ΚΕΠΛΗΝΕΤ Ηλείας

Πανελλήνιο Σχολικό Δίκτυο

Το Στέκι των Πληροφορικών

SaferInternet.gr

SafeLine.gr

 

Εφαρμογή Χαρτογράφησης Μονάδων Εκπαίδευσης Ν. Ηλείας

Ενημερωτικό Δελτίο «ΤΠΕ στην Εκπαίδευση» - ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. Ηλείας

25ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Πληροφορικής

2ος Πανελλήνιος Διαγωνισμός Εκπαιδευτικής Ρομποτικής WRO (World Robot Olympiad)

Ημέρα Ασφαλούς Διαδικτύου 2013

Ανακύκλωση Ηλεκτρικών και Ηλεκτρονικών Συσκευών

 

Ιστοσελίδες μονάδων

Αναφορά προβλημάτων

Διαδικτυακά εργαλεία τεχνικού ελέγχου

Επιμορφώσεις

Δελτίο Επιμορφώσεων – Χαρτογραφώντας τις επιμορφώσεις που πραγματοποιούνται (Μάρτιος 2008)

του Νίκου Αδαμόπουλου, εκπαιδευτικού ΠΕ19
Υπεύθυνου ΚΕ.ΠΛΗ.ΝΕ.Τ. ΔΔΕ Ηλείας

Στον πρόλογο του Ε.Δ. τ. 13 – Ιανουάριος 2008 κάναμε λόγο για τον επερχόμενο «καταιγισμό επιμορφώσεων». Ήδη, αυτή τη στιγμή, επιμορφωτές ενός έργου είναι ταυτόχρονα επιμορφούμενοι σε άλλο, επιμορφωτές εκπαιδεύονται για να επιμορφώσουν στη συνέχεια τους συναδέλφους τους, εκπαιδευτικοί σπεύδουν να πιστοποιηθούν στα πλαίσια κάποια επιμόρφωσης για να μπορέσουν μετά να παρακολουθήσουν άλλη επιμόρφωση, κ.ο.κ. Και από ό,τι φαίνεται όλες αυτές οι πράξεις και τα έργα των επιμορφώσεων θα πρέπει να ολοκληρωθούν εντός του 2008.

Λόγω της πληθώρας των επιμορφώσεων, που πολλοί συνάδελφοι συγχέουν μεταξύ τους, επιχειρούμε παρακάτω μία καταγραφή των πιο σημαντικών από αυτές που βρίσκονται σε εξέλιξη αυτήν την περίοδο.

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στην Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην εκπαίδευση

Η Πράξη αυτή του Ε.Π. ΚτΠ, η οποία υλοποιήθηκε στο διάστημα 2000 έως 2005 ήταν η πρώτη προσπάθεια επιμόρφωσης και πιστοποίησης στη χρήση των Τεχνολογιών Πληροφορίας & Επικοινωνιών (ΤΠΕ) στην εκπαίδευση σε ευρεία κλίμακα και είχε ως αποτέλεσμα την επιμόρφωση 83.315 εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης.

Τα γνωστικά αντικείμενα ήταν αυτά του Α’ Επιπέδου: α) Εισαγωγικές έννοιες πληροφορικής, χρήση προσωπικού Η/Υ, β) Επεξεργασία κειμένου, γ) Υπολογιστικά φύλλα, δ) Λογισμικό παρουσίασης, ε) Διαδίκτυο και επικοινωνίες, στ) Εκπαιδευτικό λογισμικό.

Τα προγράμματα πιστοποίησης στα πλαίσια αυτής της Πράξης συνεχίζονται ακόμα.

Επιμόρφωση εκπαιδευτικών πρωτοβάθμιας και δευτεροβάθμιας εκπαίδευσης σε βασικές δεξιότητες των Τ.Π.Ε. στην εκπαίδευση

Η Πράξη αυτή του Ε.Π. ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ έχει ως αντικείμενο την επιμόρφωση και πιστοποίηση 35.000 εκπαιδευτικών της Α/θμιας και Β/θμιας εκπαίδευσης στην απόκτηση βασικών δεξιοτήτων και γνώσεων στις Τ.Π.Ε., στο χρονικό διάστημα 2006 έως 2008.

Τα γνωστικά αντικείμενα είναι αυτά του Α’ Επιπέδου. Μέχρι στιγμής έχει ολοκληρωθεί η 1η Περίοδος Επιμόρφωσης (Μάιος – Ιούνιος 2006), ενώ κοντεύει να ολοκληρωθεί και η 2η Περίοδος.

Σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3104/27-2-2008 εγκύκλιο του ΥΠΕΠΘ, θα πραγματοποιηθεί η 3η και τελευταία Περίοδος Επιμόρφωσης με έναρξη μαθημάτων την εβδομάδα που ξεκινάει στις 14 Απριλίου 2008.

