήση JavaScript μέσα στον κώδικα HTML της ιστοσελίδας αυτό είναι εφικτό (εφόσον υπάρχει εγκατεστημένο και κατάλληλα ρυθμισμένο κάποιο πρόγραμμα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας στον υπολογιστή του χρήστη).

Ενδεικτικό παράδειγμα αυτού του τρόπου αποτύπωσης των e-mail διευθύνσεων υπάρχει στο δικτυακό τόπο ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ν. Ηλείας (http://dide.ilei.sch.gr/keplinet/keplinet.php#stoixeia).

Περισσότερες πληροφορίες και παραδείγματα χρήσης κώδικα JavaScript για την αποτύπωση των e-mail διευθύνσεων σε ιστοσελίδες μπορείτε να βρείτε στο δικτυακό τόπο του ΠΣΔ.

URL: http://www.sch.gr/spam

Πολιτική του ΠΣΔ και νέες δυνατότητες για προστασία από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία

imageΤο Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο (ΠΣΔ) στήριζε την anti-spam πολιτική του μόνο στις επιλογές του τελικού χρήστη (βλ. Ε.Δ. τεύχος 3 – «ΠΣΔ: Υπηρεσία προστασίας από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία»). Όμως τον τελευταίο καιρό, με το φαινόμενο της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας να έχει γιγαντωθεί, η εφαρμογή αυστηρότερης πολιτικής προστασίας κρίθηκε απαραίτητη. Οι λόγοι για την αλλαγή αυτής της πολιτικής είναι:

Από τις 15 Φεβρουαρίου 2007 γίνεται από το ΠΣΔ αυτόματη απόρριψη της αλληλογραφίας που προέρχεται από εξυπηρετητές που έχουν συμπεριληφθεί σε συγκεκριμένες RBL λίστες. Επιπλέον, ενεργοποιήθηκε προστασία 4 επιπέδων, των οποίων οι ρυθμίσεις μπορούν να προσαρμόζονται από τους χρήστες ώστε να καλύπτουν τις δικές τους προτιμήσεις.

Το ΠΣΔ είναι στη διάθεση κάθε χρήστη για την αντιμετώπιση περιπτώσεων λανθασμένης άρνησης παραλαβής ηλεκτρονικών μηνυμάτων.

H νέα πολιτική του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου (ΠΣΔ) που πλέον εφαρμόζεται για προστασία από το spam αποτελείται από τα παρακάτω στάδια:

Ι. Άρνηση παραλαβής spam μηνυμάτων από το ΠΣΔ με βάση RBL λίστες απόρριψης

Τα μηνύματα εισερχόμενης αλληλογραφίας ελέγχονται με βάση τον εξυπηρετητή αποστολής. Οι εξυπηρετητές αλληλογραφίας του ΠΣΔ αρνούνται να παραλάβουν μηνύματα από εξυπηρετητές οι οποίοι έχουν χαρακτηριστεί ως πηγές spam μηνυμάτων με βάση συγκεκριμένες λίστες RBL (Real Time Black Hole Lists) (βλ. για λεπτομέρειες: http://www.sch.gr/spam στην επιλογή «Χρήση RBLs λιστών από το ΠΣΔ»).

ΙΙ. Εφαρμογή προσωπικών ρυθμίσεων των χρηστών για anti-spam προστασία

Oι χρήστες του ΠΣΔ μπορούν να διαμορφώσουν την προστασία του λογαριασμού τους από ενοχλητική αλληλογραφία με αλλαγή των προσωπικών τους ρυθμίσεων.

Για το σκοπό αυτό πηγαίνουμε: Στη δικτυακή πύλη του ΠΣΔ (http://www.sch.gr) > mySch (απαιτείται είσοδος στο λογαριασμό της μονάδας ή του εκπαιδευτικού συμπληρώνοντας κατάλληλα το Όνομα Χρήση και τον Κωδικό) > Ο Λογαριασμός μου > Προστασία από την ανεπιθύμητη αλληλογραφία (spam). Από εκεί μπορούν να ρυθμιστούν οι παρακάτω λειτουργίες:

1. Χρήση RBL λιστών (Χαρακτηρισμός μηνυμάτων ως spam με βάση RBL λίστες χαρακτηρισμού). Tο ΠΣΔ, για πρόσθετη προστασία των χρηστών του, έχει τη δυνατότητα να συμβουλεύεται πρόσθετες RBL λίστες και να προχωρά στο χαρακτηρισμό των μηνυμάτων ως ανεπιθύμητη αλληλογραφία, όταν ο εξυπηρετητής αποστολής τους είναι καταχωρισμένος σ’ αυτές. Στην κατηγορία αυτή βρίσκονται RBL λίστες με πολύ αυστηρή πολιτική, ως προς το τι θεωρούν spam, αν και έχει παρατηρηθεί ότι υπάρχουν μεγάλα περιθώρια λάθους.