Στο Ν. Ηλείας έχει σταλεί ήδη από την Επιτροπή Επιμόρφωσης στις εκπαιδευτικές και διοικητικές μονάδες το ενημερωτικό υλικό για τα προγράμματα που έχουν υποβληθεί από τα Κ.Σ.Ε. και καλούνται οι ενδιαφερόμενοι μόνιμοι και αναπληρωτές εκπαιδευτικοί των δημόσιων σχολείων (που δεν έχουν επιμορφωθεί στη χρήση των Τ.Π.Ε. στα πλαίσια άλλων Περιόδων Επιμόρφωσης και με την προϋπόθεση ότι δεν έχουν προβεί σε αντίστοιχη πιστοποίηση) να υποβάλουν ηλεκτρονική αίτηση μέσω των σχολικών μονάδων μέχρι την Τρίτη 1-4-2008 (βλ. Ε.Δ. τ. 14 – Φεβρουάριος 2008).

Επίσης, σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 2223/20-2-2008 εγκύκλιο της ΕΥΕ/ΥπΕΠΘ, έχει ξεκινήσει νέα Περίοδος Πιστοποίησης για τους εκπαιδευτικούς που επιμορφώθηκαν στα πλαίσια αυτής της Πράξης. Οι ενδιαφερόμενοι εκπαιδευτικοί μπορούν να αναζητήσουν και να δηλώσουν κάποιο πρόγραμμα πιστοποίησης στη διεύθυνση http://epimorfosi.cti.gr/certification.

URL: http://epimorfosi.cti.gr

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών στη Χρήση και Αξιοποίηση των ΤΠΕ στην Εκπαιδευτική Διδακτική Διαδικασία

Αφορά στην επιμόρφωση Β’ Επιπέδου, δηλαδή στην περισσότερο εξειδικευμένη επιμόρφωση των εκπαιδευτικών πάνω στη χρήση των ΤΠΕ για τη διδασκαλία του γνωστικού αντικειμένου του κλάδου τους, με την προϋπόθεση ότι έχουν πιστοποιηθεί ήδη στο Α’ Επίπεδο της επιμόρφωσης.

Στα πλαίσια αυτής της Πράξης έχουν επιλεγεί 400 επιμορφωτές από τους κλάδους ΠΕ02, ΠΕ03, ΠΕ04 και ΠΕ60/ΠΕ70, ώστε να αξιοποιηθούν ως επιμορφωτές Β’ επιπέδου. Αυτοί οι επιμορφωτές εκπαιδεύονται μέσω Προγραμμάτων Εκπαίδευσης Επιμορφωτών που διεξάγονται σε επιλεγμένα Πανεπιστημιακά Κέντρα Επιμόρφωσης σε όλη τη χώρα. Η διάρκεια των προγραμμάτων αυτών είναι 350 ώρες. Ήδη κάποια προγράμματα έχουν ολοκληρωθεί.

Με την υπ’ αριθ. 5830/16-8-2007 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος και 6605/14-9-2007 Εγκύκλιο (για παράταση προθεσμίας) της ΕΥΕ/ΥπΕΠΘ προσκλήθηκαν οι Διευθυντές και οι Προϊστάμενοι Γραφείων Α/θμιας και Β/θμιας και οι μόνιμοι εν ενεργεία εκπαιδευτικοί των προαναφερόμενων κλάδων να υποβάλουν αιτήσεις για τη συγκρότηση σε κάθε νομό των Επιτροπών Επιμόρφωσης της Πράξης (βλ. Ε.Δ. τ. 9 – Σεπτέμβριος 2007).

Με την υπ’ αριθ. 4087/12-3-2008 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΥΕ/ΥπΕΠΘ πρόκειται να συσταθεί μητρώο Κέντρων Στήριξης της Επιμόρφωσης (Κ.Σ.Ε.) Β΄ Επιπέδου. Η υποβολή των αιτήσεων-δηλώσεων θα γίνεται μέχρι τις 31-3-2008 (βλ. Ε.Δ. τ. 15 - Μάρτιος 2008).

Τα επιμορφωτικά προγράμματα των εκπαιδευτικών σχεδιάζεται να διεξαχθούν από τον Απρίλιο έως το Νοέμβριο 2008, σε δύο Περιόδους, στα πιστοποιημένα Κ.Σ.Ε. Β’ Επιπέδου όλης της χώρας. Για το Ν. Ηλείας έχουν προβλεφθεί 8 προγράμματα για την Α’ Περίοδο Επιμόρφωσης. Συγκεκριμένα, 1 για τους εκπαιδευτικούς ΠΕ02, 2 για ΠΕ03, 2 για ΠΕ04, 3 για ΠΕ60-70.