Οι χρήστες, λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτού του είδους την προστασία και να επιλέξουν αν θέλουν να γίνεται μετακίνηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στον ειδικό φάκελο Spam ή να γίνεται άμεση διαγραφή της.

Το ΠΣΔ καθορίζει ως προεπιλεγμένη ρύθμιση τη μετακίνηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στο φάκελο Spam. Η χρήση του φακέλου Spam επιτρέπει στο χρήστη την ανάκτηση χρήσιμων μηνυμάτων που λανθασμένα χαρακτηρίζονται ως ανεπιθύμητα.

O φάκελος Spam είναι προσπελάσιμος είτε μέσω του webmail είτε με χρήση σύνδεσης IMAP αντί POP3 στα προγράμματα ηλεκτρονικής αλληλογραφίας (βλ. για λεπτομέρειες: http://www.sch.gr/spam στην επιλογή «Πολιτική του Πανελλήνιου Σχολικού Δικτύου για το Spam» και μετά «Διαβάστε περισσότερα στις οδηγίες χρήσης των υπηρεσιών»).

2. Xρήση εξελιγμένου φίλτρου ενοχλητικής αλληλογραφίας. Tο ΠΣΔ μπορεί να ελέγχει κάθε μήνυμα με τη βοήθεια ενός εξελιγμένου φίλτρου προστασίας, το οποίο περιλαμβάνει μια σειρά από κριτήρια και βασίζεται στο SpamAssassin (SA), και να το χαρακτηρίζει με μια βαθμολογία.

Οι χρήστες, λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτού του είδους την προστασία και να καθορίσουν τη βαθμολογία των μηνυμάτων πέρα από την οποία θα γίνεται μετακίνησή τους στο φάκελο Spam, αλλά και τη βαθμολογία των μηνυμάτων πέρα από την οποία θα γίνεται άμεση διαγραφή τους.

Το ΠΣΔ καθορίζει ως προεπιλεγμένες ρυθμίσεις τη μετακίνηση των μηνυμάτων με βαθμολογία μεγαλύτερη του 7 στο φάκελο Spam, αλλά και διαγραφή των μηνυμάτων με βαθμολογία μεγαλύτερη του 100. Για μικρές τιμές στο επίπεδο προστασίας θα πρέπει να γίνεται συστηματικός έλεγχος του φακέλου Spam για πιθανά χρήσιμα μηνύματα. Δεν συνιστώνται τιμές μικρότερες του 5.

3. Από ανεπιθύμητους χρήστες. Οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τις οποίες δεν επιθυμούν να λαμβάνουν μηνύματα. Μπορούν να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες διευθύνσεις χρηστών ή και ολόκληρες περιοχές (π.χ. giorgos@badmail.com, @badmail.com).

Οι χρήστες, λοιπόν, μπορούν να ενεργοποιήσουν αυτού του είδους την προστασία, να καθορίσουν τις ανεπιθύμητες διευθύνσεις και να επιλέξουν αν θέλουν να γίνεται μετακίνηση της ανεπιθύμητης αλληλογραφίας στον ειδικό φάκελο Spam ή να γίνεται άμεση διαγραφή της.

Αυτόματη διαγραφή ανεπιθύμητης αλληλογραφίας. Οι χρήστες μπορούν να ενεργοποιήσουν την αυτόματη διαγραφή των μηνυμάτων που μετακινούνται στο φάκελο Spam με κάποιον από τους παραπάνω τρόπους, καθώς και τον αριθμό των ημερών παραμονής τους στο φάκελο πριν εκτελεστεί αυτή τη διαγραφή.

4. Αποδεκτές διευθύνσεις αποστολής (Whitelist). Οι χρήστες μπορούν να καθορίσουν ηλεκτρονικές διευθύνσεις από τις οποίες τα μηνύματα θα γίνονται πάντα αποδεκτά. Μπορούν να συμπεριλάβουν συγκεκριμένες διευθύνσεις χρηστών ή και ολόκληρες περιοχές (π.χ. ioanna@goodmail.com, @goodmail.com). Οι κανόνες της whitelist έχουν τη μεγαλύτερη προτεραιότητα και επικρατούν σε σχέση με τους παραπάνω κανόνες που μπορούν να ορίσουν οι χρήστες.

URL: http://www.sch.gr