URL: http://b-epipedo.cti.gr

Επαγγελματικό λογισμικό στην ΤΕΕ: Επιμόρφωση και Εφαρμογή

Η Πράξη αυτή του Ε.Π. ΕΠΕΑΕΚ ΙΙ αποσκοπεί στην ένταξη επαγγελματικού-εκπαιδευτικού λογισμικού για την υποστήριξη της διδασκαλίας των μαθημάτων ειδικότητας που διδάσκονται στη Δευτεροβάθμια Επαγγελματική Εκπαίδευση (ΔΕΕ). Στα πλαίσια αυτής θα υλοποιηθούν προγράμματα επιμόρφωσης 10.000 περίπου εκπαιδευτικών ειδικότητας στην παιδαγωγική αξιοποίηση λογισμικού για την επίτευξη των στόχων των Προγραμμάτων Σπουδών της ΔΕΕ. Η 1η Επιμορφωτική Περίοδος πραγματοποιείται από 7 Ιανουαρίου 2008 έως 19 Μαΐου 2008 (βλ. Ε.Δ. τ. 13 – Ιανουάριος 2008).

Στο Ν. Ηλείας Κ.Σ.Ε. αποτελεί το 1ο ΕΠΑ.Λ. Πύργου όπου αυτή την περίοδο (11 Μαρτίου έως 18 Απριλίου 2008) βρίσκονται σε εξέλιξη δύο επιμορφωτικά προγράμματα: α) Σχεδίαση μηχανολογικών εξαρτημάτων με υπολογιστή, β) Εκπαιδευτική αξιοποίηση του διαδικτύου.

Σχετικές πληροφορίες διατίθενται από τις Περιφερειακές Επιτροπές Επιμόρφωσης της Πράξης και στο δικτυακό τόπο της.

URL: http://iasonas.cti.gr

Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

Στα πλαίσια του Υποέργου 1 «Επιμόρφωση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» της Πράξης «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής», ξεκίνησαν στο Ν. Ηλείας, την Τετάρτη 26-3-2008, τα προγράμματα επιμόρφωσης των εκπαιδευτικών ΠΕ19 και ΠΕ20 στο 1ο ΕΠΑ.Λ. Πύργου. Η επιμόρφωση αποτελείται από το Μέρος Α (τεχνολογίες αιχμής πληροφορικής, επικαιροποίηση γνώσεων), Μέρος Β (Εισαγωγή στις έννοιες παιδαγωγικής αξιοποίησης των ΤΠΕ με εφαρμογή στη διδακτική της Πληροφορικής), Μέρος Γ (Εκμάθηση των τεχνικών και λειτουργικών χαρακτηριστικών βασικών κατηγοριών εκπαιδευτικού λογισμικού). Οι αιτήσεις των ενδιαφερόμενων εκπαιδευτικών έγιναν ηλεκτρονικά μέχρι 19/3/2008.

Επίσης, έγινε η επιλογή των 120 επιμορφωτών στη «Διδακτική της Πληροφορικής», σύμφωνα με την υπ’ αριθ. 3143/27-2-2008 Πρόσκληση Εκδήλωσης Ενδιαφέροντος της ΕΥΕ/ΥπΕΠΘ, οι οποίοι θα αναλάβουν το Μέρος Β της προαναφερόμενης επιμόρφωσης. Οι επιμορφωτές αυτοί θα εκπαιδευτούν στο διάστημα 26 Μαρτίου έως 4 Απριλίου 2008 σε ταχύρρυθμα προγράμματα διάρκειας 50 ωρών που θα διεξαχθούν στο Πανεπιστήμιο Πατρών. Από το Ν. Ηλείας επιλέχθηκαν 2 επιμορφωτές.

Για σχετική ενημέρωση βλ. στο Ε.Δ. τ. 13 – Ιανουάριος 2008 και στο Ε.Δ. τ. 14 – Φεβρουάριος 2008.

URL: http://edu19-20.cti.gr

Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής

Σύμφωνα με την 32934/Γ7/14-3-2008 εγκύκλιο του Υπ.Ε.Π.Θ., τo Υποέργο 2 «Πρακτική Εκπαίδευση Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» της Πράξης «Δράσεις Επιμόρφωσης Εκπαιδευτικών Πληροφορικής» του Ε.Π. ΚτΠ θα πραγματοποιηθεί εντός του 2008 (βλ. Ε.Δ. τ. 15 - Μάρτιος 2008).

Αποδέκτες της επιμόρφωσης θα είναι 3200 εκπαιδευτικοί Πληροφορικής, με προτεραιότητα στους Υπεύθυνους των Σχολικών Εργαστηρίων Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ (ΣΕΠΕΗΥ). Η εκπαίδευση θα υποστηρίξει την αρτιότερη εκπλήρωση των καθηκόντων τους, όπως αυτά περιγράφονται στον κανονισμό «Λειτουργίας Σχολικού Εργαστηρίου Πληροφορικής και Εφαρμογών Η/Υ». Η συμμετοχή των Υπευθύνων ΣΕΠΕΗΥ είναι υποχρεωτική.

Στα πλαίσια αυτού του έργου έχει προγραμματιστεί σχετική ημερίδα στον Πύργο, στις 19 Μαΐου 2008.